Bundesliga

Bez posljedica: Zašto Bayern prepušta nadarene nogometaše konkurenciji?

Najnoviji primjer 19-godišnjeg Erlinga Haalanda, kojeg je dovela Borussija Dortmund, mogao bi sugerirati da je Hasan Salihamidžić prespavao zimski prijelazni rok. Haaland je, naime, čitavu godinu sjajno igrao u susjednom Salzburgu...
Sport / Nogomet | 21. 01. 2020. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Witters / Erling Haaland, zimsko pojačanje Borussije Dortmund

Iako je u njemačkom nogometu nepisano pravilo da svaki nadareni mladić sanja o tome kako će jednoga dana zaigrati za Bayern, znalo se bavarskom velikanu 'potpetiti' da mu konkurencija uzima talente ispred nosa.

Ponekad su Bayernovi menadžeri bili slijepi ili bi imali pogrešnu prosudbu, ali sama činjenica da su im neki sjajni nogometaši 'oteti' iz ruku, nije im puno naštetila. Dokaz je to broj osvojenih naslova, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Najnoviji primjer 19-godišnjeg Erlinga Haalanda, kojeg je dovela Borussija Dortmund, mogao bi sugerirati da je Hasan Salihamidžić prespavao zimski prijelazni rok. Haaland je, naime, čitavu godinu igrao u susjednom Salzburgu, udaljenom od Münchena tek stotinjak kilometara. Naravno da su znali za njega, ali nisu ga doveli.

Bayernov sportski direktor je u siječnju najavio samo jedno značajnije pojačanje, vratara Alexandera Nübela, ali i njega tek od ljeta.

Sličan primjer Haalandovu imao je Bayern i s Timom Wernerom, koji je igrajući sjajne partije za Stuttgart, povremeno 'izvirivao' idu li Hoeneß i Rummenigge po njega.

Foto: dpa / Njemački reprezentativac Timo Werner, RB Leipzig

Na koncu je Werner završio u Leipzigu, iako bi, da je pozvan, vjerojatno pješice došao u München.

Zanimljivo, Timo Werner ni sad nije igrač oko kojega se Bayern posebno trudi, jer im je zanimljivije dovođenje Leroyja Sanéa iz Manchester Cityja. Tako da bi Werner na kraju mogao završiti kod Kloppa u Liverpoolu.

Kad se spominju Redsi, oni su Bayernu 2014. godine uzeli također strašnog igrača koji je igrao u susjednom gradu Salzburgu. U pitanju je Sadio Mané, koji je proglašen najboljim afričkim nogometašem za 2019.

Međutim, u povijesti njemačkog nogometa posebno se pamti jedan kardinalni menadžerski propust Ulija Hoeneßa iz davne 1978. godine.

Tada se pojavio 'Plavi anđeo', 19-godišnji Bernd Schuster, također u susjedstvu, u Augsburgu. Međutim, 'prepustili' su ga 1. FC Kölnu, a kasnije je Schuster otišao u Barcelonu i Real Madrid.

Tada se glasno tražila Hoeneßova ostavka, ali legendarni Uli ostao je u Bayernu još mnogo godina i učinio ga velikim klubom.

I dok se nogometni svijet divi Erlingu Haalandu, koji je u svome debiju za Borussiju Dortmund postigao hat-trick i donio im pobjedu, iako su bili u ponoru, gubeći 1-3, ljudi u Bayernu idu svojim putem i ne vode puno računa o konkurenciji, osim na samome travnjaku.

Jasno je i dalje da će svaki od nabrojanih (Haaland, Werner) rado doći u Bayern, ako ga jednoga dana pozovu. Svjedoči o tome primjer Roberta Lewandowskog, koji je nakon Borussije mogao ići i u Real, Tottenham, Liverpool ili Juventus. Prepoznao je kako je FC Bayern najbolji izbor, barem za njega.

Uostalom, tim koji u napadu ima Gnabryja, Comana, Coutinha, Perišića, Thomasa Müllera i najubojitijeg - Lewandowskog, ne mora 'štrecati' ako se kod konkurencije pojavi novi igrač s velikim potencijalom.

U konačnici, i drugi timovi moraju imati konkurentan sastav.

Kopirati
Drag cursor here to close