Sve više prosvjeda

Afera VAR suce stavila pod enormni pritisak

Klubovima je jasno da Premijer ligom upravlja Savez u kojem su do jučer radili ‘prljavi suci i ostali djelatnici’ i sada na svaki način pokušavaju složiti pritisak, kada jesu i nisu u pravu.
Sport / Nogomet | 25. 11. 2019. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjećate se kako je nedavno zazvonila afera VAR i sve se nekako brzo utišalo? E pa nije baš da je tako. Jer optuženi tek trebaju snositi posljedice, ali ima još nešto – ta je afera na suce u našem nogometu stavila pod popriličan pritisak, čiju su snagu osjetili minulog vikenda, kada su odigrani susreti 17. kola Premijer lige BiH.

Derbiji su u subotu odigrani u Mostaru u Banja Luci, a oba su obilježena žestokim kritikama na račun suđenja. Posebno su glasni bili u taboru Borcu, kojem je poništen pogodak – oni smatraju neopravdano. Toliko su se žalili da je nakon 0:0 sa Zrinjskim pred novinare izišao čelnik kluba Vico Zeljković.

''Svjesni smo da možemo i pobijediti, remizirati i izgubiti i da je u nogometu sve moguće'', rekao je Zeljković pa onda kontradiktorno tom zaključku nastavio: ''Želimo pohvaliti goste iz Mostara i istaknuti da ovo nema veze s njima. Postavio bih pitanje predsjedniku Begiću i tajniku Saveza Demidžiću, da li će i ovaj put kazniti suce sa po 10 utakmica? Vidljivo je da smo drastično oštećeni, da je zaleđe bilo nepostojeće… Napravio se pritisak određene vrste, napravila se neka negativna priča oko penala koji su nam svirani ove sezone. Smatram da trebaju imati iste aršine prema svim klubovima. Kada god se nešto dobro razvija u Republici Srpskoj, naiđe se na opstrukcije iz Sarajeva''.

Žestoko je bilo i na relaciji stručnih stožera. Trener Borca Branimir Krunić nije se previše petljao u priču oko suđenja, radije je kritizirao goste koji po njemu ‘nisu birali sredstva kako doći do boda’, a rival mu na suprotnoj klupi Mladen Žižović, kojemu je to bio debi na klupi Zrinjskog, uzvratio je sa konstatacijom kako je zadovoljan bod – na koji je s zbog silnih ozljeda i ciljao. To je onaj dio koji se odnosio na nogomet u Banja Luci, no očito da je izdominirala priča o suđenju…, kojeg su se dotaknuli i u Mostaru, piše Dnevni list.

Veležovci su bili nezadovoljni nakon domaćeg poraza od Sarajeva, a kao i u Borcu, istaknuli su kako njihovo nezadovoljstvo nema veze s protivnikom – trenera Feđu Dudića iziritirao je detalj kod 2:1 za goste, kada su u samoj završnici mogli dobiti penal, a nisu…

''Evo ja šutim, hoću biti realan. Hoću se pošteno baviti ovim poslom, ali ne može'', komentirao je Dudić pa dodao: ''Odmah da kažem da ovo nema veze sa Sarajevom, ali kako sporne situacije uvijek odu protiv Veleža? Sutra će reći ne valja ekipa, ne valja trener. Prvi pomoćnik na slušalicu govori ‘penal’, gospodin Petković to neće da uvaži. Možda da je tada bio penal i gol za 2:2, uz ovu ludu atmosferu bi i preokrenuli. Saberite koliko nam je bodova oduzeto u posljednje vrijeme''.

Ukratko, situacije u Banja Luci i Mostaru su se dogodile, u to nema sumnje… i bile su sporne. Ali isto tako, nema sumnje ni je dojam nezadovoljstva suđenjem, koliko god realan ili ne, dodatno pojačan frustracijom zbog činjenice da su u aferi VAR razotkriveni djelatnici Saveza u prljavim radnjama.

Drugim riječima, klubovima je jasno da Premijer ligom upravlja Savez u kojem su do jučer radili ‘prljavi suci i ostali djelatnici’ i sada na svaki način pokušavaju složiti pritisak, kada jesu i nisu u pravu.

Na što će sve izići, još ćemo vidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close