Omjeri s protivnicima iz skupine SP-a

Četiri pobjede Hrvatske protiv Islanda, jedna protiv Argentine

''Vatreni'' su se šest puta sastali s Islandom i četiri puta protiv Argentine dok protiv Nigerije nikada nisu igrali
Sport / Nogomet | 01. 12. 2017. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska nogometna reprezentacija dosada je odigrala 10 utakmica protiv reprezentacija s kojima će se susresti u skupini D na Svjetskom prvenstvu u Rusiji sljedeće godine, šest protiv Islanda, četiri protiv Argentine, dok se s Nigerijom nije susretala.

Hrvatska je svih šest utakmica protiv Islanda igrala u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo, a posljednje dvije upravo u posljednjem kvalifikacijskom ciklusu u kojemu je Island na kraju završio kao prvi dok je Hrvatska put do Rusije morala potražiti kroz dodatne kvalifikacije.

Ukupno je Hrvatska protiv Islanda ostvarila četiri pobjede te po jedan remi i jedan poraz.

Prvi put ove dvije reprezentacije susrele su se u kvalifikacijama za SP 2006. u Njemačkoj, a Hrvatska je na putu ka prvom mjestu u skupini ostvarila dvije sigurne pobjede protiv Islanda, 4-0 u Zagrebu i 3-1 u Reykjaviku, dok je Island u to vrijeme još uvijek bio jedna od najslabijih reprezentacija u Europi, te je završio kao peti u skupini sa samo četiri boda, piše Hina.

Sljedeća dva ogleda Hrvatske i Islanda bila su već mnogo ozbiljnija, u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na prošlo SP u Brazilu u studenom 2013. godine. Nakon što je prvi susret u Reykjaviku završio 0-0, četiri dana potom Hrvatska je u Zagrebu golovima Mandžukića i Srne izborila odlazak na SP.

U posljednjem kvalifikacijskom ciklusu Hrvatska je 12. studenoga prošle godine slavila sa 2-0 pogocima Brozovića, no 11. lipnja ove godine Island je uzvratio pobjedom od 1-0 golom Magnussona u 90. minuti. Bio je to prvi poraz Hrvatske od Islanda, a na kraju se ispostavilo kako je to bio ključni pogodak koji je Islanđane odveo na njihovo prvo SP.

Hrvatska je protiv Argentine jednu službenu i odigrala tri prijateljske utakmice. Jedinu službenu utakmicu ove dvije reprezentacije odigrale su u posljednjem kolu u skupini na SP 1998. u Francuskoj. I prije tog dvoboja obje selekcije su izborile prolazak u osminu finala, a Argentina je pobjedom 1-0 (Pineda) osvojila prvo mjesto, piše Hina.

Prvi dvoboj Hrvatska i Argentina odigrale su 4. lipnja 1994. kada je tadašnji svjetski doprvak predvođen Diegom Maradonom gostovao u Zagrebu kod momčadi koja je tada još uvijek bila u nastajanju. Po jakoj kiši ta je utakmica završila bez pogodaka. Preostala dva prijateljska dvoboja Hrvatska i Argentina su igrale na neutralnim terenima, Hrvatska je slavila sa 3-2 u ožujku 2006. u Baselu, a Argentina sa 2-1 u Londonu u studenome 2014.

Hrvatska igra u Kalinjingradu, Nižnji Novgorodu i Rosotvu na Donu

Hrvatska nogometna reprezentacija dobila je jednu od težih skupina svjetskog prvenstva u Rusiji, ali i za navijače jednu od najgorih za putovanje.

"Vatreni" će igrati u skupini D zajedno s Argentinom, Islandom i Nigerijom.

Hrvatska će u prvom kolu 16. lipnja u Kalinjingradu igrati protiv Nigerije, u drugom kolu će odmjeriti snage protiv Argentine 21. lipnja u Nižnji Novgorodu, dok će u trećem kolu igrati 26. lipnja u Rosotvu na Donu protiv Islanda.

Od Zagreba do Kalinjingrada ima 1.400 kilometara, do Nižnji Novgoroda 2.750 km, a do Rostova na Donu 2.400 km. Za navijače kojima će baza biti Moskva udaljenosti su ipak nešto kraće. Od Moskve do Kalinjingrada ima 1,000 km, od Moskve do Nižnji Novgoroda 400 km, dok je Rostov na Donu od Moskve udaljen 950 km.

Hrvatska će u 1. kolu igrati na Areni Baltik koja može primiti 35.212 gledatelja. Kalinjingrad se nalazi u Klinjingradskoj oblasti koja se nalazi 320 kilometara od ruske granice. Dodijeljen je Sovjetskom savezu 1945. godine Potsdamskim ugovorom nakon Drugog svjetskog rata. Kalinjingrad je lučki grad ruske eksklave između Poljske i Litve, s pristupom Baltičkom moru i ima oko 700.000 stanovnika. Pod njemačkim imenom bio je glavni grad njemačke pokrajine Istočne Pruske.

Drugo kolo donosi ogled u Nižnji Novgorodu protiv Argentine. Stadion Nižnji prima 44.899 gledatelja, a to je jedan od stadiona koji još uvijek nisu završeni, no sve bi trebalo biti gotovo do konca ove godine ili u siječnju iduće godine. Ovo je ''najnesretniji'' stadion jer je tijekom gradnje na njemu bilo nekoliko nesreća, te jedan požar. Grad se nalazi na ušću rijeke Oke u Volgu i Broji 1,3 milijuna stanovnika.

Važno je industrijsko središte (autoindustrija), sveučilišni grad, kulturni centar regije. Nižnji Novgorod je važno prometno čvorište (riječna luka, željeznica koja leži na Transsibirskoj pruzi, sjecište više glavnih cestovnih pravaca, zračna luka, metro), piše Hina.

Posljednje kolo donosi gostovanje u Rostovu na Donu i susret protiv Islanda. Rostov Arena prima 45.000 gledatelja. Novi dom Rostova je završen i čeka službeno otvaranje.

Rostov na Donu leži 46 km od ušća Dona u Azovsko more i administrativno je središte Rostovske oblasti. Rostov je prometno čvorište južne Rusije. Ima veliku željezničku stanicu i važnu međunarodna zračnu luku. Najvažnija industrijska grana u gradu je prerada drva, kemijska i elektronička industrija. Zemlja oko Rostova izuzetno je plodna, tako da iz tog kraja stiže mnogo prehrabrenih proizvoda. Također, poznati su i rudnici kamenog uglja, jedni od najvećih u Rusiji.

Dosadašnje utakmice Hrvatske protiv suparnika u skupini na SP 2018:

HRVATSKA - ISLAND 6 4 1 1 11-2
26. ožujka 2005. Zagreb: Hrvatska - Island 4-0
3. rujna 2005. Reykjavik: Island - Hrvatska 1-3
15. studenoga 2013. Reykjavik: Island - Hrvatska 0-0
19. studenoga 2013. Zagreb: Hrvatska - Island 2-0
12. studenoga 2016. Zagreb: Hrvatska - Island 2-0
11. lipnja 2017. Reykjavik: Island - Hrvatska 1-0

HRVATSKA - ARGENTINA 4 1 1 2 4-5
4. lipnja 1994. Zagreb: Hrvatska - Argentina 0-0
26. lipnja 1998. Bordeaux: Argentina - Hrvatska 1-0
1. ožujka 2006. Basel: Argentina - Hrvatska 2-3
12. studenoga 2014. London: Argentina - Hrvatska 2-1

Kopirati
Drag cursor here to close