Na Međunarodni dan žena

Američke nogometašice tužile nacionalni savez zbog diskriminacije

Američke nogometašice upozoravaju na to da imaju manje plaće od muških kolega, iako imaju znatno bolje rezultate od njih.
Sport / Nogomet | 09. 03. 2019. u 13:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice američke nogometne reprezentacije u petak su na Međunarodni dan žena uložile tužbu protiv nacionalnog nogometnog saveza zbog spolne diskriminacije.

Tužbu je podnijelo 28 nogometašica reprezentacije svjetskih prvakinja u kojoj, tri mjeseca pred novim svjetskim prvenstvom u Francuskoj, tvrde da im savez ne nudi jednake uvjete kao muškoj reprezentaciji, prenosi STA.

Američke nogometašice upozoravaju na to da imaju manje plaće od muških kolega, iako imaju znatno bolje rezultate od njih. Između ostalog, trostruke su svjetske prvakinje.

Igračice smatraju da je predsjednik nogometnog saveza SAD Carlos Cordeiro javno priznao, da bi žensku reprezentaciju morali cijeniti jednako kao kao mušku, ali da savez u tom smjeru nije ništa uradio.

Nogometašice tvrde da imaju znatno slabije uvjete od muškaraca u pogledu putovanja, medicinske njege, promocije utakmica i objekata za treninge.

Bez obzira na trenutnu situaciju, osvojile su tri naslova svjetskih i četiri naslova olimpijskih prvakinja, dok je najveći uspjeh američke muške reprezentacije nastup u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2002. godine.

Nogometašice istuču da je finale Svjetskog prvenstva 2015. godine protiv Japana najgledanija nogometna utakmica u američkoj povijesti s 23 milijuna gledatelja, uključujući i muške utakmice. Uspjesi nogometašica su savezu osigurali prihode i dobit, koja je bila neusporedivo veća od one koju su napravili muškarci.

Nacionalni savez tužbu nogometašica, koja može imati posljedice čak i izvan SAD-a, nije komentirao.

Kopirati
Drag cursor here to close