Pravila, pravila

Konferencijska liga - manje šansi za bh. klubove za elitna natjecanja

Priliku da igra u Europa ligi imat će samo jedan bh. klub, odnosno prvak zemlje. I to uz preduvjet da prođe prvo pretkolo kvalifikacija
Sport / Nogomet | 28. 09. 2020. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sezona 2021/22 donosi i prvo izdanje Konferencijske lige ili bolje rečeno "natjecanja za siromašne", odnosno klubove koji jednostavno ne mogu da se natječaju s financijski najjačim.

Što to znači za bh. klubove? S obzirom na to da je trenutno na 36. poziciji na UEFA rang liste Premijer liga će dalje imati četiri predstavnika u Europi. Prvak će igrati prvo pretkolo Lige prvaka, dok će pobjednik Kupa, drugoplasirani i trećeplasirani će ići u Konferencijsku ligu, a ne u Europa ligu kao što je do sada bio slučaj, piše SportSport.ba.

Priliku da igra u Europa ligi imat će samo jedan bh. klub, odnosno prvak zemlje. I to uz preduvjet da prođe prvo pretkolo kvalifikacija, kao što se može vidjeti i na shematskom prikazu sistema kvalifikacija za razdoblje od 2021. do 2024. godine.

Foto: UEFA / Shematski prikaz sistema kvalifikacija za razdoblje od 2021. do 2024. godine

Prvak BiH za sezonu 2020/21 će u slučaju ispadanja u prvom pretkolu Lige prvaka završiti u drugom pretkolu Konferencijske lige u stazi prvaka.

Ako izbori plasman u drugo pretkolo LP i ispadne, onda odlazi u treće pretkolo Europa lige - staza prvaka. Ako ispadne i u trećem pretkolu EL, onda će igrati play-off Konferencijske lige - staza prvaci.

Eventualno ispadanje u trećem pretkolu Lige prvaka znači odlazak u play-off za Europa ligu, a ispadanje u play-offu za EL znači odlazak u grupnu fazu Konferencijske lige.

Kada su u pitanju drugoplasirana i trećeplasirana ekipa iz Premijer lige za sezonu 2020/21 i pobjednik Kupa oni će svoju europsku avanturu sljedećeg ljeta početi u prvom pretkolu Konferencijske lige.

Inače, u grupnoj fazi Konferencijske ligi će nastupiti ukupno 32 tima. Iako se radi o takmičenju prvenstveno za ekipe iz slabije rangiranih liga i Lige petice će imati svoje predstavnike, ali u kvalifikacijama.

UEFA je odlučila da šestoplasirane ekipe iz četiri najbolje rangirane lige te petoplasirani tim iz pete lige s rang-liste igraju u play-offu.

Kopirati
Drag cursor here to close