Moderni nogomet

VAR će zaživjeti i u Premijer ligi?

VAR tehnologija svakako nije najpotrebnija stvar za bh. nogomet, ali samo ispravno razmišljajući o budućnosti i načinu na koji kroz nekoliko godina možemo implementirati ovaj sustav u bh. nogomet,
Sport / Nogomet | 11. 11. 2019. u 19:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Video assistant referees (VAR) već se uveliko koristi u svim najjačim europskim ligama, a kako vrijeme prolazi, tako i slabije lige, odnosno savezi, uvode VAR u nacionalna prvenstva.

Shodno tome, čelnici NS BiH prema saznanjima do kojih je došao portal Klix.ba već ozbiljno razmišljaju o uvođenju VAR-a, a ako već u 2019. godini odluče da uvedu ovu tehnologiju, onda ćemo na početku sezone 2021./2022. imati ovu sjajnu tehnologiju i u domaćem prvenstvu, čime ćemo ići u korak s modernim europskim nogometom.

Bivši proslavljeni sudac Salem Prolić rekao je da NS BiH ozbiljno razmišlja o uvođenju VAR tehnologije, ali nije mogao potvrditi naša saznanja da će to biti 2021. godine. Ipak, rekao je da NS BiH prati europske trendove i da shodno tome vjeruje kako će VAR u budućnosti pronaći svoje mjesto u Premijer ligi BiH.

"VAR je pozitivna promjena u nogometu i shodno tome, u potpunosti podržavam da se pojavi i na bh. terenima. Postoje razni modeli VAR-a, neki su jeftiniji, neki su znatno skuplji, a vrlo bitno je odrediti na koji način će se VAR sprovoditi u Premijer ligi BiH i u tom kontekstu i educirati naše suce. Moram istaći da sam veoma sretan što u NS BiH već sada ozbiljno razmišljaju o uvođenju VAR-a, to je nešto jako pozitivno i vodi ka još većoj regularnosti u nogometu i iskreno se nadam da će ta odluka biti donesena u najbržem roku", kazao je za sarajevski portal najbolji bh. sudac Irfan Peljto.

Peljto je objasnio da VAR edukacija traje najmanje godinu dana jer se radi o veoma kompleksnoj oblasti nogometa, a otkrio nam je da pogrešno korištenje VAR-a te izlazak iz ingerencije VAR protokola može dovesti do ponavljanja utakmica, te da je iz tog razloga edukacija veoma bitna.

Peljto za kraj je rekao da su VAR operateri, odnosno ljudi koji su zaduženi za tehničku podršku važni kao i sama intervencija VAR-a jer za ispravnu odluku oni moraju birati najbolji mogući kadar koji će prikazati sucu.

VAR tehnologija svakako nije najpotrebnija stvar za bh. nogomet, ali samo ispravno razmišljajući o budućnosti i načinu na koji kroz nekoliko godina možemo implementirati ovaj sustav u bh. nogomet, možemo zadržati kakav-takav korak za modernim europskim nogometom. Brojne lige, uključujući i HNL, već od sljedeće sezone će imati VAR tehnologiju, a čim NS BiH riješi pitanje reflektora i loših terena, jedino ispravno razmišljanje bilo bi traženje načina da se ova tehnologija ubaci u bh. prvenstvo, što bi znatno doprinijelo još boljem i pravednijem suđenju.

Kopirati
Drag cursor here to close