Najvažnija sporedna stvar na svijetu

Pogled u brojke jesenjeg djela Premijer lige

Prvi strijelac Širokog Brijega je sa šest golova Dražen Bagarić (27), Slobode Amer Bekić (27). Možemo reći da su i oni iskusni, prošli su puno toga, ali za očekivati je da će oni igrati još jedno određeno vrijeme.
Sport / Nogomet | 10. 12. 2019. u 19:00 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi, rad s mladima, ulaganje u omladinske škole, to je najbolji mogući put. Ovo ste mogli čuti bezbroj puta u pričama trenera, direktora, sportskih direktora, predsjednika klubova. I nije da nema mladih. Ima, ali kada pogledate statistiku, brojke, onda ćete vidjeti da su " stari još na vlasti". Da se pitaju i to kako. Dovoljno je pogledati listu strijelca, onu zbirnu, ali i pojedinačnu u momčadima. I dalje glavnu riječ vode Ahmetović, Štilić, Vranješ, Kajkut, Ubiparip, Đurić, Čurjurić, Bekrić, Đelmić, Mahmutović. Rekli bismo cijela jedna postava, svi imaju trideset ili više godina.

Foto: www.sportsport.ba / Nezaustavljivi Vojo Ubiparip
Par godina iza su Krpić, Lendrić, Bekić, Bagarić, a onda dolaze ipak nešto mlađi, Govedarica, Fanimo i Brandao. Uz činjenicu da su neki od ovih igrača najbolji strijelci lige u dosadašnjem dijelu sezone, svi navedeni su među najboljima u svojim klubovima. Mi smo "izvukli" za vas njih 17 koji su zajedno postigli 111 golova ove jeseni. Od ukupnih 280 svih 12 momčadi. Prvo mjesto na listi najboljih strijelca podijelili su Sulejman Krpić i Vojo Ubiparip s po 12 golova. Vranješ je dodao 11, Ahmetović 10, dok TOP 5 društvo zatvara Brazilac iz Veleža Brandao.
 

Đurić ispred svih

 Najstariji u ovom društvu je Velibor Đurić koji i ove sezone vuče Radnik iako na leđima ima 37 godina. Đurić se sedam puta ove sezone upisao u strijelce. Na terenu je barem što se tiče prvenstva ostao 1602 minute. Protiv Mladosti je popularni Đuka bio posebno razigran, u dva navrata je ostvario hat trick. A imao je i četiri asistencije.
 
Foto: www.sportsport.ba / Ahmetović sa tri gola potopio Široki
Sljedeći po godinama su Samir Berkić iz Slobode i Saša Kajkut igrač Borca. Obojica su rođena 1984. godine, obojica su zabila po pet puta. Preskočili su tek po jednu utakmicu, s tim da je Kajkut tri odgledao s klupe. Kajkut je drugi strijelac Borca, Bekrić Slobode. Prvi je dijelom zaslužan za treće mjesto svog kluba, drugi drži Tuzlake da ne potonu do kraja. 
 
Godinu mlađi je Mersudin Ahmetović. Tuzlak u dresu Sarajeva ne posustaje, jesen je zaključio s deset golova. Uspio je Ahmetović na četiri utakmice zaredom u prvenstvu postići barem po jedan gol, do hat trick-a je došao kontra Širokog Brijega.
 

Vranješ i Štilić nisu zaboravili igrati

U Željezničaru "nije mogao" ali zato gušta u Borcu. Stojan Vranješ (33), je najzaslužniji za preporod Borca. Postizao je golove u serijama. Na početku tri (Zvijezda, Tuzla, Radnik), pa onda opet protiv istih momčadi, te još dodao gol Mladosti. Treći je strijelac lige s 11 golova. Ajdin Mahmutović (33) je zaslužan za trećinu golova zeničkog Čelika (5), ali je on za razliku od Vranješa odigrao manje utakmica. Tri puta je bio van momčadi, tri puta na klupi. 
 
