U-21 EP

Srbija želi naslov, Hrvatska bi na Olimpijadu

Ove godine je društvo izuzetno zanimljivo. U skupini A su Italija, Španjolska, Poljska i Belgija. Njemačka, Danska, Srbija i Austrija su u skupini B, dok su u posljednjoj C, Engleska, Francuska, Hrvatska i Rumunjska.
Sport / Nogomet | 14. 06. 2019. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od velikih nogometnih natjecanja gledajući sistem, najteži posao na završnim turnirima imaju selekcije igrača do 21 godine.  Samo se njih 12 plasira na Europsko prvenstvo, četiri idu u polufinale iz tri skupine. Što u prijevodu znači da selekcije pa skoro nemaju pravo na pogrešku. Jer u polufinalu ćemo gledati tri prvoplasirane reprezentacije i najbolju drugoplasiranu.

Ove godine je društvo izuzetno zanimljivo. U skupini A su Italija, Španjolska, Poljska i Belgija. Njemačka, Danska, Srbija i Austrija su u skupini B, dok su u posljednjoj C, Engleska, Francuska, Hrvatska i Rumunjska.

Titulu najbolje momčadi starog kontinenta brani Njemačka, a ovogodišnji domaćini smotre su Italija i San Marino. Na ovom turniru pravo nastupa imaju igrači rođeni 1. siječnja 1996. godine i mlađi. Najbolje mlade nogometaše na kontinentu ugostit će šest stadiona:  Stadio Renato Dall'Ara (Bologna), Stadio Città del Tricolore (Reggio Emilia), Stadio Dino Manuzzi (Cesena), Stadio Nereo Rocco (Trieste),  Stadio Friuli (Udine), San Marino Stadium (Serravalle). Na stadionu u Udinama će se igrati jedno polufinale (27.lipnja)  i finale tri dana kasnije, u Reggio Emiliji drugo polufinale (također 27.lipnja), dok bi eventualni susret za odlazak na Olimpijadu trebao biti na programu istog dana u Ceseni.

Prema procjenama na ovom Europskom prvenstvu će igrati igrači čija je vrijednost 2.7 milijardi eura. Prednjače naravno Luka Jović (Real Madrid) i Federico Chiesa (Fiorentina) s po 60 milijuna. Tu su i Španjolac Fabian Ruiz (Napoli) koji vrijedi 50 milijuna, te Francuzi Aouar (Lyon) i Konate (RB Leipzig)  koji su tu na 45 milijuna. Ipak čini se da niti jedna od 12 reprezentacija nije pošteđena izostanaka. Francuska je bez Mbappea, Dembelea, Comana, Pavarda koji su već uveliko A reprezentativci. Engleska dolazi bez Sancha, Rashforda, Njemačkoj fale Sane, Werner, Srbija je bez Grujića, Danska bez Cristensena, Španjolska Asensija, Rumunjska nadolazeća zvijezde Razvana Marina. Ni Hrvatska nije pošteđena izostanaka, jer Marseille nije pustio Ćaletu-Cara.

"Skupina je teška, ali na Europskom prvenstvu nema slabe reprezentacije. Doduše, možda smo radije mogli dobiti Dansku umjesto Francuske - s Francuskom smo nedavno igrali i radi se o zaista potentnoj momčadi. Osnovni smo cilj ispunili plasmanom u odabrano društvo, ali sada se treba dobro pripremiti. Moramo opustiti igrače te iskoristiti prilike koje nam se pruže kako bismo ostvarili što je moguće bolji rezultat. Želimo odigrati na najbolji mogući način, mislim da imamo reprezentaciju koja to može. Očekivanja su velika, želimo dobar rezultat, pogotovo nakon što smo kroz kvalifikacije dokazali da imamo sjajne igrače", kaže izbornik Hrvatske Nenad Gračan. 

Hrvatski igrači kao jedan od ciljeva ističu i plasman na Olimpijadu naredne godine. Kako bi Hrvatska izborila plasman na OI u Tokiju 2020. mora ući u polufinale, što znači da mora završiti prva u svojoj skupini ili kao najbolja druga reprezentacija grupne faze natjecanja.

Reprezentaciju Srbije sa klupe predvodi Goran Đorović koji je prije početka priprema za završni turnir dao vrlo zanimljivu izjavu.

- Prvi ću da kažem: želimo da budemo europski prvaci. Da li to mogu da garantiram? Ne mogu, naravno, a to ne mogu niti druge selekcije. Mi smo plasirali među 12 najboljih u Europi i to je već svakako veliki uspjeh, ali imamo legitimno pravo da se nadamo. Svima poštovanje, ali Srbija se nikoga ne plaši. Igračima stalno ponavljam da moraju da teže vrhunskim rezultatima, da vjeruju u sebe I svoje mogućnosti. Suludo bi bilo da idemo na jedno ovakvo natjecanje a da ne razmišljamo o najvišim dometima.

Najviše uspjeha kada su u pitanju selekcije do 21 godine ima Italija koja je pet puta bila prvaka Europe, Španjolska je na drugom mjestu s četiri, slijede Njemačka, Nizozemska, Engleska i Rusija s po dva. Sustav natjecanja se u prošlosti mijenjao, po skupinama se igra od 2000- te godine. Do tada smo imali nokaut fazu, a prvo finale igrale su reprezentacije Istočne Njemačke i Jugoslavije. Jugoslavija je slavila ukupnim rezultatom 5:1. U Halleu je bilo 0:1, u revanšu koji je odigran pod Bijelim brijegom nije bilo pobjednika 4:4. Vahid Halilhodžić je u tom susretu postigao tri gola, u finalnim dvobojima četiri, ukupno je bio prvi strijelac sa šest golova, ujedno i najbolji igrač.

Kopirati
Drag cursor here to close