Okršaj velikih rivala

Na kraju sezone jedan klasik

Stadion D. Alfonso Henriques u Guimarães večeras je mjesto okršaja velikih rivala koji čekaju na veliki trofej poprilično dugo.
Sport / Nogomet | 06. 06. 2019. u 15:15 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji put smo jedan ovakav turnir imali davne 1976. godine. Tada su Zagreb i Beograd bili domaćini završnog turniru, tada Europskog prvenstva na kojem su nastupile četiri reprezentacije. Uz Jugoslaviju, Zapadna Njemačka, Nizozemska i Čehoslovačka.

Završnica u kojoj niti jedan od četiri susreta nije odlučen u regularnom toku, točnije tri su utakmice završene u produžecima, jedna nakon izvođenja jedanaesteraca. Turnir je ostao upamćen po velikom preokretu Zapadne Njemačke u polufinalu protiv Jugoslavije, odnosno legendarnom Panenki koji je izveo peti jedanaesterac u finalu za trijumf Čehoslovačke.

Danas, 43 godine kasnije u Portugalu imamo završni turnir premijernog izdanja Lige nacija, natjecanja koje smo upoznali prošle godine. Domaća reprezentacija je u finalu, čeka protivnika u nedjelju, a to će biti Nizozemska ili Engleska. Stadion D. Alfonso Henriques u Guimarães večeras je mjesto okršaja velikih rivala koji čekaju na veliki trofej poprilično dugo.

Iako će netko reći kako je ovog samo Liga nacija, za spomenute selekcije će svakako dobro doći jedan trofej. Englezi čekaju 53 godine, Nizozemci nešto manje 31. Zato i ne čudi što su jedni i drugi "našpanani". Bez obzira na to što ima umora, što je kraj sezone. Posljednji su put Nizozemska i Engleska igrali u Amsterdamu (prijateljska utakmica) prije nešto više od godinu dana. Engleska je slavila 1-0 golom Lingarda.

"U toj posljednjoj utakmici protiv Engleza nismo bili dobri. No, danas smo svakako jači i mnogo bliže Englezima, koje jako cijenim, po kvaliteti. Jako dobro znam da u svlačionici imam momčad koja može pobijediti Englesku. Spremni smo otići do kraja u ovom natjecanju. Van Dijk i Wijnaldum? Igrat će protiv Engleza, nemam ih namjere odmarati. Imamo nekolicinu mladih igrača koji privlače veliku pažnju, ali tu su iskusni poput Van Dijka, Wijnalduma", naglašava nizozemski izbornik Ronald Koeman.

I Englezi imaju svoje mlade, nadolazeće zvijezde, ali i par provjerenih iskusnih igrača koji su uspjeli ovu reprezentaciju vratiti tamo gdje nije bila jako dugo. U zadnjih šest utakmica Englezi ima 5-1-0, a kvalifikacije za Euro Southgateova momčad je otvorila super uvjerljivim pobjedama protiv Češke doma (5:0) i Crne Gore u gostima (5:1).

"Želimo na pravi način završiti sezonu, nakon što su engleski klubovi dominirali u Europi. Sada smo tu, dvije utakmice do trofeja. Osvajanje Lige nacija za nas bi bio veliki uspjeh. Kao dječak sam obožavao gledati nizozemsku reprezentaciju, a danas ta momčad ponovno ima silno talentirane igrače koji znaju igrati nogomet", mišljenja je Koemanov kolega na drugoj strani Gareth Southgate.

Do sada su Engleska i Nizozemska igrale 21. put, neke utakmice su bile na Europskim, neke na Svjetskim prvenstvima. Na Euru 1988. godine, Nizozemska je razbila Englesku 3:1, u Italiji na SP-u dvije godine kasnije nije bilo pobjednika. Nakon toga su u kvalifikacijama za SP 1994. godine dva susreta završila bez pobjednika, ali je Engleska ostala bez nastupa u Americi. Englezi su im uzvratili 1996. godine, na Wembleyu (Euro 1996) na najbolji način završilo je 4:1. Gareth Southgate današnji izbornik Engleske je tada igrao za reprezentaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close