Od Dodika do gledatelja

UEFA otvorila istragu o bh. nogometu

Kompletna dokumentacija dosjea "bh. nogomet" detaljno će se analizirati i provjeravati, tako da se nameće logično pitanje: prijeti li Nogometnom savezu BiH ponovo suspenzija?
Sport / Nogomet | 03. 06. 2021. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unija europskih nogometnih asocijacija, nakon niza premijerligaških slučajeva u tek završenoj sezoni - od sudačkih previda i(li) lakrdija koji su rezultirali brojnim žalbama klubova, do istupanja iz lige FK Olimpik i teških optužbi iz FK Mladost Doboj Kakanj, koji nije ni na Drugostupanjskoj komisiji dobio licencu, otvorila je dosje "bh. nogomet", saznaje "Dnevni avaz" u sjedištu UEFA-e u Nyonu.

"Dokumentirana je i izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je prije kraja sezone tvrdio da će Borac biti prvi i igrati Ligu prvaka. A tu je stav UEFA-e decidan, nema miješanja nogometa i politike", javlja izvor sarajevskog lista iz kuće europskog fudbala i dodaje:

"UEFA je dobila i još jedno pismo u kojem je, između ostalog, istaknuto da smjena bivšeg rukovodstva Fudbalskog saveza Republike Srpske (Mileta Kovačevića, op. a.) nije izvršena legalno. A lavina optužbi, pisama pokrenuta je još u novembru, prije završnih izbora u NSBiH koji su doveli do niza nesuglasica, prepucavanja i optužbi između tadašnjih i sadašnjih čelnika Saveza. Sve je to sada dokumentirano.

Kompletna dokumentacija dosjea "bh. nogomet" detaljno će se analizirati i provjeravati, tako da se nameće logično pitanje: prijeti li Nogometnom savezu BiH ponovo suspenzija?

Međutim, u Nyonu ne žele prejudicirati nikakvu konačnu odluku niti se baviti bilo kakvim špekulacijama.

"UEFA ima striktna, zakonska pravila kad može reagirati, ali i samo formiranje dosjea je vrlo ozbiljna stvar", ističe sugovornik Avaza.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je bio suspendiran od 1. travnja do 28. svibnja 2011. godine. No, treba imati u vidu i to da je UEFA trenutno zaokupljena organizacijom predstojećeg Europskog prvenstva, koje je organizirano sa zakašnjenjem zbog korona krize, ali i konačnim rješavanjem slučaja "Superliga".

Još je rano razgovarati o tome kako će UEFA reagirati, ali s obzirom na to da je dosje "bh. nogomet" u rukama ozbiljnih ljudi, eksperata, teško da će ga shvatiti ležerno, saznaje Avaz u Nyonu.

UEFA-i, između ostalog, nikako nije jasno kako se završnica Premijer lige BiH u Republici Srpskoj mogla odigrati pred navijačima na tribinama, a u Federaciji BiH bez gledatelja. Logično bi bilo da je stav NSBiH bio jedinstven za sve premijerligaše, kako bi svi imali iste uvjete.

Kopirati
Drag cursor here to close