Za plaću od 30.000 KM

Amar Osim želi biti izbornik nogometne reprezentacije BiH

Zaključeno je da su mogućnosti Saveza da novom izborniku ponude mjesečnu plaću identičnu ranijim primanjima Baždarevića, tj. u iznosu od 30.000 maraka.
Sport / Nogomet | 25. 10. 2017. u 15:15 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za imenovanje novog izbornika reprezentacije Bosne i Hercegovine (BiH), u sastavu Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović obavilo je sinoć pregovore s Amarom Osimom.

Nekadašnji trofejni trener Nogometnog kluba Željezničar na sastanku je predstavio viziju eventualnog rada i izrazio veliku zainteresiranost za posao na klupi nacionalnog tima BiH, ekskluzivno doznaje Anadolija.

Do kraja tjedna članovi Povjerenstva otputovat će u Švicarsku, točnije Ženevu, gdje će obaviti razgovore i s još jednim kandidatom za izbornika, Mehom Kodrom. Za pregovore s uspješnim trenerom švicarskog Servettea i nekadašnjim napadačem slavne Barcelone Povjerenstvo je ovlastilo Misimovića i Kajtaza. Prema saznanjima AA, i Kodro je veoma zainteresiran za preuzimanje reprezentacije BiH.

Isto tako, članovi Povjerenstva u predstojećim danima pokušavaju ugovoriti sastanak i s Robertom Prosinečkim, izbornikom Azerbajdžana kojem ističe ugovor s državnim savezom smještenim u Bakuu.

U međuvremenu čelnici Nogometnog saveza BiH i članovi Povjerenstva, u želji za što kvalitetnijim rješenjem za nasljednika Mehmeda Baždarevića, kontaktirali su i Vladimira Petkovića, izbornika Švicarske.

Ponudili su mu pregovore, čak su bili i spremni pričekati ishod utakmica dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo "Rusija 2018" u kojima će u studenom Petković sa Švicarcima igrati protiv Sjeverne Irske.

U slučaju neodlaska Švicarske na Mundijal, kanili su ponuditi mjesto izbornika BiH Petkoviću, koji se zahvalio na ponudi. Naime, nekadašnji prvotimac Sarajeva, bez obzira na ishod dvomeča play-offa, informirao je dužnosnike NS BiH da je već produžio ugovor sa FS Švicarske, te da ostaje izbornik bogate zapadnoeuropske zemlje.

Prema svemu sudeći, Povjerenstvo za imenovanje izbornika neće uspjeti obaviti pregovore s od ranije utvrđenom trojicom kandidata, Osimom, Kodrom i Prosinečkim, do prvobitno predviđenog roka, 1. studenog. Shodno tome, u NS BiH razmišljaju i da prolongiraju zakazanu sjednicu Izvršnog odbora, planiranu za 10. studenog, kada su željeli izabrati prvog čovjeka reprezentacije.

Povjerenstvo će nakon obavljenih pregovora članovima Izvršnog odbora uputiti prijedlog za izbornika. S obzirom da bi se moglo dogoditi da i Osim i Kodro, pa možda i Prosinečki, prihvate ponude, Povjerenstvo bi, sve je izvjesnije, moglo dostaviti dva imena na razmatranje članovima IO. U tom slučaju "vruć krompir" bi bacili u ruke 15 članova "nogometne vlade" koji bi morali glasovati, odnosno izabrati izbornika BiH.

Na prvom sastanku Povjerenstva za izbor izbornika NS BiH u utorak, 24. listopada, utvrdilo je i uvjete po kojima će birati izbornika, ali i koliko ga može platiti. Zaključeno je da su mogućnosti Saveza da novom izborniku, u najboljem slučaju, ponude mjesečnu plaću identičnu ranijim primanjima Baždarevića, tj. u iznosu od 30.000 maraka. Izbornikovi cilj reprezentativaca BiH je plasman na EURO 2020, kroz Ligu nacija ili kroz kvalifikacije za predstojeće kontinentalno natjecanje. Mora biti osoba koja poznaje prilike u nacionalnom timu BiH i u radu treba posjedovati autoritet i poraditi posebno na disciplini u timu, što je utvrđeno kao jedan od glavnih problema u mandatu Baždarevića.

Četveročlano povjerenstvo na spomenutom sastanku je usuglasilo i da kod kriterija prilikom pregovora potencijalni izbornik ne mora u CV-u imati referencu "vrhunski nogometaš", ali mora posjedovati profi trenersku licencu. Predložit će članovima IO NS BiH da izbornik bira suradnike u stručnom stožeru. S obzirom na kompleksnu situaciju i uređenje BiH, ali i NS BiH i podijeljena razmišljanja među članovima IO, drugi prijedlog Povjerenstva bit će da, kao kod Safeta Sušića i Baždarevića, izbornik izabere prvog asistenta, a rukovodici Saveza mu u stručni stožer "pošalju" preostala dva, kako bi se, u tom slučaju, zadovoljio očigledno neizbježni nacionalni ključ. 

Kopirati
Drag cursor here to close