O ujgurskim muslimanima

Arsenal se distancirao od komentara Mesuta Ozila

Ozil je na društvenim mrežama napisao da se "u Kini spaljuju Kur'ani, džamije su zatvorene, teološke škole i medrese su zabranjene".
Sport / Nogomet | 14. 12. 2019. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ Arsenal se distancirao od komentara Mesuta Ozila

Mesut Ozil, nogometaš Arsenala, oglasio se nakon događanja s ujgurskim muslimanima u kineskoj provinciji Xinjiang, koji su povrgnuti teroru, prenosi Agencija Anadolija.

Ozil je na društvenim mrežama napisao da se "u Kini spaljuju Kur'ani, džamije su zatvorene, teološke škole i medrese su zabranjene".

Arsenal je ubrzo uputio priopćenje kojim se distancirao od komentara svog igrača.

"S obzirom na komentare Mesuta Ozila na društvenim mrežama, Arsenal mora dati jasnu izjavu", navodi se u izjavi kluba koja je, između ostalog, objavljena na kineskoj platformi Weibo. "Sadržaj njegove poruke predstavlja Ozilovo osobno mišljenje. Arsenal se kao nogometni klub uvijek pridržavao principa na osnovu kojih se ne želi baviti politikom", dodaje se u priopćenju engleskog kluba.

Ozil je u poruci još napisao da muslimani na sve patnje ujgurskih muslimana samo šute.

"Vjerski učitelji se ubijaju jedan po jedan i unatoč svemu muslimani šute. Zar ne znaju da je pristanak na progon i sam progon? Zet poslanika Muhammeda kaže: Ako ne možete spriječiti progon, govorite o njemu javno", napisao je Ozil.

Ujgurski muslimani su urođenički narod Xinjianga, autonomne regije na sjeverozapadu Kine.


Kopirati
Drag cursor here to close