Feđini specijali

Bökelberg: Puknuta stativa i misteriozna limenka

Borussija je stvarala pritisak, pojačavala ga kako se bližio kraj utakmice ali kako to obično biva, Günter Bernard na golu Werdera je imao svoj dan. Puno toga je obranio, baš kao loptu koju su mnogi vidjeli u golu nakon ubacivanja Güntera Netzera...
Sport / Nogomet | 16. 06. 2020. u 10:13 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bökelberg stadion u Mönchengladbachu. Izgrađen je davne 1919 i dugo vremena je bio dom Borussije. Na tom stadionu Borussija je u svoja zlatna vremena pet puta bila prvak, proslavila je i dva trijumfa u domaćem Kupu, Kupu UEFA, izborila je i finale Kupa prvaka.

  

I kao jedan od rijetkih stadiona u povijesti se može pohvaliti nekim bizarnim događajima koji su se dogodili u samo jednoj godini. Jedan 3. travnja, drugi par mjeseci kasnije, u listopadu. Možda će se stariji sjetiti, možda neće, ali idemo redom.

Protiv Werdera su već upisali bodove

U domaćem prvenstvu Borussija je igrala utakmicu protiv Werdera iz Bremena. Vogts, Netzer, Heynckes i ostatak društva su trebali pobjedu jer su u tom trenutku vodili veliku borbu za naslov prvaka s Bayernom. Gosti iz Bremena su bili poprilično oslabljeni, čak su doputovali bez prvog trenera Roberta "Zapfa" Gebhardta koji je bio bolestan, ali su se dobro držali. Bolje rečeno, držali su nulu skoro do samog kraja utakmice.

  

Borussija je stvarala pritisak, pojačavala ga kako se bližio kraj utakmice ali kako to obično biva, Günter Bernard na golu Werdera je imao svoj dan. Puno toga je obranio, baš kao loptu koju su mnogi vidjeli u golu nakon ubacivanja Güntera Netzera. U posljednjem trenutku je intervenirao, ispred rezerviste Herberta Laumena. Ovaj je završio u golu, povlačeći rukama mrežu. Okvir je u to vrijeme bio drveni pa pod pritiskom stativa puca i ruši se cijeli gol.

Video: Goal Collapses at the Bökelberg - Borussia Mönchengladbach vs. Werder Bremen 1970/71

''Sjećam se Netzerovog centaršuta, skačem, pokušavam doći do lopte, ali upadam u mrežu. Čujem kako se nešto lomi, puca, gol se naginje u stranu. Ja ležim poput ribe u mreži'', dugo vremena je taj događaj prepričavao nesretni Laumen.

Pukla stativa, ali neće da je poprave?

Nastaje gužve, prvo Laumena vade iz mreže, a onda se pokušava namjestiti stativa. Tu su tri igrača Werdera i publika. Izgleda kao da gosti žele napraviti gol, dok je domaćim navijačima malo do šale. Pokazuju kako od "posla" nema ništa. Navodno je u prolazu, onako u njegovom stilu, Netzer glavnom sucu Gerdu Meuseru dobacio:

- Mi smo nogometaši, nismo građevinski radnici!

Pitate se zbog čega? Pa zato što su vjerovali kako će se utakmica ponoviti, jer Borussiji ne odgovora tih 1:1.

  

''Rezultat nam nije odgovarao, borili smo se za prvaka, vjerovali smo kako će se utakmica ponoviti. Ali pravila su očito bila drugačija'', kaže Wolfgang Kleff, "jedinica" Borussije iz tog perioda.  Probao je nešto uraditi i čovjek zadužen za popravke na stadionu Willi Evers ali i njegov pokušaj je završio.

''Žao mi je ali ne mogu ništa učiniti''. Kako nije bilo rezervnog gola, nakon dvanaest minuta čekanja, Meuser prekida igru. Prvi put u povijesti Bundeslige. Savez je zbog važnosti utakmice morao reagirati, pa je donesena odluka u kojoj je stajalo:

Domaćini su se ponašali nemarno u takvoj situaciji, pa su kažnjeni. Utakmica se registrira 0:2, a Borussija se kažnjava sa (tadašnjih) 1.500 maraka. Bayern je nakon tog kola preuzeo vrh tabele, ali je Borussija ipak na kraju bila prva. Bayern je ostao kratak dva boda.

