m:tel Premijer Liga 2021-2022

Novca je sve manje, neizvjesnosti sve više

Ostaje nam da vidimo kako će se stvari razvijati na terenu. Sigurno je da će u početku to izgledati onako dosta "normalno", a onda će kako sezona bude prolazila pritisak biti sve veći - suđenje, Savez, sudačka organizacija, političari ...
Sport / Nogomet | 16. 07. 2021. u 12:00 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerojatno nikada ranije i nikada brže nam nije stigla nova sezona u Premijer ligi BiH. Nakon prošle koja je bila izuzetno zanimljiva, neizvjesna i koja je opet kao i mnoge ranije bila prošarana nekim stvarima bez kojih očito bh nogomet ne može. Nismo zaboravili kako je Olimpik digao sidro i prije završetka sezone, Mladost ostala bez licence, dok je Krupa zbog loše financijske situacije odlučila odustati iako je na terenu osigurala opstanak.

U takvoj situaciji je najbolje prošao Radnik koji je će i dalje igrati Premijer ligu, iako je bio prvi ispod crte. Određeno vrijeme u ždrijebu i rasporedu smo imali klub X (što je opet specifično čini se samo kod nas), a onda je na to mjesto uskočio nekadašnji prvak Leotar. Pa je napokon priča zaokružena. Uz naravno Rudar iz Prijedora i Posušje koje su svoje napravili na terenu, pa se i oni vraćaju nakon duže vremena.

Što nas čeka u ovoj novoj sezoni?

Novca je iz godinu sve manje i manje, jednako tako i nekih senzacionalnih transfera. Što znači da će biti više neizvjesnosti, jer opet će tu biti pet ili šest kandidata za mjesta koja će voditi u Europu, a svaki od tih klubova ima neke svoje adute (provjerene ili ne) za ostvarivanje tog cilja. Neki klubovi opet nisu puno mijenjali, neki opet jesu i to skoro kompletne rostere, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se stvari razvijati na početku.

Borac kao aktualni prvak opet visoko kotira. Netko će izvući i one druge razloge, ali kada se pogleda momčad. Tu nekih veliki promjena i nije bilo. Od važnijih igrača otišli su Ziljkić i Mehanović, došli su Vušurović i Živković, pa trener Maksimović zna kakvu momčad ima i koliko mogu.

Sarajevo je barem za sada u nekom procesu kako bi to političari rekli, tranzicije. Otišao je jedan gazda, drugi,onaj koji je bio prije njega bi trebao da se vrati, s još nekim svojim ljudima. S posljednjim po teretom loše situacije prije svega financijske otišlo je skoro pola momčadi (Kovačević, Mešanović, Pejović, Miličević, Hodžić, Handžić, Slobodan Milanović, Mustedanagić.

Došao je trener Sablić, tu su i povratnici Darko Lazić, Ševkija Resić, te novo lice Vicko Ševelj. Međutim, uvod u sezonu nije bio baš idealan jer je bordo tim eliminiran od Moldavaca na prvoj stepenici jednog od tri europska takmičenja.

Velež je prošlu sezonu zaključio na trećem mjestu. Igra u Europu, igrački tu nema nekih velikih promjena, snage su baš i kao i kod Borca uglavnom provjerene. Međutim, ostaje pitanje je li iz ove ekipe Feđa Dudić izvukao maksimum i koliko će eventualno moći još izvlačiti. Kod navijača će sigurno nakon svega ambicije i porasti, međutim u taboru Veleža moraju biti oprezni, posebno sada kada u nekom razdoblju svaka tri ili četiri dana igraju teške utakmice. Kao po nekoj tradiciji nastupi na europskoj sceni nekako ostavljaju traga na bh predstavnike, vidjet ćemo kakav će slučaj biti s Veležom. Podsjećamo, nova lica u taboru Rođenih su Zajmović, Isić, Kačavenda, Dejanović.

Za momčad Širokog Brijega smo navikli već da ide u "nešto veće zahvate" kada je u pitanju igrački kadar. Tako je bilo i ovaj put, pa na Pecari više nećemo gledati Stipu Jurić, Zachara, Magnjić, Majić, Oršolić, Raguž, Nikić, dok će svoju priliku za dokazivanje tražiti Marko Ravlija, Toni Kolega, Nicholas Llanos, Valentino Vujinović, Daniel Lukić. I Široki Brijeg je doživio jednu krajnje iznenađujuću eliminaciju u Albaniji, pa ćemo vidjeti hoće li to ostaviti traga na momčad. S jednom mladom koja se dva puta mijenjala prošle sezone, Karačić je napravio puno, pitanje je hoće li to ponoviti ove.

Zrinjski je nakon jako dugo vremena ostao bez Europe, što je ljudima i šefu struke Sergeju Jakiroviću bio znak da se napravi jedan dobar zaokret. Teško je i nabrojati sve igrače koji su već sada bivši. Neki od njih su proveli tek jednu sezonu u Mostaru, neki su bili provjereni, iskusni, poput Enina, Govedarice, Ibaneza, Filipovića, Varvodića, Arežine.

Pod Bijeli brijeg je stigla nekolicina mladih igrača, međutim Jakirović bi mogao složiti momčad koja će biti miks iskustva i mladosti. Ako neki od ovih novih, mladih uspio nametnuti, onda bi u provjerene snage, Zrinjski mogao posložiti opet kvalitetnu momčad.

