Braća Robledo i tragična smrt

Braća Robledo i tragična smrt

Sport / Nogomet | 10. 08. 2021. u 14:30 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iquique je grad na sjeveru Čilea i središte regije Tarapacá. Jedan od najvećih lučkih trgovačkih centara Južne Amerike koji je jedno vrijeme bio pod kontrolom Perua. U tom gradu su rođena braća Robledo. Jorge, Eduard i najmlađi Walter.

Politička nestabilnost koja je zahvatila Čile u drugoj polovini dvadesetih i prvoj polovini tridesetih, natjerala je obitelj Robledo da napusti Čile.

Točnije braća su zajedno s majkom završila u Engleskoj koja ustvari vratila kući. U Brampton Bierlow, još jedan rudarski gradić, koji se nalazi između Barnsleyja i Rotherhama u južnom Yorkshireu.

Odrastajući u Engleskoj, Jorge i Eduardo ubrzo su postali George i Ted, Bez obzira na svoje južnjačko podrijetlo, za Engleze su bila braća isklesana iz Yorkshirskog šljunka.

George je bio najbolji

George je počeo prvi. Igrao je za Huddersfield tijekom rata kao amater, a onda je potpisao
ugovor s Barnsleyem 1943. godine. I iako mislite da se radilo o nekom klasičnom južnoameričkom nogometašu, čarobnjaku, varate se. Ovo je bio jedan onako robustan napadač, kojeg krasi izuzetno jak udarac, dobra igra u skoku, duelu.

Video: Newcastle United - George Robledo - Jorge Robledo Oliver - Portsmouth 1952

Nakon završetka rata, George je postigao hat-trick u trijumfu njegovog Barnsleyja u pobjedi 3:1 nad Nottingham Forestom. u susretu druge lige. Njegov neelegantan, ali učinkovit stil u svakoj je utakmici Barnsleyja rezultirao barem jednim golom.

U vrijeme dok je nosio dres Barnsleyja zabio je 45 puta u 105 utakmica.

Nigdje bez brata

Godinu dana nakon prvih utakmica za Barnsley u klub je stigao i Georgeov brat Eduardo
poznatiji Englezima kao Ted. A onda je za Georgea stigla ponuda. Tamo 1949. godine se javio Newcastle.

U to vrijeme jedna od svakako boljih momčadi Engleske. Popularne " Svrake" su u pedesetim godinama tri puta uzimale FA Cup.

Za starijeg od braće Robledo ugovor je bio spreman, ponuda je za ono vrijeme bila teška 26 500 funti. S tim da je George tražio da zajedno s sobom povede i svog brata, Teda.

Dobrim igrama, George ili Jorge je izborio status reprezentativca, pa je 1950. godine zaigrao na Svjetskom.

Godinu poslije George je postao prvi Južnoamerikanac koji je igrao u finalu FA kupa 1951. godine kada je Newcastle pobijedio Blackpool 2-0. Sljedeće sezone George je igrao sjajno, s 33 gola je prvi strijelac lige. Između ostalog presudio je Arsenalu u finalu FA Cupa.

Video: Newcastle vs Arsenal 1-0 | 1952 FA Cup Final

Za tada mladog Johna Lennona koji je u to vrijeme izbacio peti studijski album " Walls and
Bridges " George je bio jedna vrsta inspiracije, prilikom pravljenja omota za istoimeni album.

Posebna priča za Georgea je bila sezona 1951/52 kada je za Newcastle postigao nevjerojatnih 39 golova.

Povratak doma

I dok je George plijenio pozornost golovima, igrama, potezima na terenu, s mlađim Tedom je situacija bila nešto drugačija. Jednostavno, Ted se razvijao sporije ako to možemo tako reći.

Jednostavno bio je nekako više pogođen odsustvom oca, teže se prilagođavao na Englesku kao sredinu. I prvi se odlučio vratiti u Čile, doma, gdje je potpisao za slavni Colo Colo. Ovaj put će se braća spojiti nakon dolaska George. Naravno, u tom periodu su obojica dočekani kao heroji, žive legende, veliki igrači.

I nastavit će tamo gdje su stali u Engleskoj. S Colo Colom će osvojiti dva naslova prvaka, ali neće uzeti Copu kojoj su bili domaćini 1955. godine. U susretu odluke, Argentina je bila bolja 1:0.

