#ForTheFuture

Ten Hag, Tadić i djeca, dobitna kombinacija

Kada se dodaju ostali igrači koji su bili utorak na terenu, svi skupa zajedno nisu koštali Ajax više od 36.000.000 eura. Pojednostavljeno, pola Ronalda.
Sport / Nogomet | 17. 04. 2019. u 09:30 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraj 2017. godine je bio buran u Ajaxu. Nije izborena Liga prvaka (Nica), niti Europska liga (Rosenborg). Uskoro je stigla i eliminacija u domaćem Kupu, nakon čega je generalni direktor i klupska legenda Edwin van der Sar izgubio je strpljenje. Uzeo je metlu kojom je pomeo trenera Marcela Keizera i kompletni stručni stožer, a "na ulici" je završio i Dennis Bergkamp, Keizerov pomoćnik, još jedna velika legenda kluba.

"Razgovarao s tehničkim direktorom Marcom Overmarsom, jer ovako više ne ide. Od ljeta slijede promjene", poručio je direktor.

Prva meta je bio mladi Erik ten Hag, dotadašnji trener Utrechta. Hag je prve korake u trenerskom svijetu napravio između 2006. i 2012., kada je bio pomoćni trener u Twenteu i PSV Eindhovenu. Prvi samostalni posao je odrađivao u skromnim Go Ahead Eaglesima čiji je direktor u to vrijeme direktor bio baš Overmars. Već tada je skrenuo pažnju na sebe izborivši opstanak.

Ipak, tek kasnije će se Erik ten Hag izgraditi kao trener prije svega kroz vođenje rezervne momčadi Bayerna u vrijeme dok je Pep Guardiola bio šef. U Bayernu je ostao do 2015. godine, a onda se vratio kući. Utrecht predstavljao novi izazov. Klub koji je počeo slagati po svome, počelo se voditi računa o prehrani igrača, dorađeni su trening tereni, uvedene moderne trening metode. I nije stao na tome. Ponudio je nešto po pitanju taktike. Naime, igrao je bez klasičnih krila, pokušavajući sa svojim igračima koristiti prostor, prije svega između protivničkog beka i stopera. Nakon prve sezone s Utrechtom je proglašen najboljim trenerom lige. Sljedeće sezone, otišao je korak dalje i izborio četvrtu poziciju u prvenstvu, odmah iza velike trojke, te se plasirao u Europu.

"Želim imati posjed lopte i kroz njega pobjeđujem rivale. Sve je u posjedu lopte, u kretnji, u vertikalnim napadačkim shemama, u presingu, u krilima koja otvaraju prostor za bekove. Nema filozofije, jednostavno je… Kod mene se svi brane i svi napadaju", kaže Erik ten Hag koji je do polufinala Lige prvaka Ajax. A počeli su od drugog pretkola.

Kroz grupnu fazu i utakmice nokaut faze momčad Ajaxa se čak sedam puta vraćala iz rezultatskom zaostatka. Tri puta protiv Bayerna, jednom kontra Benfice. U duelu s Realom su se vratili nakon 0:1, ali su izgubili 1:2, na domaćem terenu. Real su razbili u Madridu bez klasične špice, dok Juventusu nije bio dovoljan niti Ronaldo koji se pobrinuo da njegova momčad dva puta ima početnu prednost. Opet je Ajax bez napadača prošao dalje. Ali je imao Tadića.

Prije početka nove sezone, Ajax koji inače ne troši velike novce na pojačanja odlučio je kupiti Dušana Tadića. Za 11,4 milijuna eura. Ovaj im do četvrtfinala vratio uložene novce. Zabio je šest golova čime je postao drugi igrač kluba po broju golova u Ligi prvaka nakon Jarija Litmanena. Istovremeno, Tadić je prvi igrač Ajaxa od 2011. i Cristiana Eriksena koji je dva puta asistirao na jednoj utakmici. A tu su neizostavna Ajaxova djeca. Daleya Blinda su vratili iz Manchester Uniteda, a protiv Juventusa su još igrali Matthijs de Ligt, Joël Veltman, Noussair Mazraoui, Donny van de Beek. Kada se dodaju ostali igrači koji su bili utorak na terenu, svi skupa zajedno nisu koštali Ajax više od 36.000.000 eura.  Pojednostavljeno, pola Ronalda. Ali je zato Ajax postao prva momčad koja je u povijesti europskog nogometa uspjela pobijediti Real Madrid i Juventus u gostima.

"Ovo je klub koji je navikao razvijati mlade igrače koji su predstavljali glavnu snagu Ajaxa, ali smo morali malo mijenjati filozofiju. Nekada vam je potrebno sidro, netko tko je već pokazao kvalitetu. Odlučili smo dodati još malo inteligencije, više moći, odlučnosti u momčad. Sada opet svi pričaju o Ajaxu, svi su oduševljeni", kaže Edwin van der Sar.

Kopirati
Drag cursor here to close