Bili u vrhu i stečaju, igrali protiv NATO-a
Feđini specijali

Bili u vrhu i stečaju, igrali protiv NATO-a

Sport / Nogomet | 21. 07. 2021. u 09:33 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bio je 14. travanj 2013. godine. Najgori dan u povijesti žuto - crnih iz Atene. Igrala se utakmica 29.kola domaćeg prvenstva. Na stadion Spyros Louis stigao je Panthrakikos koji se također u tom trenutku grčevito borio za opstanak. I možda bi se sve završilo na drugačiji način da u tom trenutku AEK nije plesao na rubu provalije. Jedna noga je već bila preko, bilo je pitanje tko će još samo jednom malo gurnuti ovaj veliki klub, dolje, nepovratno. Taj neko je bio Mavroudis Bougaidis, defenzivac koji je jednu loptu Dimitrisa Papadopoulosa na tri minute prije kraja skrenuo u vlastitu mrežu. Jedna lopta, ustvari jedna sezona ili godine u kojima se nakupljao talog loših poteza, slabih rezultata, svega. Arabatzis je nemoćan, navijači više ne mogu izdržati i rade ono što rade. Ulaze u teren, utakmica je prekinuta.

Video: AEK Athens Fans fight on football field AEK Athen vs Panthrakikos Komotini Video

AEK će u posljednjem kolu izgubiti od Atromitosa, a savez će naravno prekinutu utakmicu registrirati 0:3. To je značilo samo jedno. Nakon 84 godine, po prvi put u svojoj povijesti, AEK se seli u niži rang. Jednostavno spasa nije bilo.

Video: ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΑΕΚ... 21/4/2013 - Ατρόμητος - ΑΕΚ 1-0

Dugovi su bili ogromni, zbog istih je klub izbačen iz Europe. Pokušali su ljudi u klubu spasiti što se spasiti može, ali nije išlo. Prodali su nekolicinu igrača, malo su muljali s porezima, međutim ništa. Pomoći nije bilo. I to nije sve.

Proglašen stečaj

Klub nije želio igrati drugu ligu, proglašen je stečaj, iz profesionalizma se prešlo u amaterizam, krenulo se od nule. Od treće lige. Igrači i navijači su uskočili kupovinom dionica, za predsjednika kluba je došao Dimitris Melissanidis gazda, poduzetnik- tajkun, koji je posjedovao jednu od većih kompanija za distribuciju nafte. Ustvari, Dimitris je bio taj koji je bio "najzaslužniji" za stečaj. Znao je što radi, jer je klubu tako izbrisano 170 milijuna eura poreza! Za čovjeka koji ima nadimak " Tigar" to je bio prvi potez u određenom broju onih koje će povući na nevjerojatno brzom povratku  na vrh.

Bajević se vratio

U slaganju križaljke u kojoj AEK postaje ponovo prvak, veliku ulogu je odigrao, tko drugi nego Duško Bajević. Legenda kluba je postavljen na mjesto izvršnog direktora. Pažljivo se povlačio svaki korak, jer novca jednostavno nije bilo. Princ s Neretve je nekako sudbinski vezan za velike uspjehe ovog kluba. Bilo kao igrač, kasnije kao trener. Bajević je u AEK stigao 1978. godine i vrlo brzo je postao legenda kluba u koji je stigao kao zamjena za Nijemca Waltera Wagnera. On i Thomas Mavros čini li su ubojit tandem. Koji je posebno došao do izražaja u sezoni 1978-79 kada su kombinirano isporučili čak 55 golova. Mavros 31, Bajević 24. Sljedeće se slika promijenila, jer je sada Bajević prvo golgetersko ime lige s 25 golova, Mavros je bio nešto skromniji, ostao je na 14. Naravno, u tom periodu je AEK bio najbolja momčad Grčke.

Video: DUSAN BAJEVIC - ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ

Sve ono što je uradio kao igrač, Bajević je ponovio kao trener. Odmah je po dolasku na klupu uzeo titulu prvaka, povezao je kasnije tri, a AEK je igrao standardno Ligu prvaka, kada se do faze po skupinama nije bilo lako probiti. Igrao je AEK protiv Milana, Ajaxa, Rangersa. Tada su već u ekipi Toni Savevski, Refik Šabanadžović, Zoran Slišković. Kada je Bajević odlučio podići sidro i prijeći u susjedstvo, Olympiacos, navijači su malo je reći poludjeli. A sam klub se teško oporavio.

