Čistka na Campu Nou

Barca zbog financijske krize prodaje čak 12 igrača, među njima i Rakitića

Uz Rakitića su tu još Neto, Nelson Semedo, Samuel Umtiti, Junior Firpo, Arturo Vidal, Ousmane Dembele, Martin Braithwaite, Carles Alena, Rafinha, Jean-Clair Todibo i Philippe Coutinho.
Sport / Nogomet | 25. 07. 2020. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: picture alliance/AP / Ivan Rakitić i Arturo Vidal (FC Barcelona)

Kraj sezone na Nou Campu donosi velike promjene. Barcelona je u teškom financijskom minusu i mora rasprodati doslovno pola momčadi kako bi barem donekle pokrpala rupe u proračunu za sljedeću godinu.

U javnost je sada izašao popis imena koja ovog ljeta napuštaju klub, a španjolski mediji otkrivaju kako su u Barceloni odlučili otpisati čak 12 igrača koje će pokušati prodati ili razmijeniti u ljetnom prijelaznom roku.

Trenutni dug Barcelone iznosi 217 milijuna eura, te bi do kraja sezone vrlo lako mogao dosegnuti i 'okruglih' 300 milijuna eura.

Zato se aktualno vodstvo Barcelone zadužilo za 800 milijuna eura kod investicijske banke Goldman Sachs, a taj će kredit vraćati sljedećih 20 godina!

Dio tog novca će potrošiti za saniranje dugova, ali ostatak će morati uprihoditi prodajom igrača.

Na samom vrhu popisa igrača čije usluge više nisu potrebne Barci je i Ivan Rakitić, a uz njega su tu još Neto, Nelson Semedo, Samuel Umtiti, Junior Firpo, Arturo Vidal, Ousmane Dembele, Martin Braithwaite, Carles Alena, Rafinha, Jean-Clair Todibo i Philippe Coutinho.

Plan je da se prodajom ili razmjenom gore spomenutih igrača namakne najmanje 150 milijuna eura, no pitanje je hoće li Barca uspjeti u tom naumu.

Naime, malo je vjerojatno da će svoje najveće promašaje poput Coutinha ili Dembelea uspjeti prodati po punoj cijeni i naplatiti 'izgubljenu dobit'. Coutinha su kupili za 120 milijuna eura, a sada bi bili sretni da za njega dobiju 60 milijuna eura.

Dembele je stajao 105 milijuna eura, ali u ovom trenutku na tržištu vrijedi 50-tak milijuna eura, piše TPortal.

Najviše šansi za prodaju ima upravo hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić (32), kojeg se Barca pokušava riješiti već neko vrijeme, a sad je razlaz jednostavno neizbježan.

Za njega bi bez problema mogli dobiti 20 milijuna eura, slično kao i za Umtitija te Rafinhu, dok Semedo može uprihoditi i 40-tak milijuna eura.

Ostali bi, ako ih Barcelona ne uspije prodati, trebali završiti na posudbama, a sve kako bi na Nou Campu što više uštedjeli.

Jedan dio novca Katalonci će potrošiti i na pojačanja, najveća želja je argentinski napadač Lautaro Martinez iz Intera. 'Nerazzurri' ga ne žele prodati za manje od 80 milijuna eura, ali u cijeloj priči će prevagnuti to što je Martinez izričita želja Lea Messija koji je to već nekoliko puta jasno istaknuo klupskim čelnicima.

U isto vrijeme, kako tvrde španjolski mediji, baš je Leo Messi 'blagoslovio' aktualni popis nogometaša koji su na prodaju, neki mu jednostavno nisu 'sjeli', nekih se zasitio, a neke nikad niti nije doživio...

Kopirati
Drag cursor here to close