Obojica braće se bila izuzetno poštovana i cijenjena, što najbolje potvrđuje podatak da je 1953. godine u Čileu osnovan amaterski klub u Santiagu pod imenom "Robledo Hermanos" čiji su dresovi bili nalik onima Newcastlea.

Tragična smrt, nestanak Teda

Nažalost, sve ono što su napravili u karijeri nije im bilo dovoljno da bi svoj život nakon
završetka karijere nastavili normalno. Novca nije bilo, pa su obojica braće Robledo morali tražiti neki posao. U svojim ranim četrdesetim Ted je radio na naftnoj platformi u Perzijskom zaljevu.

U tjednu kada je bio slobodan, pozvali su ga na brod. 6. prosinca 1970. Eduardo je bio na
obalnom tankeru Al Sahn koji će kasnije tog dana pristati u Dubai. Bez Teda.

Foto: Internet / Braća Robledo

Zvuči pomalo nevjerojatno, ali je istinito. Teda nije bilo nigdje. Nigdje na brodu. Misterij i to
veliki. Što se dogodilo s ovim igračem. Jedno je bilo sigurno. Tijelo nije pronađeno. Ubojstvo ili samoubojstvo?

"Slavni nogometaš ubijen" pisalo je na naslovnici Newcastle Evening Chroniclea nakon nestanka Teda Robleda.

Chow Dary, inženjer broda će godinama poslije pričati kako njegov zapadnonjemački kapetan Heinz Bessenich " vjeruje" u samoubojstvo Teda Robleda. Navodno je to napravio zbog obiteljskih problema. Međutim, pitanje je koliko kapetanova priča "drži vodu" s obzirom na to da je upravo on viđen u društvu čileanskog nogometaša.

Održano je suđenje tijekom kojeg je sugerirano da je Ted večerao s kapetanom, igrao karata s njim i posadom, dok je Bessenich promijenio svoju priču, isprva navodeći da se Ted Robledo nije niti ukrcao. Iako je bio optužen, za ubojstvo Bessenich je na kraju oslobođen.

Nitko nije kriv

Slavniji brat George je 1981. godine za "The Journal" rekao da vjeruje kako je Tedova smrt
"skratila" život njegove majke.

Walter, treći brat koji se nije bavio nogomet zbog problema s vidom, tri puta odlazio je u Dubai s odvjetnikom kako bi pokušao otkriti što se dogodilo.

Za
vijest je saznao dok je bio na odmoru u Parizu, ali George, onaj najslavniji je bio previše
izbezumljen da mu se pridruži. Iako nisu sigurni što se točno dogodilo, obitelj je uvjerena da je Teda "netko ubio", jer jednostavno ne vjeruju da bi izvršio samoubojstvo.

Helen, Walterova supruga, opisuje Teda kao "divnu osobu". Prisjeća se i "lijepe djevojke" koja je posjećivala njihovu kuću nekoliko tjedana nakon Tedove smrti.

Tužiteljstvo je tvrdilo da Bessenich nije opće pokrenuo potragu za nestalom osobom, nije poslao SOS signal, niti je nestanak prijavio vlastima.

Vlasnik broda, Edwin Robinson, objasnio je kako je moguće da se Ted jednostavno utopio.

"Znate na brodu se to može dogoditi. Moguće je da čovjek izgubi ravnotežu i jednostavno završi u moru. Ta mogućnost je veća ako je čovjek popio nekoliko viskija", aludirajući na to da je nesretni Ted možda konzumirao alkohol.

Na kraju za Tedov nestanak nitko nije odgovarao.

"Ne, to nisu stvari o kojima volim pričati", pojasnio je jednom prilikom, treći od braće Walter.

Video: ¡Jorge Robledo, la historia de un Crack!

Prije dvije godine na kući u kojoj su odrastala braća Robledo u Južnom Yorkshireu, trebala je biti postavljena spomen ploča.

Georgeova kći, Elizabeth, trebala je odletjeti iz Čilea na ceremoniju u travnju 2019, ali je pandemija COVIDA-a sve odgodila za neku drugu priliku.

Robledosi, kako su iz zvali navijači, iako su govorili jorkširskim naglaskom, predstavljali su autentično egzotičan dodatak engleskom nogometu u poslijeratnom razdoblju.

George i Ted odavno su mrtvi. Georgeove medalje nalaze se u muzeju u Newcastleu, gdje ih je ostavila njegova udovica.

Tedova medalja za jedan osvojeni FA Cup nalazi se u predgrađu Londona, u kući trećeg brata Waltera.

Kopirati
Drag cursor here to close