Pandev vjeruje u svoju mladu momčad

Trenčovski: Zrinjski je favorit, ali mi želimo pobjedu u Skoplju

"Vjerujemo da nešto možemo uraditi protiv kluba iz Mostara. Respektiramo protivnika u svakom slučaju, ali vjerujem našim mladim momcima", istaknuo je Goran Pandev, prvotimac talijanske Genoe, tvorac ovog kluba
Sport / Nogomet | 11. 07. 2019. u 08:55 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometne akademije nisu ništa novo kada je u pitanju najvažnija sporedna stvar u svijetu. Radi se o klubovima u kojima se naravno radi s mladima, ali i koji se pokušavaju izboriti za svoje mjesto pod suncem bilo u nacionalnim ligama, bilo u Europi.

Jednu od takvih 2010. godine pokrenuo je Goran Pandev, velika makedonska zvijezda kojeg znamo kao igrača Lazija, Intera, Napolija, Genoe. Cilj je bio razvoj promocija mladih igrača, međutim rezultati toga rada sada možda i veći od očekivanih. Seniorska momčad Akademije Pandev izborila je promociju u najjači rang makedonskog nogometa. U 16 utakmica u drugoj ligi osvojili su 43 od 48 mogućih bodova, zabili su 40, a primili samo 9 pogodaka. Mladu ekipu iz Strumice predvodili su iskusni igrači poput Zorana Baldovalieva i Goranova brata Saška. U prvoj sezoni Akademija Pandev je bila šesta s 42 boda.

U drugoj su na krilima ponajboljeg igrača u domaćem prvenstvu, drugog strijelca lige Ljupca Dorijeva stigli do trećeg mjesta. Dorijev je sezonu zaključio sa 16 golova, dok je momčad sakupila 58 bodova, šest manje od drugoplasiranog Vardara.

Uz treće mjesto osvojen je i Kup nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca u duelu protiv Makedonije Đorđe Petrov 4:2. U tom susretu Akademija Pandev povela je u 10. minutu golom Saška Pandeva. Brazilac Robson da Silva izjednačio je 11 minuta kasnije s bijele točke, a Dejan Tanturovski je pokrenuo rezultat pogotkom u 84. minutu.

Ipak, ni to nije bio kraj uzbuđenjima u izuzetno dobrom i sadržajnom meču jer je Ljupče Dorijev dva minuta kasnije izjednačio iz jedanaesterca i meč uveo u produžetak. Na kraju je odluka pala nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Okosnica momčadi su U21 reprezentativci Makedonije, a trener je Jugoslav Trenchkovski koji je godinama radio s mladim reprezentativnim kategorijama. Glavni aduti Trenchovskog protiv Zrinjskog bi trebali biti uz spomenutog Dorijeva, mladi reprezentativac Krstovski.

Nogometaši Zrinjskog odradili trening na Nacionalnoj areni Toše Proeski

Nogometaši mostarskog Zrinjskog odradili su trening u srijedu navečer na Nacionalnoj areni Toše Proeski u Skoplju.

Momčad Akademije Pandev tijekom ljeta nije doživjela značajnije promjene budući da se momčadi priključio tek veznjak Tanusev, dok su klub napustili braniči Sikov i Trajanovski. Trenčovski je posljednje sezone koristio 4-2-3-1 i 4-5-1 sustav igre.

Тренчовски: Прифаќам реми без примен гол, но зошто и да не изненадиме?

Македонскиот прволигаш Академија Пандев е подготвен за првиот европски предизвик во својата историја. Ривал на стартот од квалификациите за Лигата на Европа ќе биде босански Зрињски Мостар, а тренерот Југослав Тренчовски пред мечот истакна дека секој резултат без примен гол ќе биде задоволителен.

"Ovo je naš debi na europskoj pozornici. Naravno, sve to donosi svoje prednosti, ali i vlastite nedostatke. Hendikep je možda neiskustvo, jer je momčad mlada i samo su tri igrača igrala Europu - Stoilov, Iliev i Pandev. No, s druge strane, prednost može biti u tome što ovaj tim ima srce, karakter i mislim da će želja biti na našoj strani. Pokušat ćemo se i predstaviti na najbolji mogući način. Svaki rezultat s kojim ćemo ostati neporaženi i bez cilja bit će zadovoljavajući. Zrinjski je favorit, ali favorit ne pobjeđuje uvijek", rekao je trener 'Akademije' Jugoslav Trenčovski uoči utakmice.

"Vjerujemo da nešto možemo uraditi protiv kluba iz Mostara. Respektiramo protivnika u svakom slučaju, ali vjerujem našim mladim momcima. Ponosan sam na njih, jer su osvojili Kup Makedonije prošle sezone, što je povijesni uspjeh za naš klub", istaknuo je Goran Pandev, prvotimac talijanske Genoe, tvorac ovog kluba.

Utakmica prvog kola kvalifikacija za Europsku ligu Akademija Pandev – HŠK Zrinjski na programu je 11. srpnja u 19 sati na Areni Todor Proeski.

Kopirati
Drag cursor here to close