UEFA Liga prvaka

Bili su amateri, pa suigrači u Leicesteru, a sada ih čeka finale Lige prvaka

Nakon što je Leicester senzacionalno pokorio Premierligu i osvojio naslov prvaka (2015/16), Kante je odmah nakon naslova otišao u Chelsea (i u prvoj sezoni osvojio još jedan). Mahrez prelazi u Manchester City dvije godine kasnije.
Sport / Nogomet | 06. 05. 2021. u 22:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / N'Golo Kante i Riyad Mahrez

Riyad Mahrez, sjajni napadač Manchester Cityja i N'Golo Kante, veznjak u dresu Chelseaja, bili su među najzaslužnijima što su ova dva engleska kluba izborila finale Lige prvaka.

Čak tri od četiri Cityjeva gola u dvije polufinalne utakmice protiv PSG-a postigao je Mahrez.

S druge strane, Kante je protiv Reala radio što inače radi - trčao, pokrivao cijeli teren, oduzimao lopte... Bio je službeno igrač utakmice u uzvratu, a upravo njegove sjajne reakcije dovele su do oba Chelseajeva gola. Veznjaci Reala bili su za broj do dva kraći od ovog samozatajnog svjetskog prvaka.

Kante i Mahrez su vršnjaci - obojica su rođena 1991. godine - a zanimljivo je kako je njihov profesionalni nogometni put gotovo identičan. Obojica su iz Pariza - Mahrez, doduše, iz predgrađa Sarcellesa.

Sve do 21. godine obojica su još igrali amaterski nogomet, a perspektiva im nije izgledala puno bolje ni u 23. godini kada su igrali francusku Ligue 2 - Kante u Caenu, a Mahrez u Le Havreu.

Skauti lukavih Lisica ovdje se uključuju u priču. Ljudi iz Leicestera detektirali su potencijal u ovim malo poznatim drugoligaškim igračima, a doveli su ih za ukupno svega šest milijuna funti - prvo Mahreza, a godinu kasnije Kantea.

Nakon što je Leicester senzacionalno pokorio Premierligu i osvojio naslov prvaka (2015/16), Kante je odmah nakon naslova otišao u Chelsea (i u prvoj sezoni osvojio još jedan).

Mahrez prelazi u Manchester City dvije godine kasnije. Da nisu bili samo prolazna senzacija, pokazuju sjajnim igrama u engleskim vodećim klubovima koje su ih dovele i do finala Lige prvaka.

U Istanbulu će samo jedan od njih moći osvojiti trofej.

Hitri i vižljasti dribler Mahrez, igrač sa širokom lepezom nogometnih trikova, protiv neumornog i vrijednog Kantea, moderne reinkarnacije Claudea Makelelea - bit će to okršaj za prestiž i povijest.

Naravno da su u moralnom smisli već sada obojica pobjednici. Njihov uspon od amaterizma i drugoligaškog nogometa do krova nogometnog svijeta doista je impresivan.

Kante je s Francuskom osvojio naslov prvaka svijeta u Rusiji 2018., dok Mahrez nastupa za reprezentaciju Alžira, čija je najveća zvijezda.

U zrelim su nogometnim godinama obojica (Mahrez je u veljači napunio 30 godina, a Kante u ožujku), igraju u jakim ekipama i može se kazati kako njihovi primjeri mogu poslužiti kao podstrek onim mladim ljudima koji pred sobom vide nogometnu karijeru, ali se pribojavaju na koji način tome prići.

Nema drugog recepta osim onoga - tvoje je da igraš i daješ sve od sebe, a ostalo će se već posložiti...

Kopirati
Drag cursor here to close