Video: 1971 verspielen die Bayern am letzten Spieltag die Meisterschaft I Sportschau

Godinama kasnije se pričalo kako je Laumen sve planirao jer je pokrenuo tvrtku za proizvodnju aluminijskih golova koji će biti uvedeni nakon toga! Ostaci stative i danas se mogu naći u muzeju Borussije Mönchengladbach.

Misterij protiv Intera

Samo par mjeseci kasnije, opet je mjesto radnje isto i opet problemi. Ovaj put igraju Borussija i Inter utakmicu osmine finala Kupa prvaka. Inter također ima  jaku momčad s Mazzolom, Facchettijem, Boninsegnom. Do 21.minute Borussija je imala 2:1. Na isteku prvih pola sata, Boninsegna je krenuo po jednu loptu koja je završila blizu zapadne tribine. Došao je blizu aut linije, a onda se samo srušio.

Pogođen igrač Intera limenkom ili nije?

Nastao je kaos. Glavnog suca Jefa Dorpmansa okružili su igrači Intera tražeći da prekine utakmicu. Tu su bili Netzer i Mazzola. Prvi je pokušao skloniti dokaze, drugi ih pokazati. Radilo se o limenci koja je pogodila Boninsegnu. On je završio na nosilima, a domaći igrači su primijetili kako je baš Mazzola uzeo limenku od navijača Intera te je ponudio kao dokaz. Kasnije će i sam Mazzola priznati kako je sucu dao praznu limenku, dok je njegov suigrač pogođen punom.

Video: Borussia Mönchengladbach - Inter Mailand 7:1

Igrači Intera su bili uvjereni kako se utakmica prekida, ali ne. Dorpmans nastavlja susret. Borussija na kraju slavi pobjedu i to ne bilo kakvu. Završilo je 7:1. Interu je isključen Mario Corso koji je nervozan udario suca. Nakon utakmice u taboru Intera su vjerovali kako sigurno prolaze dalje, dok su domaći mediji pokušavali u svlačionici naći ranjenog Boninsegnu, ali uzalud.

U Interu loše procijenili situaciju, ali su se izvukli

U hotelu gdje su bili smješteni igrači Intera, jutro poslije Franco Manni, sportski direktor Intera je shvatio kako su pravila jasna. Točnije pravila UEFA-e nisu suglasna onima koja vladaju u italijanskom nogometu, barem u to vrijeme.

Video: Borussia Mönchengladbach - Inter Mailand Cola-Dose Boninsegna 1971

Srećom po Inter, njihov potpredsjednik Peppino Prisco je bio advokat, pa je uspio preko Disciplinske komisije UEFA-e poništiti prvi susret i isposlovati novi. I to nakon što je odigrana druga utakmica. Tako je u trećoj, Borussija morala stizati dva gola zaostatka u Zapadnom Berlinu i nije uspjela. Završilo je 0:0.

Video: 1971-72 

''Nešto tako nikada ne zaboravljate. Glavni policijski komesar iz Mönchengladbacha zatražio je da nastavim utakmicu jer je na stadionu bilo 7000 do 8.000 Talijana. Ja sam uvjeren, da je Boninsegna izveo jednu sjajnu predstavu. Limenka je bila poluprazna i bačena je nekih 20 do 30 metara daleko od igrača Intera, pa nije mogao biti teže povrijeđen'', tvrdio je sudac Dorpmans godinama kasnije.

Video: 1971-72 (8 And C.Campioni - 20-10-1971) Bor.Monchengladbach-INTER 7-1 - Gara Annullata 

''Mi smo igrali utakmicu života i sigurno bismo ih nadigrali i bez limenke i sa Boninsegnom na terenu. Ne znam zbog čega, ali nitko u svlačionicu Intera nije mogao ući od naših liječnika'', tvrdio je Netzer. Famozna limenka Coca Cole nalazi u muzeju na stadionu GelreDome, stadionu Vitessea gdje je ostavio upravo sudac Dorpmans.

Video: Legendärer Dosen-Wurf bedeutet für Gladbach Aus im Europapokal I ZwWdF

Ipak, do danas nije otkriveno da li je to prava limenka. Ona koja je pogodila navodno igrača Intera ili to ona koju je "pronašao" kapetan Intera Mazzola. Talijanski novinar Stefano Tomassoni je napisao čak i knjigu pod nazivom "La Coca - Cola di Boninsegna" u kojoj je opisao događaj s Bökelberga utvrdivši kako je "igrač utakmice" te noći bio baš Peppino Prisco.

Kopirati
Drag cursor here to close