''Govor mržnje u sportu''

Baždarević: Govor mržnje jedan je od problema za razvoj nogometa u BiH

Ako želimo da krenemo s drugačijim ambicijama u nogometu, moramo stvoriti preduvjete i bolji ambijent za to
Sport / Nogomet | 27. 10. 2017. u 15:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Program drugog dana Šestog međunarodnog sportskog simpozija "Simposar 2017" počeo je panelom ''Govor mržnje u sportu'', na kojem su sportske legende, stručnjaci i novinari regije diskutirali ovoj temi.

O razlozima za nastanak ovog fenomena u sportu govorila je sportska psihologinja Ana Mirković, a kako su tom problemu pristupili Talijani, objasnio je novinar Luigi Riva. Koliko govor mržnja utječe na nogomet u BiH svoje mišljenje je dao i legenda Željezničara i dosadašnji selektor reprezentacije BiH Mehmed Baždarević.

''Ovo je prvi put da se ovakav panel organizira u BiH i sigurno je da možemo čuti mnogo dobrih stvari od naših prijatelja iz regijei njihovih iskustava u ovoj oblasti. Ovo su ljudi koji imaju mnogo iskustva i nadam se da će iz svega ovoga biti doneseni zaključci i prijedlozi kako da pristupimo rješenju problema govora mržnje. Ako želimo da krenemo s drugačijim ambicijama u nogometu, moramo stvoriti preduvjete i bolji ambijent za to'', rekao je Baždarević za Fenu.

Simpozij je otvoren jučer premijerom dokumentarnog filma "Džajić" autora Sabahudina Topalbećirevića, a danas su još na rasporedu paneli o ''fair playu'', te o temi "Sportisti u vrtlogu digitalnog nasilja". Drugi dan Simposara završit će panelom o košarci na kojem će govoriti slavna košarkašica Razija Mujanović i legendarni trener Bogdan Tanjević.

Kopirati
Drag cursor here to close