Službeno

Zlatna lopta neće se dijeliti prvi put u povijesti

Najprestižnija individualna nagrada u svijetu nogometa neće se dodijeljivati zbog koronavirusa.
Sport / Nogomet | 20. 07. 2020. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od njezina utemeljenja 1956. godine Zlatna lopta postala je najprestižnija individualna nagrada u nogometu, ali pandemija koronavirusa uspjela je srušiti ovu dugovječnu tradiciju.

2020. godina otići će u povijest kao jedna od najčudnijih u modernoj povijesti naše planete, a njezine posljedice na svijet sporta sve se jače čuju. Pojedine nogometne lige su prekinute pa nastavljene pred praznim tribinama, pojedine su odmah stavile ključ u bravu, a sad je posljedice pandemije osjetila i najprestižnija individualna nagrada u nogometu.

Ove godine neće biti glasanja za Zlatnu loptu France Footballa, jasno ni svečane ceremonije dodjele zbog pandemije koronavirusa. Iako su glavni kandidati za ovogodišnju nagradu uglavnom odigrali ili će odigrati sezone do kraja, odbor koji dodijeljuje nagradu odlučio je ove godine preskočiti glasanje i dodjelu jer ne vrijede isti uvjeti za sve.

"Smatramo kako u ovakvoj godini nije moguće odabrati najboljeg i zato smo odlučili otkazati nagradu. Ova godina ne smije se tretirati kao obična," piše u službenom priopćenju.

Prije dvije godine Luka Modrić postao je prvi hrvatski nogometaš s ovim prestižnim kipićem, a ovo će biti prvi put od 1956. godine, kad je nagrada prvi put dodijeljena, da neće izabrati najboljeg nogometaša u svijetu u protekloj kalendarskoj godinim. Aktualni pobjednik je Lionel Messi, kojemu je kipić predao kapetan hrvatske nogometne repke, a to mu je bila rekordna šesta Zlatna lopta u karijeri, prenosi Germanijak.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close