Osoba A, hoćete li se predstaviti...

Afera u Bundesligi: Igraju li mladi Afrikanci pod lažnim identitetom?

Vodstvo i igrači HSV-a izjavili su u četvrtak kako u potpunosti stoje iza svog igrača i kako nema nikakvog osnova ne vjerovati u ono što Bakery Jatta kaže i što je naveo u izbjegličkom kartonu prilikom dolaska.
Sport / Nogomet | 09. 08. 2019. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bild / Bakery Jatta došao je u Njemačku kao izbjeglica iz Gambije

Afrički nogometaš Bakery Jatta (21) doživio je istinsku nogometnu bajku u Njemačkoj. Od izbjeglice koji je stigao iz Gambije, prošavši kao maloljetnik pakao Sahare i plovidbu nemirnim Sredozemnim morem, postao je profesionalni nogometaš kojeg je 2016. godine pod svoje okrilje uzeo slavni HSV.

Međutim, novinari Bilda objavili su ovih dana kako Jatta igra pod lažnim imenom i s lažnim datumom rođenja!

Bild tvrdi kako se izbjeglica koji je 2015. godine došao u Njemačkoj zapravo zove Bakary Daffeh, a ne Jatta, i nije mu 21 godina, nego je dvije godine stariji.

Video: HSV Trainingslager Tag 4 - Bakery Jatta

Ukoliko su ove informacije točne, motiv zbog kojega bi nogometaš živio s lažnim identitetom mogao bi biti skriven u činjenici da je kao maloljetnik, koji je došao bez pratnje, imao prednost kod odobravanja boravišne dozvole, odnosno lakša procedura prilikom obrade njegova zahtjeva za azil.

Međutim, prema informacijama njemačkog Ureda za migracije i izbjeglice, Jatta nikad nije podnio zahtjev za azil u Njemačkoj, piše Spiegel. Utoliko je njegov slučaj čudniji jer je kao maloljetnik bez pratnje trebao biti u evidenciji azilanata ili osoba koje su dobile neki vid zaštite u Njemačkoj.

Godinu dana po dolasku, on je od HSV-a dobio potrebne papire za trogodišnji boravak i igranje profesionalnog nogometa, a kako piše "Hamburger Abendblatt", dozvola mu je nedavno produžena za još tri godine. Nadležne službe u Hamburugu sad su počele istraživati ovaj slučaj, piše Spiegel.

Foto: Witters / Bakery Jatta (HSV)

Bild je pak došao do podataka da je Jatta u Gambiji već igrao za nekoliko klubova, pod imenom Bakery Daffeh, a nastupao je i za U-20 reprezentaciju svoje domovine.

Prilikom predstavljanja u Hamburgu 2016. kazao je kako nije igrao za bilo kakav klub u svojoj zemlji, jer klubova tamo nije bilo!?

Bude li prilikom provjere njegova identiteta utvrđeno da je davao lažne informacije, kako bi si priskrbio prednost boravka u Njemačkoj, može se dogoditi da izgubi pravo na boravišnu dozvolu, odnosno da bude protjeran, a zakon za takve slučajeve predviđa i zatvorsku kaznu do pet godina.

Vodstvo i igrači HSV-a izjavili su u četvrtak kako u potpunosti stoje iza svog igrača i kako nema nikakvog osnova ne vjerovati u ono što sam Jatta kaže i što je naveo u izbjegličkom kartonu prilikom dolaska.

I Njemački nogometni savez (DFB) najavio je kako će se pozabaviti ovom temom kako bi se zauzeo službeni stav, a protivnik HSV-a u prvom kolu druge Bundeslige, 1. FC Nürnberg, već je uložio žalbu na tu utakmicu, jer je igrao i Jatta. HSV je u prvom kolu, naime, deklasirao Nürnberg s 4:0.

Foto: picture alliance / Ousman Manneh (Werder)

Zanimljivo je da se nakon slučaja Bakery Jatta u medijima odmah počelo provlačiti i ime Ousmana Manneha, igrača Werdera iz Bremena. On je također došao iz Gambije, a neki su se zapitali može li se vjerovati njegovom identitetu i godinama starosti? Manneh se vodi kao 22-godišnjak i također je došao 2015. kao izbjeglica.

Bild piše kako se ime Ousmana Manneha moglo naći na web stranicama Fife već 2015. godine, ali je vođen pod godištem 1995., a ne 1997., kao što se vodi u Werderu.

Sportski direktor kluba Frank Baumann kaže kako su oni tada provjerili sve što je bilo moguće provjeriti i nema osnova da sumnjaju u točnost podataka o Ousmanu Mannehu.

Kao što glumac Jackie Chan u jednome filmu reče - "meni su ovi bijelci svi isti", tako su i Nijemcima vjerojatno isti Afrikanci. Sve su ostalo nijanse.

Šteta bi bilo da dvojica nadarenih nogometaša padnu na tako glupim stvarima, ali s druge strane - u neku ih ruku treba i razumjeti...

Kopirati
Drag cursor here to close