Visoke ambicije Tuzla Cityja posljednjih sezona nekako su nestajale nakon pojave prvi mini krize i uglavnom su bile pomiješane čestim promjenama trenera. Sada je opet dosta igrača odlučilo otići, neki su bili važni poput Barišića, Crnkića, Badjija, Maksimovića i za svakog trenera u ovoj ligi poželjna imena, međutim ni nova lica nisu loša.

Prije svega tu je povratnik u ovu ligu Sulejman Krpić, pa napadač Borca Elvis Mehanović. Došli su i Nebojša Gavrić, Semir Efendić. Iskustva i kvalitete ne nedostaje kako na terenu tako i na klupi, ali je opet pitanje hoće li ovaj put Tuzla City izdržati do kraja.

Željezničar je i dalje pod pritiskom teške situacije unutar samog kluba koja je kulminirala negdje na polovini prošle. Mijenjaju se uprave, predsjednici, potrebnog novca nema. U takvoj situaciji nekadašnji golman reprezentacije Jugoslavije Tomislav Ivković će pokušati nešto napraviti, ali je on sam svjestan kako to neće ići lako. Dosta igrača je otišlo, novca za neka zvučna imena nema, pa bismo na povratak starog dobrog Željezničara mogli pričekati još jednu sezonu.

Mladen Žižović je preuzeo Slobodu prošle sezone u vrlo delikatnom trenutku, ali se prihvatio posla i cilj koji je pred njega bio postavljen je relativno brzo ispunio. Posložio je momčad koja nema nekih velikih zvijezda, ali koja je jako neugodna i teška za pobijediti. Još bi dolaskom Veselinovića, Erića, mogla dodatno dobiti na kvaliteti i mogla biti dodatno opasnija.

Posušje se u prošloj sezoni relativno lako probilo i vratilo u Premijer ligu nakon dugo vremena. Trener Denis Ćorić ima iskustva kada je u pitanju Premijer liga, a na raspolaganju ima dosta takvih igrača. Na krilima velikog entuzijazma će ući u novu sezonu, ali je pitanje koliko će moći izdržati. Realno, teško je očekivati da se Posušje probije u gornji dom iako će kao domaćin biti jako neugodan protivnik.

Radnik je ostao u ligi na način na koji je ostao. I u ovom klubu je jako puno problema, po imenima sastav je lošiji nego prošle sezone i borba za opstanak bi mogla i ovaj put biti realnost. Ako se u međuvremenu ne dogodi i nešto gore. Nažalost, Radnik je još samo jedna u nizu momčadi kada je u pitanju sport u BiH opće na kojoj smo vidjeli kako stvari funkcioniraju. U jednom trenutku je to bio čvrst, stabilan klub koji igra Europu, već u drugom je to onaj koji se skoro raspao.

Rudar iz Prijedora je velika nepoznanica. Za očekivati je da će i ovo biti jedna od onih momčadi koja će svoje nedostatke kompenzirati borbenošću, voljom, željom za dokazivanjem. Najveći adut momčadi iz Prijedora je svakako trener, Nikica Milenković koji ima iskustva rada u Barceloni, Rijeci, ljubljanskoj Olimpiji.

Leotar je u ovo društvo uskočio bukvalno pet do dvanaest. Ljudi u Trebinju su krenuli u slaganje momčadi, došao je novi trener, neki novi igrači koji su super iskusni, Asim Zec, Ognjen Todorović, nije nemoguće da se pojavi i neko novo ime. Leotar ima tu svoju tradiciju još iz vremena bivše države, bili su i prvaci BiH, ali im to ne garantira opstanak. I oni će na početku biti nepoznanica i možda upravo u tom periodu iskoriste priliku igrači trenera Branislava Krunića da uhvate neke bodove koji bi im mogli biti izuzetno vrijedni kada bude najvažnije.

Teško će se nešto promijeniti

Kada pričamo o najavi nove sezone, nije nevažno reći kako od ove svaka ekipa morati započeti utakmicu s dvojicom U21 igrača na terenu, s tim da jedan mora na terenu biti i na kraju. To bi za neke klubove mogao biti problem, posebno za one koji se oslanjaju više na iskustvo nego na mladost. Također treba istaći i činjenicu da ljetni prijelazni rok još uvijek traje i trajat će sve do 13. kolovoza, sve tamo do petog kola, što nije mali period. Baš u tom intervalu mogao pasti neki jaki transfer posebno ako pričamo o igračima koji do zadnjeg trenutka čekaju strani angažman.

Uz sve to, ostaje nam da vidimo kako će se stvari razvijati na terenu. Sigurno je da će u početku to izgledati onako dosta "normalno", a onda će kako sezona bude prolazila pritisak biti sve veći. Sve više će se pričati o suđenju, savezu, povezivat će se klubovi i čelnici saveza, prozivati sudačka organizacija, političari i politika. Jednostavno je to tako i tako će biti. Stvari tako funkcioniraju i nadati se da će to biti baš ova sezona u kojoj će se nešto promijeniti je iluzorno. Želje su jedno, a stvarnost je nešto drugo.

Kopirati
Drag cursor here to close