Zlatna rezerva vol. 50

Borba za 'drvenu medalju'

Ima li draži u borbi za treće mjesto? Pitate li Ćiru Blaževića – ima! Jer, uvijek je bolje biti treći, nego biti četvrti na svijetu. Ljepše zvuči i govori da je nepravda što ipak nisi igrao finale. Četvrti je luzer u svakom smislu.
Sport / Nogomet | 14. 07. 2018. u 14:02 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I belgijske i engleske novine jutros pišu kako će teško biti natjerati reprezentacije da „poginu“ u borbi za broncu. Razočaranje je veliko, mamurluk nakon poraza u polufinalu i dalje je jak, a do nas dopiru informacije da Roberto Martinez ozbiljno razmišlja lišiti nas uživanja u borbi za „Zlatnu kopačku“, jer po inicijalnim nakanama želi ostaviti Romelu Lukakua na klupi. Lukaku je, zapravo, jedini pravi konkurent Harry Kanea, jer ima do sada četiri postignuta gola, a Kane njih šest (od toga tri iz penala!), što bi svakako bilo porazno za atraktivnost meča.

'Ajmo, p***e!

Nadajući se da će se Martinez predomisliti, gledamo i u engleski tabor, gdje i Gareth Southgate najavljuje miješanje sastava. Je li to znači da dvije reprezentacije koje su najavljivale kako se kući vraćaju s trofejom zapravo tiho bojkotiraju utakmicu za treće mjesto, ne dajući joj značaja? Do kraja ćemo vjerovati da neće biti tako, jer voljeli bi da nijedna od ove dvije reprezentacije ne želi otići kući sa dva uzastopna poraza, s tim da bi poraz Englezima bio treći, od toga čak drugi protiv Belgije!

Inače, utakmica u Sankt Petersburgu bi, po tradiciji, ali i po onome koliko svjetske i naše kladionice daju na zbroj golova, trebala biti efikasna. Kroz povijest Mundijala utakmice za treće mjesto bile su jako „golovite“ – prva je igrana 1978., kada je Brazil svladao Italiju sa 2:1, na narednom Mundijalu je Poljska svladala Francusku 3:2, a u Meksiku 1986. Francuzi će pobijediti Belgiju sa 4:2. Domaćin je u Italiji 1990. Engleskoj dao dva, a primio jedan gol, u SAD-u 1994. Švedska je do vrha napunila mrežu Bugara (4:0!), a u Francuskoj '98. Hrvatska je sa 2:1 pobijedila moćnu Nizozemsku.

Jedna takva rodila je Hakanov rekord

Turska je pobijedila Južnu Koreju sa 3:2 godine 2002. Tada je onaj kojem se ime ne smije spominjati u domovini, inicijala H.S. ujedno postigao i najbrži pogodak na SP-ima ikada! U jedanaestoj sekundi! Da ga nitko nikada ne izbriše!

Godine 2006., kao i godine 2010., Njemačka je oba puta osvojila treće mjesto. To njima možda nije uspjeh, nakon što su u Brazilu postali prvacima, ali koliko nas pamćenje služi slavilo se itekako to treće mjesto na domaćem Mundijalu (pobijedili Portugal 3:1), ali i ono u Južnoj Africi (šećer od utakmice, protiv Urugvaja 3:2), što je zapravo nagovijestilo da će se Elf uskoro popeti na tron! Pa zašto onda danas to ne nagovijeste i Belgija ili Engleska?

Double Trouble

Sjećate li se utakmice za treće mjesto iz Brazila? Nakon katastrofe protiv Njemačke u polufinalu (7:1!), Brazilci su se jedva dovukli na utakmicu protiv Nizozemske – samo da bi ih Oranje isprašilo sa 3:0! I o toj utakmici u Brazilu se šuti, a ako se već mora spomenuti, to se radi jako tiho! Kao i strijelci – Van Persie, već u 3', Daley Blind u 16' – i Georginio Wijnaldum u sudačkoj nadoknadi!

Dakle, sve dosadašnje utakmice za treće mjesto u zadnjih 40 godina završile su sa tri ili više od tri gola. Jedino što želimo za danas popodne je da se ta tradicija nastavi i da Belgijci i Englezi ne glume ucviljene udovice!

Kopirati
Drag cursor here to close