Tvornica eura

Borussia Dortmund prodajom igrača zaradila 400 milijuna eura

Njihov najvažniji poslovni uspjeh je prodaja Ousmanea Dembelea (Barcelona, 145 milijuna eura). Prodaja Dembelea Barceloni bila je ujedno najveća u povijesti Borussie Dortmund.
Sport / Nogomet | 03. 01. 2019. u 21:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Marca / Nogometaši na kojima je Borussija zarađivala

Najnovijom prodajom Christiana Pulišića 64 milijuna eura u Chelsea, menadžeri Borussije Dortmund je još jednom su dokazali da su stručnjaci za jeftinu kupnju i skupu prodaju nogometaša. Ključni dio njihovog uspjeha u posljednjih nekoliko godina došao je kao rezultat postizanja maksimalne dobiti iz skromnih ulaganja.

Sadašnji lideri Bundeslige nisu se pretjerano štitili od odlaska svojih zvijezda, jer stalno žele ostvarenu dobit ponovno uložiti u inkorporiranje još sposobnijih igrača. Španjolski sportski list Marca donosi pregled nekih od najznačajnijih transfera Borussije.

Njihov najvažniji poslovni uspjeh je prodaja Ousmanea Dembelea (Barcelona, 145 milijuna eura). Prodaja Dembelea Barceloni bila je ujedno najveća u povijesti Borussie Dortmund. Samo godinu dana nakon dolaska iz Rennesa za 15 milijuna eura, njemački klub je zaradio 130 milijuna eura od transfera mladog Francuza.

Katalonci su željeli ojačati svoju momčad nakon što su izgubili Neymara, kojeg je Paris Saint-Germain od njih kupio za 222 milijuna eura, a nadareni krilni igrač bio je idealna dugoročna zamjena.

Izniman posao napravili su i u slučaju Pierre-Emericka Aubameyanga (Arsenal, 63,7 milijuna eura). Došao je u Dortmund u ljeto 2013. iz Saint-Etiennea za 14 milijuna, kako bi zamijenio Roberta Lewandowskog kao vođa napada, nakon kontroverznog slobodnog transfera Poljaka najvećim rivalima, Bayernu iz Münchena. Gabonski napadač zabio je 141 puta u 213 utakmica na Signal Iduna Parku.

Henrik Mkhitaryan (Manchester United, 42 milijuna eura) još je jedan veliki transfer. Henrika Mkhitaryana je Manchester United kupio u ljeto 2016. godine. Crveni vragovi su armenskog playmakera promovirali u prvog Armenca u Premier ligi. On je pak Nijemce 2013. godine koštao  27,5 milijuna eura, a došao je iz Shakhtar Donetska. Mkhitaryan se nije pokazao u Manchester Unitedu te su ga 2018. prepustili Arsenalu.

Hummels (Bayern, 35 milijuna eura) je uz Subotića jedno vrijeme činio neprobojni dvojac u sredini obrane Borussije, ali je njemački reprezentativac 2016. donio odluka o preseljenju u Bayern, što je predstavljalo  veliki udarac za BVB, ali barem su za igrača dobili zdravih 35 milijuna eura.

Mario Goetze je 2013. u Bayern prešao za 37 milijuna eura, što ga je tada činilo drugim najskupljim njemačkim nogometašem, odmah iza Mesuta Özila.

Jedino su od velikih imena menadžeri iz Dortmunda morali prepustiti Lewandowskog kao slobodnog nogometaša. Naravno, i njega je vrbovao Bayern iz Münchena.

Ilkay Gündoğan (Manchester City, 27 milijuna eura) je također jedan od uspješnih transfera. Veznjak turskog porijekla otišao je na stadion Etihad istog ljeta kad su Mkhitaryan i Hummels također napustili klub.

Nakon niza uspješnih godina u Borussiji, iako je često bio pogođen ozljedama, Gundogan je otišao za nešto manje od 30 milijuna eura kako bi se pridružio revoluciji Pepa Guardiole u Manchester Cityju. Gündoğan se prethodno afirmirao u Nürnbergu, a Borussija ga je dobila za gotovo zanemariv iznos.

Među ostalim značajnim igračima u posljednjih nekoliko godina koji su napustili BVB su Sokratis Papastathopoulos (Arsenal, 20 milijuna eura), Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach, 17 milijuna), Shinji Kagawa (Manchester United, 16 milijuna), Sven Bender (Bayer Leverkusen, 15) i Nuri Sahin (Real Madrid, 10 milijuna), koji dokazuju da je Dortmund doista stroj za stvaranje novca.

Kopirati
Drag cursor here to close