Beijing Sinobo Guoan

Bilić: Zašto Kina? Ispunili su tri osnovna uvjeta

“Moram reći, prije svega, da su mi klupski čelnici od prvog trenutka odmah dali do znanja koliko me žele. Bili su i vrlo uporni, i vrlo konkretni u kontekstu uvjeta, te mi vrlo uvjerljivo pokazivali da me žarko žele i cijene.”
Sport / Nogomet | 07. 01. 2021. u 23:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HNS | Twitter / Slaven Bilić

Nije dugo hrvatski stručnjak Slaven Bilić bio bez posla, jer samo nekoliko tjedana nakon što su ga po mnogima nepravedno maknuli s klupe West Bromwich Albiona, očito je dobio ponudu iz Kine koja se ne odbija.

Bilić je za Sportske novosti dao veliki intervju nekoliko dana nakon što je objavljeno da je postao novi trener kineskog prvoligaša Peking Gouana.

Prilično ste iznenadili odabirom Kine, prije nego kratkoćom pauze od odlaska iz West Bromwicha. Prošlo je tri tjedna, što nas upućuje na zaključak da su Kinezi bili iznimno konkretni i uvjerljivi u pozivanju?

“Meni je Kina kao nogometna stvarnost oduvijek bila interesantna. Uostalom, prije tri godine bio sam u ozbiljnim razgovorima s predstavnicima njihova Saveza oko preuzimanja kineske reprezentacije. Što se ovaj put promijenilo da sam odmah prihvatio? Ispunila su se tri ključna uvjeta. Prvo da poziv dođe kada sam slobodan, drugo da su financijski uvjeti u željenim okvirima i treće da je klub snažan i ambiciozan. Eto, ovaj put se sve poklopilo i potpisao sam za jedan od top 3 klubova u Kini.”

Kinesko prvenstvo kreće početkom ožujka, koji je vaš plan?

“Da, nema baš puno vremena za opuštanje. Sutra letim u Hrvatsku da vidim moje iz obitelji, a onda treba izvaditi vizu za Kinu. Zbog posebnih epidemioloških protokola letjet ćemo za Peking već sredinom siječnja, iako početak priprema planiramo početkom veljače. No, kako se po dolasku u Kinu mora ići u dvotjednu karantenu, idemo vjerojatno 15. siječnja.”

Kako su vas u Pekingu uspjeli privući na dolazak?

“Moram reći, prije svega, da su mi klupski čelnici od prvog trenutka odmah dali do znanja koliko me žele. Bili su i vrlo uporni, i vrlo konkretni u kontekstu uvjeta, te mi vrlo uvjerljivo pokazivali da me žarko žele i cijene.”

WBA ste napustili na ne baš najbolji način, mnogi govore i nezasluženo. Je li to ostavilo traga na vašem samopouzdanju i jesu li ugodni Kinezi u tome pomogli?

– Ha, ha, nisam imao ja problem samopouzdanja, ali svakako godi kad ti ljudi tako pristupaju i iskazuju respekt. Možda je dijelom i zbog načina kako je zaključena epizoda s WBA-om, a što je nažalost postalo trendovsko ponašanje u europskom nogometu, moj izbor Kine bio još lakši.

Kompletan intervju

Kopirati
Drag cursor here to close