Kylian Mbappé

Budućnost je već odavno stigla

Što se tiče privatnog života za sada je to barem iz medijskog ugla dosta "hladno". Ipak stvari su se tu promijenile dolaskom u Pariz gdje je upoznao Miss Francuske Aliciju Aylies koja ga je pratila na SP u Rusiji proteklog ljeta.
Sport / Nogomet | 27. 02. 2019. u 21:05 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kylian Mbappé je dvadesetog prosinca prošle godine proslavio tek svoj dvadeseti rođendan, a već je u karijeri napravio toliko koliko neke velike zvijezde, veliki igrači nisu uspjeli za života, kako se obično kaže. Na klupskom planu je s Monacom i PSG-om bio prvak Francuske, s Parizom je dodao još dva kupa, s juniorskom reprezentacijom Francuske prvak Europe. I ono najvažnije, kao momak od devetnaest godina je postao svjetski prvak, na prvenstvu u Rusiji je proglašen najboljim mladim igračem.


U finalu je postao najmlađi igrač nakon Pelea koji se zabio gol. Krajem godine je osvojio nagradu France Footballa za najboljeg mladog igrača svijeta. Na kraju podatak da je tako mlad završio na naslovnici magazina Time dovoljno govori o kakvom se igraču radi. U serijalu "Lideri novih generacija", Mbappé je dobio najviše prostora.

"Sretan sam jer živim i radim ono o čemu sam oduvijek sanjao. No, propustio sam puno toga. Nisam uopće imao puno normalnih trenutaka kao svaki drugi tinejdžer. Opuštenog druženja s prijateljima, izlaske i uživanje u slobodnom vremenu kao moji drugi vršnjaci.





Kylian je rođen u Bondyju, sjeveroistočnom predgrađu Pariza, naselje ili kvart kako hoćete gdje su različite rase uglavnom živjele u siromaštvu. Njegov tata Wilfried, Kamerunac je bio trener u lokalnom AS Bondyju, dok je majka Fayzi, Alžirka igrala rukomet. Školu nije volio, ali loptu jeste. Sa šest godina je počeo trenirati, a već kao dječak od nekih deset, jedanaest godina privlačiti pažnju ne samo trenera i ljubitelja nogometa već i medija. Već tada je bio polaznik poznate i priznate akademije u Clairefontaineu.

"Bolje je ciljati Mjesec. Tako, ako i promašiš, nađeš se među oblacima", govorio je tada golobradi dječak sanjajući da će jednog dana obući dres Real Madrida.

Zanimljivo, za razliku od većine momaka u njegovim godinama, Kylian nije pričao o velikim igračima kao mogućim uzorima. Njegov uzor je bio posvojeni brat Jires Kembo Ekoko koji se također bavi nogometom, danas je igrač Burse.

Jires se rodio u Kinshasi, odakle ga je majka kao šestogodišnjaka dovela da živi s ujakom i starijom sestrom u Francuskoj – točnije, u Bondyju. Baš tamo ga je na jednom od igrališta zapazio Kylianov otac Wilfried i doveo ga u podmladak svoga kluba; bilo je to nekih godinu-dvije prije nego što se Kylian rodio. Sticajem okolnosti Wilfried je postao Jiresov zakonski skrbnik i Kylian ga je oduvijek doživljavao kao starijeg brata.

"Uvijek smo bili bliski, on je dio moje obitelji, tu je bio s nama u kući, za stolom. On je zaslužan za moj razvoj, da budem one što sam danas. On je bio moja velika potpora, kaže Kylian koji je kao tinejdžer imao velikih ponuda, Chelsea i Manchester City su vodili veliku borbu. Nekadašnji Chelseaja Daniel Boga se prisjeća tog razdoblja. Nakon tjedan dana provedenih u Chelseaju rekli smo njegovim roditeljima da nam se sviđalo to što vidimo, ali da ga trebamo dovesti na još jednu probu, pričao je Boga, a čelnici Chelseaja su dobili odgovor mame Fayzi

"Moj dečko se ne vraća. Ili ga uzimate sad ili ćete se vraćati za pet godina kako biste ga kupili za 50 milijuna eura. Za vodstvo Chelseaja je navodno problem predstavljala činjenica da Kylian ne igra jednako dobro u oba pravca, defenziva je bila problem. U tom razdoblju je i Manchester City nudio 40 milijuna, ali je Kylian odlučio ići stopama nekada velikih zvijezda francuskog nogometa, pa je izabrao Monaco. Točnije, tata Wilfried je inzistirao da Kylian profesionalnu karijeru počne u Monacu koji je poznat po dobrom radu s mladima.

S nepunih 17 godina debitirao je u prvoj momčadi, oborivši time rekord klupske legende Thierryja Henryja. Nadimak 'novi Henry' nije dobio samo zbog toga, već i zbog dugog koraka, trkačkih sposobnosti i jednostavnih, a efikasnih rješenja na terenu, zbog čega je već kao tinejdžer postao jedan od najcjenjenijih igrača svijeta. U Monacu je Kylian eksplodirao, s ovim klubom je stigao do polufinale Lige prvaka, uzeo je titulu u Francuskoj. S devetnaest godina je statistički Kylian bio daleko uspješniji od Messija i Ronalda (Mbappé je za klub dao preko šezdeset golova, što je dva i po puta više od Mesija (26) i skoro četiri puta više od Ronalda (17) kada su oni imali po devetnaest).



Iako su mnogi očekivali da će nakon Monaca Kylian završiti u Real Madridu, on je na kraju prihvatio astronomsku ponudu PSG-a gdje je prvo stigao na posudbu, uz opciju prvootkupa do 30. lipnja 2018. godine. PSG je tada Monacu isplatio oko 180 milijuna eura.

"Veliko mi je zadovoljstvo i ponos postati dio PSG-a. Za svaku mladu osobu iz pariške regije san je navući crveno-plavi dres i osjetiti atmosferu Parka prinčeva. Privukao me projekt kluba koji je najambiciozniji u Europi. Nastavit ću pomagati ekipi kako bi ostvarila visoke ciljeve", rekao je Kylian nakon potpisa ugovora.



Osim sjajnim igrama u dresu reprezentacije na SP-u, Kylian je mnoge „kupio“ humanom gestom da da se odrekne dnevnica francuskog saveza (oko 480.000 eura) u korist jedne humanitarne organizacije.

"Ne mora nitko da mi plati kako bih branio boje svoje zemlje. Uostalom, zarađujem dovoljno. Baš dosta novca, zbog čega da smatram važnim da pomognem onima kojima je pomoć istinski potrebna. Onima koji pate, muče se, bolesni su... Za ljude kao što smo mi nogometaši i reprezentativci to je ništa, to ni na koji način ne mijenja moj život, ali može njihov", naglasio je Kylian koji golove proslavlja na poseban način. Prislonjenih ruka na prsima uz palce uzdignute gore i frajerski izraz lica.
 
Foto: PSG Officiel | Twitter / Četiri gola Mbappea
 
Otkrio je jednom prilikom kako je to pokupio od mlađeg brata Ethana koji ga je tako provocirao dok su igrali PlayStation.
 
Što se tiče privatnog života za sada je to barem iz medijskog ugla dosta "hladno". Ipak stvari su se tu promijenile dolaskom u Pariz gdje je upoznao Miss Francuske Aliciju Aylies koja ga je pratila na SP u Rusiji proteklog ljeta.
Kopirati
Drag cursor here to close