Klubu sa lentom odan bit ću ja

Primavera blanca? Ne otpisuj Zrinjski ni na -5!

Zrinjski je s tri vezane titule stekao šampionske navike, ima najboljeg strijelca Lige, upravu koja konstantno traži način kako održati kadar snažnim, a na klupi je Baka Slišković
Sport / Nogomet | 10. 12. 2018. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrinjski je u zimsku pauzu, nakon 19 odigranih kola, ušao sa pet bodova zaostatka. Na proljeće će ih odigrati još 14, tako da minus na kojem su Mostarci ne djeluje kao alarmantan. Četvrta uzastopna titula i dalje ostaje meta, jer i dalje ima opipljivih razloga za optimizam – a četiri su istaknuta.

Mnogi su se već pomorili kako je ovo sezona koju će obilježiti FK Sarajevo. I trenutno, nakon 19 utakmica, tako i djeluje. Bordo tim je na plus pet, zabija puno više od ostalih, sve je u svlačionici kojom upravlja Husref Musemić kliknulo. No, sve rečeno ne garantira da je gotovo – jer jednostavno nije. Pa da vidimo zašto se to Mostarci i dalje mnogu nadati.

Šampionske navike

Vrlo je važno kada momčad ima pobjednički – šampionski mentalitet. A Zrinjski ga ima. Okosnica momčadi odavno je zajedno, i dalje je tu dosta igrača koji su utkali svoje partije u tri vezane titule, niz koji rivali tek trebaju zaustaviti.

Foto: Bljesak.info / Radost uprave i igrača HŠK Zrinjski nakon utakmice

Pobjedničke navike stvarale su se dug niz godina, a sada ih možemo nazvati i karakterom – koji se dao primijetiti u nekoliko utakmica minule jeseni, nakon kojih je trener Blaž Slišković govorio kako je bilo tijesno, ali da je njegov tim tri boda zaslužio. I bilo je takvih 'više sreće nego pameti' utakmica podosta, toliko da se zapitate koliko je zapravo do sreće, a koliko do karaktera i upornosti. A kad smo već kod priče o karakteru, sjetimo se i tog detalja da je Zrinjski na minus pet bez obzira što je čitavu jesen igrao s okrnjenim kadrom izranjavanim ozljedama i oslabljenim pojačanjima koja nisu odradila pripreme. Na proljeće, nakon još jednih priprema sa valjda ne previše izmijenjenim kadrom, moglo bi biti drukčije.

Bilbija

Na proljeće će se oporaviti i igrač koji je Zrinjski jesenas vukao svojim golovima – Nemanja Bilbija. Zabio je 14 pogodaka, a nije čista špica, što je razlog i za brigu struke, ali najvažnije da je zabijao. Pred kraj jeseni se ozlijedio i preskočio zadnja dva kola, ali svejedno je svojim učinkom nadmašio pola napadačkih linija rivala, a sve to nakon već podužeg perioda spekuliranja da bi mogao napustiti Mostar, prenosi Dnevni list u svojoj analizi.

Foto: Bljesak.info / Bilbija vadi loptu iz mreže golmana Kjosevskog

Pomoćni trener Mario Ivanković nedavno je rekao kako je ozljeda možda i sreća u nesreći, jer bi da je nije bilo vjerojatno otišao, ali da treba dovoditi u pitanje Nemanjinu motivaciju…, to nikako. Možda bi za njega bilo bolje da je otišao i potpisao još jedan solidan, unosniji ugovor, ali za Zrinjski će njegov ostanak na proljeće puno, puno značiti.  

Radna uprava

Zadržati niz godina toliko za bh. prilike kvalitetnih igrača tipa Jakovljevića, Bilbije, Todorovića, Filipovića - to može samo stabilan klub. U redu, neki će primijetiti da su odabrali prvaka BiH jer se nisu prodali u inozemstvo, ali činjenica je da su tu, da ih Uprava i dalje drži zapetima i na taj način privlači nova pojačanja.

Foto: Bljesak.info / Radost uprave i igrača HŠK Zrinjski nakon utakmice

Kod nekih se primijetio pad forme, ali to dođe, no važno je da ih čelništvo koristi kako bi njihovim rejtingom primamilo nova kvalitetna rješenja na određenim pozicijama i osvježilo kadar, a to je većim dijelom učinjeno jesenas.

Došao je niz igrača od kojih se tek na proljeće očekuje da budu pojačanja, a tu su primjerice Šovšić i Veselinović. Zapravo je kadar prevelik pa je odlazak Tonija Jovića, koliko god bio iznenađujući, i logičan – na stranu njegove ranije zasluge, otišao je stranac koji nije previše igrao.

Baka

I na kraju detalj koji neki možda zanemaruju – Blaž Slišković. Svezao je dvije titule sa Zrinjskim, ali svejedno ga se nekad doživljava zdravo za gotovo. No, sjetimo se gdje je Zrinjski bio na početku sezone, zapravo na kraju europske kampanje, kada ga je još vodio Ante Miše.

Foto: Bljesak.info / Blaž Slišković

Hrvatski se trener nije najbolje uklopio, a kada se na klupu vratio Baka – mnogima je sinulo da je to bio detalj koji je nedostajao, da ova skupina igrača prvaka treba trenera koji ih zna usmjeriti, odnosno pokazati im na svoj način da zna kada 'glume', da zna kada 'mogu više', a to ne daju. Slišković i dalje iz kadra izvlači dosta i to je sigurno jedna rezerva za proljeće.

Kopirati
Drag cursor here to close