Korona Premijer liga

Što sve treba da bi se igrale utakmice: Bez gledatelja, ali uz bezbroj protokola!

Prvog i drugog kolovoza počet će devetnaesta po redu sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine na razini cijele države.
Sport / Nogomet | 29. 07. 2020. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvog vikenda u kolovozu igrat će se sve utakmice prvog kola Premier lige, ali se u novu sezonu, u kojoj će trofej braniti ekipa Sarajeva, ulazi izuzetno oprezno, pa čak i u strahu, zbog pandemije korona virusa, koja, kako sad stvari stoje, još dugo neće biti stvar prošlosti u Bosni i Hercegovini.

Mnogi ljubitelji nogometa strepe od činjenice da bi prvenstvo, ako nadležni organi odluče da odigravanje utakmica zbog zdravstvene situacije nije moguće, ponovo mogao da bude prekinuto, a Nogometni savez BiH objavio je i plan mjera i procedura koje treba da se poštuju kako bi se spriječilo širenje pandemije i omogućilo odigravanje utakmica.

Savez je donio i pravilnik koji definira dalja događanja u slučaju suspenzije prvenstva zbog korona virusa, prenosi Sport Centar.

Krenimo redom.

Prvo, a rekli bismo i osnovno, je to da navijači neće moći na tribine, te da će utakmice biti igrane bez prisustva gledatelja, a striktno je propisan broj osoba u koja u svakom trenutku mogu da se nađu u i oko stadiona i to u tri zone – crvenoj, žutoj i zelenoj.

Crvena zona, naime, obuhvata zonu terena i svlačionica, a u njoj će moći da se nađu maksimalno 83 osobe (40 igrača, 12 članova stručnog stožera, četiri sakupljača lopti, dva fotografa, dva radnika hitne pomoći, dva nosača medicinskih nosila, pet redara/pripadnika policije, četvorica sudaca, tri predstavnika Nogometnog saveza BiH, dva člana anti-doping kontrole, dva člana službe za održavanje stadiona i pet kamermana).

Žuta zona obuhvata prostor tribina i u njoj će moći da boravi 28 osoba i to redari/policija, vatrogasci, uprava stadiona, gostujuća i domaća delegacija, te najviše šest novinara.

Zelena zona, ona oko stadiona, broji 20 osoba i to deset redara/policajaca, pet osoba iz TV produkcije, te još pet koji rade na održavanju stadiona.

Također, pri ulasku na stadion, svima će biti mjerena temperatura, dok će testiranje na korona virus prije mečeva biti obavezno.

Kad je u pitanju izlazak na teren, iz tunela će prvo izaći četvorica sudaca, nakon čega izlaze gostujući, a potom domaći nogometaši.

Rukovanje nije dozvoljeno, neće biti ni miks-zone, a konferencije za novinare biće održavane putem video-linka ako ne bude osnovnih higijenskih uvjeta za njeno održavanje.

Također, u slučaju da neki igrač bude pozitivan na korona virus tijekom sezone, ići će u obaveznu izolaciju i bit će tretiran kao ozlijeđeni, dok se naredne utakmice te ekipe neće odgađati.

Ukoliko, naime, dođe do trajnog prekida prvenstva zbog proglašenja izvanrednog stanja, stanja nesreće, zabrane održavanja sportskih manifestacija, Savez će pokušati da provede natjecanje do kraja kad se za to steknu uvjeti, poštujući rokove koje je propisala UEFA, prenosi Mondo.ba.

Ako, s druge strane, natjecanje ne bude moglo da se nastavi, ljestvica će se smatrati mjerodavnom ako su odigrane bar dvije trećine prvenstva, odnosno bar 22 kola, pa će biti proglašen prvak, ali i ekipe koji ispadaju u niži rang.

Ako bude odigrano manje od toga, prvenstvo će se poništiti, neće biti ispadanja iz lige niti ulaska iz nižih rangova, a mjesto na europskoj sceni izborit će ekipe koji se u tom trenutku nalaze na tim mjestima.

Kada su u pitanju TV prenosi narednog vikenda, Arena Sport će na svom prvom programu emitirati četiri dvoboja.

Subota:

17:30 Sloboda – Radnik
18:00 Borac – Mladost DK (Arena Sport 1)
20:00 Zrinjski – Olimpik
20:30 Željezničar – Velež (Arena Sport 1)

Nedjelja:

17:30 Krupa – Sarajevo (Arena Sport 1)
20:00 Široki Brijeg – Tuzla City (Arena Sport 1)

Podsjetimo, sponzorstvo Premijer lige BiH, kao i muških A i U-21 reprezentativnih reprezentacija pripalo je kompaniji m:tel. Preuzimanjem ovog sponzorstva, između ostalog, kompanija M:tel će omogućiti da Arena sport, kao regionalni lider u produkciji i emitiranju ekskluzivnih sportskih sadržaja, u paketu sportskih premium sadržaja nacionalnih nogometnih prvenstava prenosi utakmice Premijer lige BiH, utakmice Kupa BiH, te Prve lige RS i Prve lige FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close