Nisu oprostili prelazak u Olympiacos

I nikada mu ustvari navijači nisu oprostili taj prelazak u Olympiacos. Niti onda kada se vratio 2002. godine. Nije pomoglo ni to što je AEK je postao prva i jedina momčad koja je skupila šest bodova od šest utakmica u skupini Lige prvaka i na kraju je završila na trećem mjestu. Usput, taj Bajevićev AEK je recimo igrao 3:3 i 2:2 s Real Madridom. U jednom trenutku kap je prelila čašu, Duško je digao sidro na poluvremenu utakmice protiv Iraklisa siječnja 2004. godine.

Video: ΑΕΚ-ΡΕΑΛ 3-3 ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ.wmv

Sljedeći mandat na klupi, Bajević je završio 2010. godine. Ekstremni navijači ovog kluba nisu odustali od svoje borbe protiv "Princa", prijetnje su bile svakodnevica, a onda je to preraslo u fizički napad. Ružne scene u Kallithei su šokirale mnoge, a Bajević je mjesec i pol kasnije podnio ostavku. Bez obzira na sve, Bajević je spreman pomoći kada je bilo najteže. Veliki posao na klupi je napravio i Manolo Jiménez koji je zaokružio taj projekta u kojem je AEK u pet godina iz treće lige došao do naslova prvaka. Bajević je u svom stilu nakon završenog posla na najbolji način napustio svoju funkciju. Naravno, ta završnica sezone, obračun s PAOK-om je podigao dosta prašine, ali za navijače ovog kluba bilo je najvažnije da su opet najbolji.

Video: AEK 2017-2018 • Όλα τα Γκολ / AEK • All Goals 2017-2018 • HD 

Naravno, nije isključeno da je "jaki" Melissanidis da svoj doprinos na ovaj ili ona način. Ipak, nakon osvojene titule, AEK je opet izgubio korak. Ne previše, ali jeste.

Opet u nemirnim vodama

U posljednje tri sezone, dva puta je bio treći, jednom četvrti. Kontroverzni vlasnik se našao u velikim problemima, pred doživotnom suspenzijom. Sve zbog malverzacija koje su povezane s izborom prvog čovjeka grčkog saveza. Čak se prijeti i AEK-u, oduzimanjem bodova. Uz sve to, "Tigar" ima problema u privatnom biznisu, što se očito odrazilo na rezultate AEK-a. Momčad s klupe vodi Vladan Manojlović. Na raspolaganju ima nekoliko iskusnih igrača poput Georgiosa Tzavellasa, Vranješa, Lopeza, Bakakisa, Simõesa, Damiena Le Talleca, pa i Argentinca Arauja. Možda nisu u najboljim danima, ali AEK je AEK bez obzira na sve. Izazov za bilo koju momčad s ovih prostora. Tako i za Velež. Dvije utakmice koje su svojevrsna nagrada za sve ono što je momčad Feđe Dudića napravila u prošloj sezoni.

 

U jeku NATO intervencije...

U jeku intervencije NATO snaga 1999. godine i zračnih napada na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, momčad AEK-a je doputovala u Beograd kako bi odigrala utakmicu protiv Partizana. Tako se rukovodstvo ovog kluba solidariziralo sa stanovnicima SR Jugoslavije te je pokušalo poslati poruku mira.

Video: Partizan - AEK 1:1 [07.04.1999.] NATO bombardovanje

Utakmica je odigrana u dnevnom terminu, ali ne do kraja. Utakmica je prekinuta u 68. minuti kod rezultata 1:1, nakon što su navijači jednog i drugog sastava utrčali na teren. Dvoboj nakon toga više nije nastavljen, gostujuća momčad se preko Mađarske vratila u Grčku.

"NATO, prekini rat, prekini bombardiranje" - pisalo je na transparentu koji su nosili igrači dok su navijači palili američke zastave. Glavni pokretač kompletne akcije bio je Dimitris Melissanidis. Na klupi AEK-a je bio Oleg Blohin, dok je Partizan predvodio Ljubiša Tumbaković.

Kopirati
Drag cursor here to close