Capitano Giorgio

Chiellini: Srce i duša talijanske reprezentacije

Nogomet je Chiellinijev život, ali nije sve u njegovom životu: Studirao je izvanredno poslovnu administraciju i magistarski rad napisao na Sveučilištu u Torinu 2017. godine.
Sport / Nogomet | 11. 07. 2021. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Giorgio Chiellini (36), 'da senatore a capitano azzurro', jedan je od nogometaša koji su obilježili ovogodišnji Euro.

I večeras će popularni Chiello na centru igrališta prvo zagrliti vratara Gianluigija Donnarummu uoči početka svoje 112. međunarodne utakmice. Zatvorit će oči, a onda će mu onaj mangupski smiješak ponovno zatreptati na licu jer zna - za koji trenutak će moći zapjevati.

Nitko ljepše ne izvodi himnu “Il Canto degli Italiani” (“Pjesma Talijana”). Nitko ne uzvikuje prve riječi „Fratelli d’Italia“ („Braća Italije“) glasnije od Chiella, piše Phillip Arens u svojoj kolumni za Bild.

Glazba općenito igra važnu ulogu u najboljoj momčadi ovog Europskog prvenstva, koja je pobijedila u svih šest utakmica.

Šef obrane Chiellini otkrio je to tijekom turnira.

"Zabavljamo se pjevanjem u vožnji autobusom ili u vlaku, prije i poslije treninga i utakmica. Naš repertoar prepun je napuljskih pjesama. Prvo sam morao naučiti refrene pjesama da bih mogao sudjelovati ", uz smijeh će čovjek iz Toskane.

Može se samo zamisliti kako će Azzurri pjevati ako večeras pobijede Englesku i po drugi put od 1968. godine postanu europski prvaci.

Za Chiellinija bi to bio vrhunac nevjerojatne karijere. S Livornom je bio prvak Serie C, s Juveom prvak Serie B, a sa Starom damom je devet puta bio prvak Serie A. Dodao je i pet pobjeda u kupu te pet u Superkupu.

Ali nedostaje mu velika međunarodna titula.

Zanimljivo, Chiellini je trenutno bez kluba. Ugovor s Juventusom istekao mu je 30. lipnja. Do sada ga dugogodišnji kapetan još nije produžio. Tako je njegova momčad trenutno "Nazionale", za koju je igrao u svakoj selekciji od U15. Također na Olimpijskim igrama 2004., kada je s Italijom osvojio broncu.

Chielliniju nogomet nije nogomet bez zabave. Čitav svijet to je vidio u odabiru strana prije izvođenja jedanaesteraca u polufinalu Europskog prvenstva protiv Španjolske, kada je zadirkivao, mazio i pokušao relaksirati vidno preplavljenog španjolskog kapetana Jordi Albu (32).

Za mnoge su Talijani tu utakmicu pobijedili  upravo tom Chiellinijevom psihološkom akcijom prije prvog udarca.

Capitano Giorgio uvijek doživljava nogomet kao veliku strast. Upravo zbog toga su mnogi napadači na njemu slomili zube - ponekad u pravom smislu te riječi. Legendarna je scena kad je urugvajski napadač Luis Suárez (34) na Svjetskom prvenstvu 2014. iz očaja zabio zube u Chiellinijevo lijevo rame.

U svojoj autobiografiji za 2020. godinu "Io, Giorgio" ("Ja, Giorgio") Chiellini o ovoj sceni piše: 'Da budem iskren, divim se njegovoj lukavosti. Da je to izgubio, bio bi samo običan napadač'.

Dakle, ni riječi ogorčenja, već jasna poruka bez trunke šminke: Da biste uspjeli, ponekad morate biti 'đubre'.

Chiellini nije elegantan igrač, već radnik. On slavi svaku uspješnu obranu kao da je pogodak. U uvodnoj utakmici Europskog prvenstva protiv Turske spriječio je gol u nadoknadi kod rezultata 3:0 kada je udarac uputio Buraka Yilmaza (35). Taj je njegov potez i njegove kolege razveselio kao pobjednički gol.

Nakon što su Talijani propustili otići na Svjetsko prvenstvo 2018., vratili su se do početka Eura 2020 u velikom stilu.

"Puno znači biti na Euru", rekao je Chiellini prije početka Eura, "da nismo uspjeli u kvalifikacijama, ostalo bi zauvijek u nama. No, posljednjih smo godina razočaranje pretvorili u volju za boljim učinkom", kazao je.

Nogomet je Chiellinijev život, ali nije sve u njegovom životu: Studirao je izvanredno poslovnu administraciju i magistarski rad napisao na Sveučilištu u Torinu 2017. godine. Tema: "Poslovni model nogometnog kluba Juventus u međunarodnom kontekstu". Magistrirao je s najvišom mogućom ocjenom: Summa cum laude.

Privatno Chiellini voli miran obiteljski život. Vjenčanje 2014. s njegovom dragom iz djetinjstva Carolinom (imaju dvije kćeri) bilo je 'apsolutno normalno', kako je to svojedobno i sam opisao.

"Prvo crkveni obred u lučkom gradu Livorno, zatim zabava u selu Castagneto Carducci usred Toskane. Slavilo je 250 pozvanih gostiju uz talijanski 'švedski stol', gdje dominira tradicionalna tjestenina. Jedini luksuz: vatromet".

Sljedeći vatromet trebao bi se održati večeras na Wembleyu - nakon pobjede u finalu Europskog prvenstva nad Engleskom.

Ako capitano Chiellini podigne pehar, na večernjem nebu iznad Londona upalit će se zvijezde za sve istinske ljubitelje nogometa ovoga svijeta...

Kopirati
Drag cursor here to close