Definicija 'Može mi se'

Abramovič rekorder: Dovede li vratara, ugurat će se ispred ostalih velikana

Chelsea je ove sezone na samo četiri igrača potrošio golemih 205.8 milijuna funti. Stigli su Kai Havertz (72.1 milijun funti), Timo Werner i Hakim Ziyech su otvorili prijelazni rok za ukupno 83.7 milijuna funti...
Sport / Nogomet | 13. 09. 2020. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / Roman Abramovič nije se uplašio pandemije

Kada je pandemija koronavirusa u potpunosti paralizirala svijet sporta, klubovi su počeli prijavljivati velike gubitke, malo koji od njih su poštedjeli igrače rezanja plaća, a sve su prognoze govorile kako ćemo ovog ljeta svjedočiti nikad siromašnijem prijelaznom roku, s obzirom na to da europski velikani neće imati niti približno novaca kao prošlih godina.

Da tome ipak nije tako, pokazuju najjači igrači među vlasnicima klubova, a najviše se isprsio Roman Abramovič.

Chelsea je ove sezone na samo četiri igrača potrošio golemih 205.8 milijuna funti. Stigli su Kai Havertz (72.1 milijun funti), Timo Werner i Hakim Ziyech su otvorili prijelazni rok za ukupno 83.7 milijuna funti, dok je za Bena Chilwella potrošeno ravno 50 milijuna engleske valute.

Nakon ovakve investicije, samo još jedan transfer dijeli Chelsea od toga da ovo postane najrastrošniji prijelazni rok nekog kluba u povijesti.

Prema najnovijim glasinama, Chelsea je ozbiljno zainteresiran za Declana Ricea iz West Hama, koji bi bio prodan uz uvjet da ga plate najmanje 40 milijuna funti.

Pored njega, na Stamford Bridgeu trebaju i novog čuvara mreže nakon što se Kepa Arrizabalaga nije pokazao kao zadovoljavajuće rješenje.

Njihova je meta Edouard Mendy, 28-godišnji Senegalac iz Rennesa, koji je propisno eksplodirao prošle sezone i u 24 utakmice primio tek 19 golova, a u devet je navrata sačuvao mrežu netaknutom.

Ako Bluesi dovrše bilo koji od ova dva potencijalna transfera, ući će na listu top 5 najvećih potrošnji u jednom prijelaznom roku. Trenutno se tamo nalaze četiri europska velikana, od kojih je Real Madrid čak dva puta na listi.

 Juventus (2018., 212.1 milijun funti)

Preduga suša u Ligi prvaka, popraćena s pet uzastopnih poraza u finalima najelitnijeg klupskog natjecanja na svijetu, natjerala je Andreu Agnellija da 2018. otvori novčanik i odradi rekordan prijelazni rok Stare dame.

Trošilo se nemilice, točno 212.1 milijun funti, od čega je 99.2 milijuna otišlo na Cristiana Ronalda.

Od većih transfera, stigli su još Joao Cancelo, Douglas Costa, Leonardo Bonucci i Mattia Perin. S odmakom od dvije godine, a uzevši u obzir činjenicu da u međuvremenu Juve nije stigao niti blizu 'ušatom' trofeju, ovolike investicije nisu u potpunosti opravdale uloženo.

Paris Saint – Germain (2017. potrošio 214.4 milijuna funti)

Otprilike kao i za Staru damu, isto vrijedi i za PSG, koji je u ljeto 2017. odradio najveći transfer u povijesti nogometa i time stigao do 214.5 milijuna funti potrošenih na samo dvojicu igrača.

Naravno, od te je cifre najveći dio otišao na Neymara, koji je koštao rano 200 milijuna funti, dok je ostatak potrošen na Yurija Berchichea. Za Nassera Al-Khelaifija to je sitnica, novac koji on neće ni osjetiti, ali vjerojatno bi bio sretniji da ga je uspio opravdati u nedavnom finalu Lige prvaka protiv Bayerna.

Ovako, dok najvrijedniji klupski nogometni trofej ne stigne na Park Prinčeva, bogati vlasnik neće biti zadovoljan uloženim.

Real Madrid (2009., 219.5 milijuna funti)

Treće mjesto na listi najviše potrošenih novaca u jednom prijelaznom roku drži Real Madrid iz 2009. godine.

Sezonu prije, Bernd Schuster i Juande Ramos nisu mogli ništa protiv Barcelone, koja je uvjerljivo osvojila prvenstvo, pritom pobjedivši najljućeg rivala sa 2:0 odnosno 6:2 i to na Santiago Bernabeuu.

Blamaža na domaćem terenu upalila je alarm kod Florentina Pereza, koji je poharao tržište i doveo Kaku za 56 milijuna funti, Cristiana Ronalda za okruglih 80, odnosno Karima Benzemu za 20 manje, a nešto se potrošilo i na dovođenje Xabi Alonsa iz Liverpoola.

Zanimljivo je spomenuti da je transfer Kake tada srušio svjetski rekord u visini odštete, da bi ga tri tjedna kasnije Ronaldo ekspresno skinuo s vrha. Nije im se isplatilo odmah te sezone, no barem su postavljeni čvrsti temelji momčadi koja će kasnije uništiti konkurenciju u Europi te uzeti četiri Lige prvaka u pet godina.

Manchester City (2017., 223.8 milijuna funti)

Već je spomenuto na početku teksta da je Chelsea sve bliže tome da postavi premijerligaški rekord po potrošnji u jednom prijelaznom roku.

Trenutni vlasnici rekorda su šeici iz Manchestera, koji su rekord postavili 2017. godine.

Tada je Pep Guardiola napravio listu za odstrel koju su predvodili Aleksandar Kolarov, Gael Clichy i Jesus Navas.

U bogatom pohodu na tržnicu, Guardiola je od bogatih arapskih vlasnika dobio odriješene ruke, ali i čekovnu knjižicu. Stigli su Benjamin Mendy, Kyle Walker, Bernardo Silva, Ederson, Danilo, a ukupno su na nove igrače u toj sezoni potrošili 223.8 milijuna funti.

Real Madrid (2019., 272.6 milijuna funti)

Kraljevski klub, naravno, drži čelno mjesto ove liste. Već smo ranije spomenuli momčad koja je osvojila četiri Lige prvaka, no odlaskom Cristiana Ronalda, sa scene je sišla i ta generacija Reala.

Stoga je Florentino Perez u ljeto 2019. opravdano krenuo u novi pohod na mercato, svjestan da treba pomladiti momčad, a da pritom i kvaliteta momčadi ne trpi.

Stizali su redom Eden Hazard (88.5 milijuna funti), Luka Jović (52.4), Ferland Mendy (47), dok je mladi tandem Brazilaca Rodrygo – Eder Militao koštao ukupno 82.7 milijuna funti.



 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close