GOAT

Bit će lakše otići na Mars nego dostignuti Messija: Nevjerojatne brojke za 15 godina u Barci!

Bez Messija je Barca bila prvak u prosjeku svake pete sezone, s njim na čelu uzima dva od tri naslova! Osim što je podigao Barcu, 'uništio' je Real. Prije njega, kraljevski je klub osvajao ligu s 40 posto uspješnosti, a sad je palo na 26 posto.
Sport / Nogomet | 29. 04. 2019. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lionel Messi u subotnjem je dvoboju s Levanteom ušao s klupe i svojim pogotkom u 62. minuti donio pobjedu 1:0, ali što je još važnije, donio je i naslov prvaka Barceloni.

Drugi uzastopni, četvrti u posljednjih pet godina i ukupno deseti u 15 godina, odnosno otkako je argentinski čarobnjak upao u prvu momčad blaugrane. Usporedbe radi, prije Messija je Barci trebalo 40 godina da osvoji 10 naslova (od 1959. do 1999.)!

Teško je više i nalaziti epitete i pisati hvalospjeve na račun Messija, a činjenica jest da je svojim dolaskom među smrtnike promijenio nogomet, a pogotovo nogometnu kartu Španjolske.

Prije Lea Messija, Barcelona je zaostajala čak 13 naslova prvaka u Primeri za zakletim neprijateljem, madridskim Realom (29-16). Velikim dijelom zahvaljujući ponajboljem nogometašu svih vremena, sad je omjer titula u španjolskoj ligi 33-26 u korist kraljevskog kluba.

S Messijem na čelu, budući ima 31 godinu, Barca sigurno neće dostići Madriđane, ali im je dao lijepu 'startnu poziciju'.

Podižući Barcu, 'uništio' je Real!

Još se jedan frapantan podatak iskristalizirao nakon što je Barca u subotu osvojila 10. kantu u Messijevoj eri. Podatak koji će ga dodatno učvrstiti u panteonu nogometnih besmrtnika. Bez njega u prvoj momčadi, Barcelona je osvajala ligu s 22 posto uspješnosti. S njim u redovima, taj postotak je porastao za nevjerojatnih 200 posto, na čak 66 posto!

Jasnije kazano, bez Messija je Barca bila prvak u prosjeku svake pete sezone, s njim na čelu uzima dva od tri naslova! Osim što je podigao Barcu, 'uništio' je Real. Prije njega, kraljevski je klub osvajao ligu s 40 posto uspješnosti. Otkako Messi dirigira Barcelonom, palo je to na 26 posto.

U 449 ligaških nastupa u dresu katalonskog velikana, Messi je upisao 337 pobjeda što je 75 posto.Također, ostvarila je Barca s njim u momčadi 73 remija i doživjela svega 39 poraza što je minornih osam posto, odnosno otprilike svaka 12. utakmica!

U tih 449 utakmica zabio je čak 415 golova (52 s bijele točke, 14 iz slobodnjaka), 339 s lijevom nogom, 61 s desnom i 14 glavom. Uz pregršt golova, ima i 162 asistencije. Za pogodak mu je u ligi potrebno 87 minuta u prosjeku, a za asistenciju 221 minuta.

Ukupno je odradio 36.023 minute u Primeri, pritom imao čak 1882 uspješna driblinga, 85 puta je zabio minimalno dva gola u utakmici, 33 puta je ostvario hat-trick, a četiri puta je postigao četiri gola.

Rezime: Nitko kao Messi!

S ovogodišnjim naslovom prvaka Lige Santander, Lionel Messi ima 10 ligaških naslova, šest pobjeda Copa del Rey, osam pobjeda u Supercopa de Espana, četiri trofeja Lige prvaka, tri super kupa UEFA i tri medalje osvajača klupskog Svjetskog prvenstva.

Ukupno su to za njega 34 naslova u 15 sezona, što je više od trećine onoga što je Barcelona osvojila (91 trofej) u 121-godišnjoj povijesti.

U razdoblju od 15 Messijevih godina, Barcini vječiti suparnici iz Real Madrida osvojili su 20 trofeja, 14 manje od Barcelone.

Foto: GTRES / Deseti naslov prvaka Španjolske za Messija

Real Madrid je u ovoj eri samo u jednom natjecanju osvojio više trofeja od Barcelone - Club World Cupu, manje uglednom natjecanju gdje je Real Madrid osvojio četiri naslova u 15 godina, u usporedbi s tri za Barcelonu.

Osvojili su isti broj naslova Lige prvaka i isti broj UEFA Super Cupova, ali Real Madrid je u deficitu za šest ligaških naslova i četiri trofeja Copa del Rey.

Pošto je Barcelona još uvijek u poziciji da ove godine osvoji Ligu prvaka, učini li to nadmašit će Real Madrid u eri Lea Messija.

Još uvijek postoje oni koji kažu da ovo doba u budućnosti neće biti prepoznato kao doba Messijeve Barcelone. Međutim, sve navedene, ali i mnoge izostavljene brojke, kao i sjećanja navijača na njegove čudesne poteze i jedinstvenu nogometnu vještinu, govorit će za sebe.

Od sad pa nadalje i ubuduće...

 

Kopirati
Drag cursor here to close