Zlatna rezerva vol. 36

A sada…spektakl!?

Zaboravimo što je bilo po skupinama, danas počinje pravo Svjetsko prvenstvo. Evo prilike dužnicima za iskupljenje, evo prilike i najboljima iz prvog kruga da sve upropaste!
Sport / Nogomet | 30. 06. 2018. u 13:48 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi par osmine finala i odmah teška artiljerija! Meč Francuska – Argentina, prije par mjeseci netko bi mu lako prilijepio onaj izraz „finale prije finala“, ali nakon mučenja Argentine i relativno neuvjerljivog prolaska Francuske kroz skupinu sada ostaju rezerve prema ovoj utakmici. No, rekli smo, zaboravimo prvi krug, jer sada su okolnosti posve drukčije. Francuska je kao prva iz svoje skupine uparena s Gaučosima, koji su se klinički preciznim potezom kozmičke sreće našli u završnici.

FRA – ARG: Dvoboj dužnika i pokajnika

No, i jedni i drugi su nam ostali veliki dužnici. Francuzi su osvojili sedam bodova, a da niti u jednoj utakmici nisu nadigrali protivnika – Australija ih je držala u egalu, pa se ukazala Pogbina lopta koja je kao odbijanac uletjela taman gdje treba, sa Peruom su grčevito branili onih 1:0, a protiv Danske je, srećom, svima bilo dovoljno 0:0.

Takorekuć, prošli su, i to kao pobjednici skupine, a da nam nisu ostavili niti jednu utakmicu za pamćenje! Dojma smo da neka imena u Francuskoj igraju na račun slave i igara u minuloj sezoni, ne može se reći da Griezmann igra dobro, a Mbappe i Giroud u napadu također nisu ostavili dojam da su strah i trepet za suparnika. Lopta iz dubine dolazi sporo, Pogba usporava stvari, bokovi i napad se ne nadovezuju najbolje, a obrana ima svojih loših momenata. Francuska ima individualnu kvalitetu koja u utakmici nametne par situacija u kojima zna uhvati protivnika na spavanju – i to je uglavnom to!

Može li si Argentina udahnuti novi život?

Zapravo isto to možemo reći i za Argentinu, koja je imala problem što je u skupini imala izuzetno raspoloženu Hrvatsku, tvrd Island i tek na kraju – nesretnu Nigeriju! Nije potrebno previše zamišljati scenarij u kojem bi i Francuzi tako prošli, na jedvite jade, da s druge strane ipak nisu imali loše Australce, previše fasciniran Peru – i nagodnu Dansku za trećeg protivnika! Stoga, nema danas u duelu Francuske i Argentine favorita, ali ostaje pitanje možemo li očekivati veliku utakmicu ili ćemo gledati patnju na travnjaku?

Sve ovisi, dakako, o postavci igre trenera. Da Deschamps nije što već jeste, napao bi Argentinu frontalno, konačno iskoristio sve svoje „brze konje“, stiskajući ih brzim pasovima i trkom u njihov kazneni prostor, u isto vrijeme ostavljajući Messija odsječenog i neučinkovitog. No, kalkulantska priroda francuskog izbornika vjerojatno će odabrati drugi plan – čekati nesmotrenost neuštimane argentinske obrane (primili su gol od svakoga, ukupno pet) i igrati na kartu koncentracije kvalitete u napadu. Što može značiti da šansa za gol neće nikada doći.

Samo da Maradona ne bude zanimljiviji od utakmice

Za Sampaolija (ili tko mu već slaže momčad) nitko ništa ne zna, a još manje očekuje. Argentina je protiv Hrvatske (koja nominalno još uvijek kotira kao lošija reprezentacija od Francuske) bila pročitana, raslojena i rasturena. Ima li Sampaoli „muda“ opet na teren poslati sastav koji će Francuzi lako neutralizirati na terenu, ili će pronaći 11 ratnika koji će danas konačno odigrati svoju veliku utakmicu?

Hoće li konačno Messi, zahvaljujući borbenosti i trci drugih, dobiti onaj svoj prostor na dvadesetak metara, s kojeg se može sjuriti u protivnički kazneni prostor i napraviti dar – mar? Za nas gledatelje najbolje bi bilo da u ranoj fazi padne neki gol, makar i vrlo slučajan, tek onda ćemo imati utakmicu.

URU – POR: Igra čekanja tuđe greške?

Urugvaj večeras od 20:00 igra protiv Portugala – i evo ga na papiru još jedna tvrdo, ali baš tvrdo kuhana utakmica. Portugalci, makar su europski prvaci i imaju Ronalda, nisu važili ni za čijeg favorita na ovom SP-u, ali su mnogi, pa i mi, pozivali na oprez – jer ako postoji turnirska momčad, onda je to Portugal!

Slična je situacija, da ipak stvar bude manje idealna za Santosove trupe, i sa Urugvajem. U skupini su, posebno onim rasturanjem Rusa, pokazali da igraju koliko im je bilo potrebno, a večeras ćemo znati kako igraju kad im treba puno. Jer, čini se da i Urugvaj i Portugal spadaju u onaj krug reprezentacija koje mogu s bilo kojom selekcijom odigrati na nulu, a gol će već nekako upasti. A ako i ne upadne nakon 120' vazda su dobri i penali!

Toliko egzekutora, a realno je očekivati ćorke

Posve smo ozbiljni kad to kažemo, jer treba obratiti pozornost da će večeras u toj utakmici na terenu u isto vrijeme biti praktično tri od pet najvećih napadača zadnjih pet, šest godina, pa možda i više – Edinson Cavani, Luis Suarez i Cristiano Ronaldo, pa opet je realnije očekivati utakmicu s manje golova! OK, možda sva trojica malo tuknu po skoroj penziji, za par godina već će spadati u potpune nogometne seniore, ali tko zbilja vidi da je možda i to dodatni razlog da se večeras pokažu, jer ovo je, čini se, zadnji Mundijal svoj trojici? Neee, većina vas, siguran sam, očekuje tvrdo, taktičko i za gledanje naporno nadmudrivanje, zar ne?

Navijamo za rani(ji) gol koji sve mijenja

Obadvije utakmice doimaju se kao dvije ekstremno teške, čak i za gledanje, vrlo je moguće da će u obje odlučivati produžeci, pa čak i penali. No, ostavimo ipak malu nadu da će, u skladu s Svjetskim prvenstvom koje nam je do sada ponudilo dosta iznenađenja, ipak neki rani gol u oba slučaja, utakmice podignuti na neočekivanu razinu. Onu koja svima nama koji volimo nogomet ipak više leži na srcu.

Kopirati
Drag cursor here to close