Njemačka, Francuska, Italija...

Blaž Slišković: Vrijeme da odem negdje vani, u neki ozbiljniji klub

''Da mi je barem naći neki klub srednje klase u Njemačkoj, Francuskoj ili Italiji, bilo bi sjajno'', ističe Blaž Slišković.
Sport / Nogomet | 14. 05. 2018. u 00:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jest mi lijepo, ali mislim da je vrijeme da odem negdje vani, u neki ozbiljniji klub. Sve ovo gdje sam išao ranije, Rumunjska, Albanija, Kina, Saudijska Arabija, nije bila razina gdje bih mogao očekivati duži ostanak ili neki bolji rezultat. Čak i kad sam prije 13 godina bio u Hajduku, pa neka sam tamo bio igrač, bilo je drugačije. Malo sam koga znao, osim Igora Štimca. U Splitu se dogodilo što se dogodilo. U sve te klubove sam išao s nekom rezervom i bio sam u pravu.

Da mi je barem naći neki klub srednje klase u Njemačkoj, Francuskoj ili Italiji, bilo bi sjajno. Mislim da imam dovoljno iskustva i znanja okušati se u takvom klubu. Naravno i da taj klub ima neke ambicije.

Kod nas je fino raditi, kod kuće si, sve ti je nadohvat ruke, a ja imam sreću da sam u klubu kao što je Zrinjski, gdje je i financijski sve u redu. Naši igrači nemaju problema s plaćama, sve im sjeda na račun po dogovoru i to je velika prednost u odnosu na 70-80 posto klubova u Bosni i Hercegovini'', ističe u razgovoru za Jutarnji list legendarni nogometni trener iz Mostara i aktualni trener prvaka države Zrinjskog.

''Razgovarali smo u klupskom restoranu Zrinjskog, u popodnevnim satima. Žive duše nije bilo, osim konobarice. Cigareta za cigaretom, Baku nije trebalo puno nagovarati da se raspriča. Uostalom, lako je razgovarati s njim. Ne pametuje, ne postavlja se s visoka, odmjeren je, iskren, otvoren. I duhovit'', opisuje novinar Jutarnjeg lista susret s Bakom.

''Možda netko smatra da nisam napravio puno, ali ja ne mislim tako. Vodio sam reprezentaciju BiH četiri-pet godina, dvaput smo bili na pragu plasmana na velika natjecanja. Nismo uspjeli u presudnim utakmicama, međutim smatram da smo Mišo Smajlović i ja uspjeli utoliko što smo nametnuli da u reprezentaciji moraju igrati najbolji, a ne po nacionalnom ključu. Kad se BiH plasirala na Svjetsko prvenstvo 2014. godine, doživio sam to kao da sam i ja djelić toga'', kaže Slišković.

U toj njegovoj trenerskoj karijeri bilo je i dosta peha, puno puta su se sitnice ispriječile i ostavljale ga nadohvat nečega velikog. Nije bio izbirljiv, išao je gdje su ga htjeli, pa i do Kine.

''U ovom poslu moraš biti konstantno, a ja sam 2012. otišao u Kinu, potpisao na tri godine i dobio otkaz nakon četiri mjeseca. Nakon prve utakmice, 0:0 u gostima, sportski direktor mi je rekao da predsjednik smatra da ne igramo kako bi on htio. Nudili su mi mjesto savjetnika. Ja pitam “je li Capellu?”, oni kažu “mom pomoćnom treneru”. Nisam prihvatio, jer nema smisla i razišli smo se. Ugovor mi je trajao i nisam mogao uzeti ni jedan drugi posao, dok se to ne riješi. Riješilo se tek 2016. godine'', govori o svojoj avanturi u Kini.

''Mali je milijun trenera, puno ih iz kopački prelazi direktno u trenere. U današnjem nogometu menadžer je sve, ja ga nemam. Nedavno sam dao intervju u Gazzetti, možda me se netko sjeti, nazove, što ja znam? Tamo sam stvorio nekakvo ime kao igrač. Gdje god sam išao raditi, bilo je preko prijatelja i poznanika'', nada se Baka.

A da se obrati Zinedineu Zidaneu, ''bocka'' ga novinar Jutarnjeg lista. Njegova preporuka bi zlata vrijedila. Ipak je Slišković bio igrački idol velikom Francuzu u Marseilleu.

''Znam da se šališ, ali isto mi to ozbiljno govori stotine ljudi. Pa bio si mu idol, nazovi ga. Ma, dajte, molim vas. Mogu ga eventualno nazvati i čestitati mu ako opet osvoji Ligu prvaka'', ističe trener Zrinjskog.

Ako i kad dođe ponuda koja obara s nogu, Slišković ostaje u Zrinjskom.

''Sa Zrinjskim imam dogovor, izaći će mi u susret ako nađem nešto kvalitetnije. Do tada sam posvećen njima, radimo već na dovođenju igrača, želimo iskorak u Europi. Lani smo zapeli na Mariboru, mislim da bismo mogli napraviti nešto više. Većina momčadi je već dugo na okupu, imaju i nešto iskustva. Makar su relacije neusporedive. Taj Maribor ima budžet od 12 milijuna eura, mi imamo dva. Njihovi uvjeti u usporedbi s nama su čudesni'', govori Slišković.

Dobro, računa li Slišković da mu je ovo treća ili druga titula? Ipak je dokazano da je bio trener Hajduka prije 13 godina.

''Nemam je službeno, ali osjećam zadovoljstvo, ipak sam radio 20 kola i u trenutku smjene sam bio prvi s tri boda više od Rijeke. Fatalna je bila utakmica s Rijekom u Splitu, 1:1, primili smo gol na kraju, makar mislim da bi me smijenili i bez toga. Bilo, pa prošlo'', kaže Slišković.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close