'Plavo proljeće'

Cerček posljednji zabio, Schalke bio posljednji 'proljetni' protivnik

Nogometaši Dinama u utakmici 4. kola skupine D Europske lige protiv Spartaka iz Trnave imaju priliku osigurati plasman u drugi krug natjecanja kojeg Modri čekaju već 48 godina.
Sport / Nogomet | 08. 11. 2018. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa svakom novom pobjedom zagrebačkog Dinama u Europi počinje priča o "europskom proljeću" ovog kluba. Teško je i nabrojati sve propuštene prilike u posljednjih 49 godina, koje je imao ovaj klub. Spartak iz Trnave je nova, navijači će reći idealna jer Dinamo već duže vremena nije izgledao tako dobro u grupnoj fazi europskog klupskog natjecanja.

Uostalom razbili su Fenerbahče, osvojili u gostima maksimalnih šest bodova protiv Anderlechta i Spartaka i gledajući situaciju na tabeli, njegovi navijači će imati razloga za slavlje čak i u slučaju remija.  Sve karte su rasprodane pet dana prije utakmice, ali stadion neće biti ispunjen do posljednjeg mjesta jer je zbog kazne UEFA-e zatvorena sjeverna tribina.

"O bodu ne razmišljamo, jer ja volim pobjeđivati, to znaju momci koje vodim Imam pobjednički mentalitet koji sam prenio na igrače, oni su super prihvatili sve moje ideje, sjajna su momčad, druže se na terenu i izvan njega i to je naša snaga. Nema nikakvih kalkulacija", poručuje trener Nenad Bjelica koji ima priliku dovesti ekipu tamo gdje je posljednji put bila 4. ožujka 1970. godine.
 
 
Naime, to je posljednja utakmica koju je Dinamo odigrao "na proljeće" u Europi. Radilo se o tadašnjem Kupu Pobjednika Kupova, protivnik je bio Schalke. Dinamo je prethodno eliminirao Slovan iz Bratislave, odnosno Olympique Marseille čiji dres je nosio Jean Djorkaeff, francuski reprezentativac otac kasnije slavnijeg Yourija. U dvoboju protiv Schalkea trener je bio Ivica Horvat, a tu utakmicu za koju nisu mogli ni pomisliti da je povijesna igrali su: Fahrija Dautbegović, Mladen Ramljak, Ivica Miljković, Branko Gračanin, Rudolf Cvek (od 22. Drago Vabec), Denijal Pirić, Marijan Novak, Marijan Čerček, Josip Gucmirtl, Krasnodar Rora i Rudolf Belin, dok je trener Ivica Horvat.

"Nije bio naš dan, nismo igrali dobro, Schalke je slavio zasluženo", sjeća se Marijan Čerček koji je ostao upisan kao posljednji igrač strijelac "proljetnog" gola za Dinamo. Gosti su golovima Pirknera, Fichtela i Bechera stigli do sigurne pobjede koju će potvrditi u uzvratu Scheer.

Zanimljivo, Dinamo je posljednju "proljetnu" utakmicu igrao u Kupu Kupova, koje je otišlo u povijest, ali je upravom u tok takmičenju jedan klub iz Hrvatske prezimio. To je bio Varteks iz Varaždina koji je prvo odigrao 0:0 s Mallorcom na domaćem terenu, a onda je u revanšu španjolski klub stigao do pobjede 3:1 ožujka 1999.godine. Za Varteks su između ostalih igrali Dražen Madunović, Mario Ivanković, Zlatko Dalić, Marijan Mrmić, Veldin Karić, Faik Kamberović, Damir Mužek, Miljenko Mumlek.
Kopirati
Drag cursor here to close