Zbog referenduma

Bartomeu i cijeli Izvršni odbor Barcelone podnijeli ostavke

Maria Bartomeu i Izvršni odbor Barcelone podnijeli su ostavku na svoje pozicije u FC Barceloni nakon održanog sastanka u klupskim prostorijama.
Sport / Nogomet | 27. 10. 2020. u 20:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Josep Maria Bartomeu i Izvršni odbor Barcelone podnijeli su ostavku na svoje pozicije u FC Barceloni, a to su učinili nakon održanog sastanka u klupskim prostorijama.

Podsjetimo, predsjednik Barcelone i Izvšrni odbor su htjeli održati referendum 15. i 16. studenog na 21 lokaciji kako bi se ispoštovale sve mjere prevencije širenja koronavirusa.

Katalonska vlada smatra kako je isto moguće napraviti već 1. i 2. studenog, dok su iz Barcelone odlučni u namjeri da im za pripremu treba najmanje dva tjedna vremena. Referendum je trebao biti održan na 13 lokacija u Kataloniji, sedam u ostatku Španjolske te na jednoj lokaciji u Andori.

Pomicanje datuma referenduma od strane samog kluba predstavljalo bi kršenje statuta kluba, a najveći zagovornici referenduma Jordi Farré i Marc Duch su već najavili pravne korake protiv Bartomeua i uprave ako referendum bude odgođen, prenosi Index.

Klupska komisija je dužna raspisati nove izbore za predsjednika kluba najmanje 40 dana i najviše tri mjeseca nakon ostavke predsjednika i uprave. Posljednjih četiri od pet predsjednika Barcelone sa svoje su dužnosti otišli prije kraja mandata, a jedini kojem je pošlo za rukom izdržati do kraja bio je Joan Laporta.

Unatoč krizama koje su i ranije pogađale Barcelonu, ona u koju je klub doveo Bartomeu je do sada nezapamćena. Najviše iz razloga što klub u prošloj sezoni nije osvojio nijedan trofej prvi put od sezone 2007/08.

Uz to, Bartomeu je iz kluba skoro otjerao Lionela Messija koji je bio nezadovoljan vođenjem kluba, ali i nogometnom strategijom koja već duže vrijeme nema smisla. U klubu su dugo vremena odugovlačili s restrukturiranjem koje još ni sada nije započelo u pravom smislu te riječi iako ga Bartomeu spominje kada priča o novom treneru Ronaldu Koemanu.

Također, iz kluba je u travnju otišla gotovo trećina uprave nakon što su Maria Teixidor, Jordi Calsamiglia, Silvio Elias, Josep Ponte, Emili Rousaud i Enrique Tombas podnijeli ostavke na svoje pozicije. Sve iz razloga jer su stali na stranu igrača u sukobu s klubom oko smanjenja plaća uslijed pandemije koronavirusa.

"Preporučujemo da se, čim to okolnosti dozvole, sazovu novi izbori za predsjednika kluba, kako bi se klub na najbolji mogući način vodio u vrijeme važnih izazova koje nosi bliska budućnost", navela je tada šestorka u oproštajnom pismu.

Lionel Messi je javno prozvao klub da u javnost širi lažne vijesti kako igrači nisu pristali na smanjenje plaća u iznosu od 70 posto na što su svi igrači jednoglasno pristali kako bi zadržali poslove svih zaposlenih u klubu.

Kopirati
Drag cursor here to close