Sumrak karijere

André Schürrle: Kad svjetski prvak zaboravi igrati nogomet

Nakon što se s Elfom okitio naslovom prvaka svijeta u Brazilu 2014. godine, kao da je započeo slobodni pad u karijeri ovog krilnog napadača.
Sport / Nogomet | 28. 12. 2017. u 23:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekad je André Schürrle glasio za jednu od najvećih nogometnih nada u Njemačkoj, zbog čega su se mnogi klubovi interesirali za njega. Dakako, nije sve ostalo samo na raspitivanju - Schürrle je mijenjao klubove kao čarape.

Međutim, nakon što se s Elfom okitio naslovom prvaka svijeta u Brazilu 2014. godine, kao da je započeo slobodni pad u karijeri ovog krilnog napadača.

Njemačka javnost još pamti njegovu sjajnu igru protiv Brazila, u utakmici u kojoj je tim Joachima Loewa ponizio domaćina rezultatom 7:1. Schürrle je tada imao dvije važne asistencije za pogotke. Možda još važnija bila je ona za pobjednički gol Marija Götzea u finalu protiv Argentine.

Taj njegov centaršut i Götzeov gol, vrijedni naslova prvaka svijeta, kao da su obojici bili nekom vrstom prokletstva. I Götze i Schürrle danas su nogometaši od kojih se ne očekuje tako puno kao u samim počecima karijera.

Schürrle je zbog svojih čestih promjena klubova njemački rekorder po ukupnoj visini transfera. Krećući se na relacijama Mainz, Leverkusen, Chelsea, Wolfsburg i Dortmund, ovaj nadareni igrač ukupno je koštao 92,5 milijuna eura.

Nikad nije bilo upitno zna li Schürrle igrati nogomet, nego - koliko često je to u stanju pokazati, piše Bild u komentaru. Pratila ga je neobična kombinacija ozljeda i krize u formi, te se nigdje nije zadržao duže od dvije godine.

Ukoliko je iskren prema sebi, Schürrle će si morati priznati kako je teško računati na startno mjesto u Dortmundu, piše Bild. Stoga bi za njega bolje bilo otići u neki klub gdje će moći više igrati, ali u tom slučaju treba računati i na manju plaću. Sa svojih 27 godina ovaj nogometaš jednostavno mora pogledati realnosti u oči.

Njegov ugovor s Borussijom vrijedi do 2021. i donosi mu šest milijuna eura godišnje, ali u ovome trenutku je njegova realnost da se neki bundesligaši raspituju za njegovu posudbu. U Dortmund ga je doveo bivši trener Thomas Tuchel, plativši ga rekordnih 30 milijuna. Naravno, Tuchel ga je otkrio i ''postavio na noge'' u Mainzu, ali nakon što su se ponovno susreli u Dortmundu - više ništa nije bilo isto.

Želi li na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, mora negdje igrati i podizati formu. U Borussiji su ispred njega Christian Pulisic (19) i Andriy Yarmolenko (28), a kad se uskoro vrati oporavljeni Marco Reus (29), Schürrle teško da će nalaziti mjesto u timu.

Za njega se najozbiljnije raspitivao Stuttgart, povratnik u Bundesligu. Međutim, u novije vrijeme su se glasovi utišali. Svjetski prvak Schürrle odmara se u Južnoafričkoj Republici u društvo svoje lijepe djevojke Anne, inače Kazahstanke koja ima karijeru modela. Hoće li ga netko uzeti barem na posudbu, još ni njemu samome nije jasno.

Dakle, ako se traži primjer kako brzo i bolno igrač može pasti s vrha u podnožje brijega, onda je André Schürrle školski primjer.

Kopirati
Drag cursor here to close