Hajde sine Raspučine

Tko je pitar, a tko košpicar: Za koga navijaju čelni ljudi bh. politike?

Poznato je da su političari u našoj zemlji vatreni nogometni navijači. Političari iz Federacije BiH uglavnom podržavaju sarajevske i mostarske klubove, dok oni iz manjeg bh. entiteta većinom gaje simpatije prema Crvenoj zvezdi ili Partizanu.
Sport / Nogomet | 27. 10. 2018. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno su u Bosni i Hercegovini završeni opći izbori, a mnogim građanima naše zemlje vjerojatno je preko glave političkih tema.

Ipak, ovaj put ćemo se se novinari Dnevnog avaza pozabavii njima iz nekog drugog kuta. Onog sportskog, navijačkog.

Poznato je da su političari u našoj zemlji vatreni nogometni navijači. Političari iz Federacije BiH uglavnom podržavaju sarajevske i mostarske klubove, dok oni iz manjeg bh. entiteta većinom gaje simpatije prema Crvenoj zvezdi ili Partizanu.

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i prvi čovjek Demokratske fronte veliki je navijač Željezničara.

Komšić je često viđen gost na Grbavici, a osim toga, nedavno je priznao da u svoj uredu drži i malu zastavu ovog sarajevskog kluba. Također, govorio je i o tome da je dobio ime po Željezničaru.

Usprkos tome, Komšić je, na poziv FK Sarajevo, nedavno nazočio svečanom obilježavanju 72. rođendana bordo kluba, pa je pitanje kako su navijači 'Plavih' s Grbavice podnijeli njegovo pojavljivanje na ceremoniji u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Baš kao i Komšić, i prvi čovjek Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić također je simpatizer Željezničara. Radončič je osnivač Avaza, koji je nedavno sponzorirao farbanje trećeg reflektora na stadionu Grbavica.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH prije rata bio je navijač Veleža, a danas je ljubitelj Zrinjskog, koji je bio prvak naše države tri puta uzastopno.

Čović je također na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Rusiji u društvu ruskog predsjednika Vladimira Putina, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović pratio finalni susret između Francuske i Hrvatske.

S druge strane, Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, vjeran je Veležu, a svojevremeno je bio i predsjednik Skupštine "Rođenih".

Lider SDA Bakir Izetbegović navija za FK Sarajevo, a svoje simpatije prema bordo boji gaji još od djetinjstva.

Zlatko Lagumdžija, koji je svojevremeno bio ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik SDP-a, također je fan kluba iz Titove 38b.

Novopečeni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik veliki je fan košarke, a svoje simpatije gaji prema srbijanskom Partizanu.

U vrijeme dok je bio prvi čovjek KK Igokea, Dodik je napravio suradnju s beogradskim klubom pa je tako tim iz Humske postao njegov omiljeni klub.

Iako nema mnogo dokaza, špekulira se da bivši član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić podržava Crvenu zvezdu.

Kopirati
Drag cursor here to close