Što se događa u Bayernu?

Bild: Van Gaal i Magath mogu biti upozorenje Niki Kovaču

Bild u svojoj kolumni piše kako Kovač ima jasno upozorenje iz povijesti, u imenima trenera Van Gaal i Magath, a ta imena imaju svoju trenersku težinu.
Sport / Nogomet | 21. 10. 2019. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bild / Niko Kovač

Prvog listopadskog dana Niko Kovač je kao trener Bayerna napravio veliku senzaciju u Londonu, svladavši domaći Tottenham s nevjerojatnih 7:2. Taj je rezultat u nogometnom svijetu odjeknuo poput bombe, jer Spursi su ipak bili finalisti ovogodišnje Lige prvaka.

Mnogi su tad uzviknuli: Kovač je uradio pravu stvar i napravio atomski Bayern! Pohvale su hrvatskom stručnjaku stizale u bujicama, a eksperti i komentatori nogometnih zbivanja utrkivali su se u hvalospjevnim kolumnama i analizama njegove stručnosti i istrajnosti u radu s ekipom punom zvijezda.

Međutim, s povratkom u Bundesligu, Kovač se vratio i na zemlju. Reklo bi se, prilično bolnim padom. Prvo su izgubili od Hoffenheima (1:2), a onda s Augsburgom odigrali neodlučeno (2:2). Radi se o klubovima koji ove godine nisu dobro ušli u sezonu, dok je Bayern uvijek Bayern. Ili bi u najmanju ruku to trebao uvijek biti.

Dva loša rezultata protiv klubova koji više naginju dnu negoli sredini tabele značila su za Kovača paljenje crvenog alarma. Uprava se odmah narogušila, neke od zvijezda koje je Kovač stavio u drugi plan, kao da likuju, a nogometna javnost ponovno je skeptična da Bayern može parirati najboljim europskim klubovima.

Bild u svojoj kolumni piše kako Kovač ima jasno upozorenje iz povijesti, u imenima trenera Van Gaala i Magatha, a ta imena imaju svoju trenersku težinu.

I Van Gaal je, baš kao i Kovač, u svojoj prvoj trenerskoj godini (2010.) osvojio dvostruku krunu, a Felix Magath čak dvije godine zaredom (2005., 2006.).

Louis van Gaal je otkaz u Bayernu dobio u travnju 2011., a Felix Magath u siječnju 2007. Pardona ili milosti nije bilo u trenutku kad rezultati nisu bili na razini Bayernove reputacije.

Još gore od Van Gaala i Magatha prošla su druga dvojica trenerskih velikana, Otto Rehhagel i Jürgen Klinsmann, koji nisu preživjeli ni jednu sezonu u Bayernu.

Kovač je pred velikim izazovom, a ono što gledatelji na Allianz Areni očekuju je da njihov omiljeni klub zaigra finale Lige prvaka, ako ništa onda barem 2022. kad je upravo München domaćin završnice. Doživi li Niko Kovač tu godinu na klupi Bavaraca, bit će evidentno kako mu je uspjelo ovaj slavni klub zadržati pod kontrolom i kontinuirano donositi titule u Säbener Strasse.

Naravno da neće sve ovisiti o samom Kovaču, ali će on platiti za eventualne neuspjehe. Trenutačno u ekipi ima nekoliko nezadovoljnika (Martinez, Müller, Boateng), teško se ozlijedio (potrgani ligamenti) stoper Süle, kojega je Kovač preferirao, Coutinho se ekipi pridružio tek na početku sezone, najskuplje pojačanje u povijesti, Lucas Hernandez, počeo je igrati nakon operacije koljena, zasad neuvjerljivo, a paralelno sa svim sportskim događanjima odvija se i smjena u vrhu rukovodeće strukture Bayerna.

Najavljeni odlazak predsjednika Hoeneßa, kojega će naslijediti Oliver Kahn, izazvalo je određena komešanja pa i određenu uznemirenost u i oko Bayerna.

Sve u svemu, nakon jedne pune sezone u Bayernu, Niko Kovač nije uspio pridobiti ekipu na svoju stranu, jer mu se uvijek neka od nezadovoljnih zvijezda naljuti što nije igrala, a dva prva čovjeka, Hoeneß i Rummenigge, od samoga početka prema Kovaču primjenjuju taktiku vruće - hladno. Sportski direktor Salihamidžić i sam je u sličnoj situaciji kao Kovač, tako da ni tu nema pravog oslonca za trenera. Stoga još jedan neočekivani kiks protiv klubova koje Bayern redovito i uvjerljivo pobjeđuje, za Kovača može značiti kratku vožnju na poledici.

Kopirati
Drag cursor here to close