Je li Zrinjski pao na rang Maltežana?

Tata Zrinja ili Teta Valleta?

Je li to Valletta kojeg bi se Zrinjski trebao plašiti? Sigurno ne. Ali sada dolazi pitanje na koje je teško dati odgovor? Jesmo li realni i koliko je Zrinjski zapravo jak na europskoj travi?
Sport / Nogomet | 24. 07. 2018. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Utakmica HŠK Zrinjski - UE Santa Coloma 11. srpnja 2013. godine u Mostaru

Zrinjski nikada još u jednom ljetu nije bio u ovoliko UEFA-inih ždrjebova. Mostarci su opet uskočili u jedan – u 3. kolu kvalikacija za Europsku ligu, ako prođu maltešku Vallettu, čeka ih poraženi iz duela Ludogorec – Vidi.

U 1. kolu kvalikacija za Ligu prvaka Zrinjski nije mogao protiv Spartaka iz Trnave, ali ga je novi UEFA-in sustav ipak spasio pa će europski put ipak nastaviti – u 2. kolu Europske lige, gdje ga je ždrijeb opet mogao spojiti s istim protivnikom, ali ga je ipak dočekala malteška Valletta.

A prođu li Maltežane, kazao je ždrijeb u Nyonu, dalje će ili na Ludogorec ili na mađarski Vidi. Težak ždrijeb 3. kola, ali Mostarci se ionako ne opterećuju onime što bi se moglo dogoditi, najprije žele proći Vallettu. A prikazano u prva dva europska duela i na gostovanju kod Slobode za vikend (pobjeda 1:0) i daje i ne daje nadu u prolaz.

Sličan europski rejting

Valletta je od ljeta 2008. konstantno u Europi i u tom razdoblju redom je izbacivala islandski Keavik,Tre Flori iz San Marina, andorski Lusitanos, Floritu iz San Marina, Torshavn iz Farskih Otoka te Foglore iz San Marina. Je li to klub kojeg bi se Zrinjski trebao plašiti? Sigurno ne. Ali sada dolazi pitanje na koje je teško dati odgovor? Jesmo li realni i koliko je Zrinjski zapravo jak na europskoj travi?

Da, Mostarci su tri puta zaredom prvaci Bosne i Hercegovine, rekordni su sa šest premijerligaških titula, ali što je to značilo Spartaku iz Trnave? Što je to značilo (redom) Mariboru, Širaku, Legiji, Mariboru prije Slovaka? Svi su oni s više ili manje poteškoća izbacili Plemiće iz Europe, poslali ih natrag u Premijer ligu nakon samo 180 minuta.

Zapravo se morate dati u pravo češljanje arhive da pronađete zadnji klub kojeg je Zrinjski izbacio. Dogodilo se to prije pet godina kada je Santa Coloma iz Andore poražena s ukupnih 4:1. Prethodno tomu, u ljeto 2010. Tre Penne iz San Marina izbušen s ukupnih 13:3. A i prije toga izbačeni su još Marsaxlokk (4:1), Partizan koji se zbog svojih navijača sam izbacio iako je slavio s ukupnih 11:1, lihtenštajnski Vaduz (5:1) i kazahstanski Tobol (4:2).

Dakle, europski rejting Vallette i Zrinjskog tu je negdje, s tim da treba znati da je Valletta 2016. skupo prodala kožu protiv Zvezde (4:2), a prošle godine kontra Utrechta (3:1).

Zrinjski više nego duplo skuplji

O Maltežanima nema previše relevantnih informacija. Trener im je Srbin Danilo Dončić, kadar im je većinom sastavljen od domaćih igrača plus nekoliko internacionalaca iz Argentine, Italije i Rumunjske, sve skupa 2.6 milijuna eura po Transfermarktu. Zrinjski po njihovoj procjeni vrijedi 7.3 milijuna, ali ovu analogiju možete okačiti mačku o rep – jer isto se tako i Široki Brijeg prije dvije godine dizao iznad Birkirkare pa su Maltežani predvođeni Draženom Besekom s klupe napravili iznenađenje.

Je li Zrinjski sada u poziciji da ne smije dozvoliti iznenađenje? Na stranu poimanje navijača, ali nije. Nije jer već godinama nikoga nije izbacio, jer se to sigurno uvuklo u igrače koji su nekako uvijek blizu, ali stalno im nedostaje hrabrosti, sreće i kvalitete…, posebno kvalitete. Europski iskorak teško je napraviti, teže je o njemu pričati, ali u ovoj situaciji, s ovakvom svježom poviješću europskih neuspjeha, izbacivanje Vallette bio bi lijep rezultat, a nešto bi se i zaradilo.

Najveća zarada u povijesti

Ove sezone Zrinjski će sigurno odigrati četiri utakmice u Europi, u čemu je zadnji put uspio 2013. godine, a to će mu donijeti 800 UEFA-inih stotina tisuća eura – 260 za titulu i sudjelovanje u kvalikacijama, 280 za 1. kolo kvalikacija za Ligu prvaka i 260 za 2. kolo kvalikacija za Europsku ligu.

Prolazak Vallette donio bi još dodatnih 280 tisuća, ali o tom po tom. Kako god bilo, ovo će za Zrinjski, kako god završi duel s Maltežanima, biti najunosnije europsko ljeto, a to u neku ruku znači i europski iskorak – makar to bila posljedica UEFA-ine promjene na planu sustava natjecanja i visine nagrada, piše Dnevni list.

Prošle godine Zrinjski je za dvije utakmice s Mariborom zaradio 580.000 eura, ove je za dvije utakmice više za to dobio još 220.000.

Kadar za Vallettu

Ante Miše za duel s Valletom odabrao je sljedeće igrače: Ivan Brkić, Antonio Soldo, Bruno Šutalo, Marin Galić, Hrvoje Barišić, Neven Laštro, Pero Stojkić, Slobodan Jakovljević, Josip Miketek, Advan Kadušić, Franje Ćirjak, Samir Bekrić, Semir Pezer, Ognjen Todorović, Ismah Hairlahović, Marko Perišić, Stefan Barić, Kristian Stanić, Edin Rustemović, Miloš Filipović, Toni Jović, Marko Bencun, Amer Bekić i Nemanja Bilbija.

Kopirati
Drag cursor here to close