Foto: www.sportsport.ba / Vranješ odveo Borac do pobjede
Semir Štilić je nešto kasnije uskočio u plavi vlak, ali je s vremenom postao glavni. Kreirao je ali i tresao mreže posebno u završnici prvog dijela. Preskočio je šest utakmica, samo na četiri nije bio strijelac. Posljednjih pet koje odigrao, zaključio je sa šest golova. Štilić ima 32 godine.
 

Voji lakše, Ognjenu teže

Tu su i dva majstora, igrača poteza, Vojo Ubiparip i Ognjen Đelmić. Vojo se skrasio u ambicioznoj momčadi Tuzla Cityja. Igrao je odlično, posebno u septembru mjesecu. Tada je povezao četiri utakmice sa šest golova. Odradio je 18 utakmica, samo dva puta je zamijenjen. Za nekoga tko ima 31 godinu nije malo. "Njegovo godište" je i Ognjen Đelmić za kojeg bismo mogli napisati da sam igra u Zvijezdi 09. Kompletna momčad je jesen završila s jedanaest golovima, Ognjenovih je skora pola, pet. Jedinu pobjedu Zvijezda je ostvarila baš zahvaljujući njemu, njegovim golovima protiv Zrinjskog (2:0).

Foto: Bljesak.info / Ivan Čurjurić u borbi za loptu
Jedan od onih od kojeg se ne očekuje da bude najbolji strijelac ili među najboljim u svojoj momčadi je veznjak Zrinjskog Ivan Čurjurić. Zadranin je na "granici" ima trideset godina i s tri gola dijeli prvo mjesto liste strijelca unutar svoje momčad. S obzirom na to da nije klasični napadač, njegovi golovima imaju posebnu težinu. 


Krpić prevodi društvo ispod crte

 
Prvi ispod neke zamišljene crte je Sulejman Krpić. Krpić se također može pohvaliti velikom minutažom. Na početku je bio nezadrživ, kasnije je malo stao, posebno u završnici. Tu je i bivši igrač Željezničara Ivan Lendrić od kojeg su u taboru Zrinjskog više očekivali od tri gola koliko ih ima ovaj napadač trenutačno na svom kontu.
 
Foto: Bljesak.info / NK Široki Brijeg - FK Tuzla City (Dražen Bagarić)
Prvi strijelac Širokog Brijega je sa šest golova Dražen Bagarić (27), Slobode Amer Bekić (27). Možemo reći da su i oni iskusni, prošli su puno toga, ali za očekivati je da će oni igrati još jedno određeno vrijeme.
 
Foto: Fena / Željezničar slavio na Koševu za povratak na vrh ljestvice
Treći s tri gola na listi strijelca Zrinjskog je Miljan Govedarica. On je od svih strijelaca koje smo naveli ovdje imao najviše problema s ozljedama, točnije ozljedom koja ga je izbacila iz ritma posljednjih šest kola. Ali on ima 25 godina i još utakmica pred sobom. Fanimo igrač Mladosti ima također 25 godina, ali i jedan gol više od Govedarice. S četiri gola, Fanimo je ispred Anesa Vazde u svom klubu. Pored četiri gola, Fanimo je sakupio i pet asistencija.
 
Foto: Bljesak.info / Velež - Sarajevo
 

Najmlađi je Brazilac

Najmlađi u ovom društvu strijelaca je Brandao de Souza Ubiratan (24). Brazilac koji je već sada ostavio dubok trag u momčadi Veleža. Računajući Prvu ligu i ovu polusezonu, Brandao je za Velež dao 40 golova kroz 91 utakmicu koliko je odigrao, što je u prosjeku 2.2. U jednom trenutku ove polusezone je bio nezadrživ. U pet utakmica sedam puta je uspio savladati protivničke golmane. Iako je bio sedam kola bez gola, na kraju je ipak završio među pet najboljih s devet.
Kopirati
Drag cursor here to close