Doigravanje za Bundesligu

Bivši prvak Stuttgart ispao iz Bundeslige, Njemačka dobila novog prvoligaša

Radi se o berlinskom klubu s izuzetno vjernim navijačima koji su podigli klub iz pepela kad je bio u financijskim problemima, a čak mu i pomogli sagraditi novi stadion prije deset godina.
Sport / Nogomet | 28. 05. 2019. u 07:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dodatnim kvalifikacijama za nastup u Budesligi Union Berlin na svom je stadionu odigrao bez pogodaka protiv Stuttgarta i tako po prvi put u povijesti ušao među elitu, zahvaljujući pravilu golova u gostima.

Berlin će sljedeće sezone imati dva prvoligaša u Njemačkoj. Uz Herthu, po prvi će put među elitom biti i Union Berlin, trećeplasirana momčad druge lige koja je u dodatnim kvalifikacijama izborila svoje mjesto među prvoligašima.

Union Berlin u drugu je ligu poslao Stuttgart koji je igrao izuzetno slabo ove sezone i zasluženo ispao. Bilo je 2:2 u prvoj utakmici, a u uzvratu ovog ponedjeljka 0:0 pa su Berlinčani pobijedili zahvaljujući golu u gostima.

Radi se o berlinskom klubu s izuzetno vjernim navijačima koji su podigli klub iz pepela kad je bio u financijskim problemima, a čak mu i pomogli sagraditi novi stadion prije deset godina.

Dosad je klub bio poznat tek po krasnim božićnim navijačkim koncertima, a sada su ljubitelji Union Berlina napokon nagrađeni utakmicama Bundeslige.

Poznati po svojoj ludoj vjernosti klubu, navijači su promociju proslavili masovnim utrčavanjem u teren.

Foto: Getty Images / Mario Gomez (Stuttgart), prvi put u drugoj ligi

Stuttgart koji je osvojio titule prvaka 1984., 1992. i 2007. godine ispada iz lige po drugi put u zadnje tri godine, gdje će se pridružiti HSV-u koji je također zapeo u nižem rangu.

Ova dva kluba bit će favoriti za promociju nazad među elitu sljedeće sezone.

Union Berlin je 56. bundesligaški klub u povijesti

Union Berlin je 56. klub koji stječe status bundesligaša od 1963. godine kad je njemačka liga službeno formirana.

Zanimljivo je da su prolaz u Bundesligu ovjerili na 30. godišnjicu svoje posljednje domaće prvoligaške utakmice u tadašnjem DDR-u (Oberliga), kad su poraženi od Magdeburga 2:4.

S druge strane, bivši njemački prvak VfB Stuttgart imao je ove sezone u Bundesligi najlošiji učinak u svojoj povijesti (28 bodova) i većina se slaže kako su Švabe nakon jedne takve katastrofalne sezone zasluženo ispali u niži rang.

"Ova sezona je pravi horor, samo dno za Stuttgart. Osjećaj je brutalan, žao mi je zbog čitave regije", izjavio je trener novog drugoligaša Nico Willig.

S njim se u potpunosti slaže i sportski direktor Thomas Hitzlsperger, bivši reprezentativac, koji napominje kako se u ovoj sezoni Stuttgart stalno tražio, ali se nije pronašao.

U ovoj povijesnoj utakmici za njemački nogomet dogodio se još jedan jedinstveni trenutak - Suttgartu je poništen gol Aogoa iz slobodnjaka u 9. minuti, nakon konzultacija s VAR-om, jer je njegov suigrač Gonzalez bio u zaleđu i ometao domaćeg vratara Gikiewicza.

Da je kojim slučajem Gonzales bio oprezniji, možda bi Stuttgart pobijedio tim jedinim pogotkom i ostao u Bundesligi.

Prvi je to put u povijesti da je VAR utjecao na ishod neke utakmice u playoffu.

Kopirati
Drag cursor here to close