Nikad manje bodova

Čapljina nikad lošija u Prvoj ligi FBiH

Statistika jasno “kaže” da Čapljina nikad za 13 sezona u Prvoj ligi FBiH nije osvojila manje bodova (10) i bila slabije plasirana (15.).
Sport / Nogomet | 15. 12. 2020. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako je u Prvoj ligi FBiH svoju najlošiju polusezonu ikad imao gabelski GOŠK, jednako je zadesilo i drugog člana ovoga ranga koji dolazi iz Čapljine, odnosno istoimeni nogometni klub.

Razlika je u tome što je GOŠK jesenas bio veliko neugodno iznenađenje, dok Čapljina već godinama predstavlja sportski kolektiv bez posebnih ambicija, nekad plasiran bolje u sredini ljestvice, nekad lošije. A ove sezone su ostvarili najslabiji rezultat od kad se natječu u ovom rangu.

Statistika jasno “kaže” da Čapljina nikad za 13 sezona u Prvoj ligi FBiH nije osvojila manje bodova (10) i bila slabije plasirana (15.).

Ovdje valja napomenuti da je u prvoj sezoni Prve lige FBiH (2002./2003.), odnosno prvoj poslije ujedinjenja nogometnih natjecanja na prostoru čitave BiH, prvenstvo brojalo 20 klubova pa je tadašnja 16. pozicija po tome bolji plasman od današnjeg petnaestog, pretposljednjeg mjesta na ljestvici.

Čapljinci su prvoligaš posljednjih 11 sezona, dok su iz lige ispadali dva puta, u sezonama 2002./2003. i 2008./2009. Čak i u te dvije sezone su na polusezoni osvojili više bodova nego u jesen 2020. Do 2010. Čapljina se više natjecala u Drugoj ligi FBiH Jug. Poslije toga više nikad nisu bili tako blizu ispadanja iz Prve lige FBiH kao što su to u ovom trenutku.

Razliku u odnosu na prethodne sezone svakako predstavlja činjenica da će ove natjecateljske godine ligu napustiti minimalno jedan, a maksimalno tri kluba, što donekle olakšava utrku za ostanak. Međutim sa samo 10 osvojenih bodova to će svakako teško ići. Sljedeće najlošije polusezone Čapljine su jesen 2014. i jesen 2016. kad je ekipa u oba navrata osvojila po 17 bodova.

Zanimljivo je da je Čapljina ovoga ljeta unijela promjene u upravu koje su trebale donijeti pomak.

 ''Džaba je raditi ako će klub ispasti iz lige. Sigurno da moramo sačuvati klub stabilnim, a vjerujem da će to biti lakše ove sezone jer ispadaju vjerojatno dvije ekipe. Takve propozicije smo iskoristili da dovršimo infrastrukturu i da se malo veća prilika pruži mladima, ali uz kontrolu rezultata'', rekao je u razgovoru za Dnevni list u uvodnom dijelu sezone novi predsjednik Čapljine, Slađan Milinković.

Zasad je ipak jasno da je Čapljincima kontrola rezultata izmakla i ostaje nam pratiti što će uraditi po tom pitanju. Prva reakcija je očito smjena trenera Dragana Radovića poslije 12 kola prvenstva i osvojenih 6 bodova, nakon čega je posljednje tri utakmice (4 boda) vodio Damir Borovac.

Sezona 2010./2011. je donijela poredak u Prvoj ligi FBiH prema kojem je GOŠK bio prvak, a Čapljina doprvak. Otad je GOŠK dalje napredovao i opet ulazio u Premijer ligu, dok je Čapljina bilježila stalno slične, osrednje rezultate u ovom rangu, bez ikakvih bitnih promjena generalno u ambicijama, infrastrukturi, viziji. Deset godina kasnije oba kluba su se našla na rubu ispadanja iz Prve lige FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close