Elf

Bili su najbolji ikad, ali nisu imali doček ni proslavu naslova prvaka Europe

"Jedan prijatelj došao je po mene autom na stadion nakon finala i odvezli smo se u moj disko klub u Gladbachu. Tamo smo ponešto popili i malo proslavili", sjeća se Netzer.
Sport / Nogomet | 11. 06. 2021. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka nogometna reprezentacija jedna je od najuspješnijih na svjetskim i europskim prvenstvima.

Popularni Elf ili Mannschaft prvu je europsku titulu osvojio 1972. godine, a mnogi će i danas kazati kako je to bila najbolja njemačka reprezentacija svih vremena, predvođena legendarnim Beckenbauerom. Dvije godine kasnije ista je generacija osvojila i Svjetsko prvenstvo u svojoj zemlji.

Inače, finale Europskog prvenstva 1972. igrano je u Briselu, a Nijemci su s 3:0 pomeli Sovjetski savez. Dva pogotka tada je postigao slavni Gerd Müller, a jednom se u strijelce upisao Herbert Wimmer. Müller je i u polufinalu protiv Belgije (2:1) bio dvostruki strijelac za Elf.

Njemačka nogometna javnost rado se sjeća i velike pobjede u četvrtfinalu, protiv Engleske na Wembleyju, koja je otvorila put do naslova prvaka Europe. Hoenses, Netzer (11m) i Müller donijeli su NIjemcima prvu pobjedu u povijesti na kultnom stadionu.

Međutim, nakon što su se Nijemci kasnije u Belgiji okrunili naslovom prvaka Europe, za reprezentaciju u njihovoj domovini nije priređen poseban doček, sjeća se Günter Netzer.

Njihova tadašnja igra nazvana je u njemačkim medijima (Bild) 'Ramba Zamba', ali posebnog slavlja naslova prvaka Europe nije bilo.

"Jedan prijatelj došao je po mene autom na stadion nakon finala i odvezli smo se u moj disko klub u Gladbachu. Tamo smo ponešto popili i malo proslavili", sjeća se  Netzer.

Od relativno daleke 1972. nogometni marketing se temeljito promijenio, ali je i dalje ostalo zlatno nogometno pravilo da velike majstore ove igre povijest ne zaboravlja. Oni nisu imali svoje društvene mreže, lukave menadžere, savjetnike za prehranu i odijevanje... Igrali su nogomet onako kako se on oduvijek igra. Samo za koju nijansu bolje od ostalih.

Kopirati
Drag cursor here to close