Zrinjski bez streljiva za proljeće?

Kako preskočiti Sarajevo bez dobrog napada?

U srijedu će biti obavljena prozivka, zatim će krenuti i pripreme, koje će s timom kojeg uigravao Blaž Slišković donekle nagovijestiti što od Zrinjskog možemo očekivati na proljeće.
Sport / Nogomet | 08. 01. 2019. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako će izgledati Zrinjski u eri nakon Bilbije i Todorovića i najvažnije od svega – hoće li u svibnju uspjeti svezati četiri titule? Odgovore ćemo dobiti kasnije, na proljeće, ali od srijede i početka priprema za drugi dio sezone počet će se nazirati obrisi tih jako iščekivanih odgovora koji ove zime muče tribine stadiona Pod Bijelim brijegom.

U kalendarskoj godini na izmaku ostvaren je rekordni transfer (Marijan Ćavar u Eintracht), osvojen je treći vezani naslov prvaka, u jednom europskom ljetu odigrano je rekordnih šest utakmica, a jesenas je postavljena scena za proljeće koje može donijeti nove uspjehe. Sve to zvuči krasno, ali je li neki novi Zrinjski, bez nemanje Bilbije i Ognjena Todorovića, u stanju nastaviti nizati uspjehe na najvišoj razini, je li četvrta titula zaredom ostvariva?

Foto: Bljesak.info / Radost uprave i igrača HŠK Zrinjski nakon utakmice

I ako nije, kako će Mostar proživjeti tranziciju od sredine ‘pretplaćene na titule’ do viceprvaka ili možda ‘samo’ momčadi koja će igrati Europu?

U srijedu će biti obavljena prozivka, zatim će krenuti i pripreme, koje će s timom kojeg uigravao Blaž Slišković donekle nagovijestiti što od Zrinjskog možemo očekivati na proljeće.

Ove zime klub je ostao bez najboljeg strijelca Lige i svog najboljeg igrača, Nemanje Bilbije (14 prvenstvenih golova jesenas), a Mostarce je napustio i Ognjen Todorović koji je dao jednak obol pri osvajanja triju vezanih naslova.

Gdje će njihovi odlasci ostaviti Zrinjski? S Bilbijom će otići brojni golovi i asistencije, s Todorovićem, koji nije imao jesen iz snova, igrač za kojeg klub nema alternativu na lijevom krilu, što će reći da će se negdje morati pronaći zamjena – pomoćni trener Mario Ivanković rekao je za Dnevni list da bi bilo idealno dovesti dva pojačanja na krilima, gdje je Zrinjski po njemu najtanji, a struka se nada i tomu da će Bilbiju zamijeniti netko iz društva Šovšić, Veselinović, Hairlahović, Bekić. Prije potvrde odlazaka Bilbije i Todorovića Mostar su napustili i Jović, Barić te Stanić.

Klub bi mogao angažirati i mladog stopera, gdje se spominje Nikola Rodin, a ostane li ostatak kadra na okupu, napad na četvrtu vezanu titulu neće biti nemoguća misija. Jasno, pitat će se dosta i Sarajevo, koje je jesen zaključilo na plus pet, ali u Zrinjskom će, koliko god to djelovalo kao klišej, prije svega morati gledati sebe. Pomoći će i izostanak velikog pritiska, jer Zrinjski se ne mora dokazivati po pitanju trofeja, a to samo može pomoći u nastojanju da se ugrabi novi.

Foto: Bljesak.info / Slobodan Jakovljević između Natanaela i Fariasa

Raduju povijesni podaci koji kažu da je Zrinjski je sva tri zadnja naslova osvojio nakon što se u pojedinim dijelovima tih sezona, često u završnicama, nalazio u bodovnom zaostatku. U sezoni 2015./2016. devet kola prije kraja Sloboda je bila lider s tri boda prednosti, zatim je u kampanji 2016./2017. Željezničar tri kola prije kraja bio prvi sa četiri boda prednosti, da bi Plavi s Grbavice i prošle sezone bili u plusu, sedam kola prije kraja imali su plus četiri. Ni Sloboda, ni Željo u dva navrata nisu izdržali.

I u sezoni 2013./2014. devet kola prije kraja Željezničar bio je lider s pet bodova prednosti, ali titulu je osvojio Zrinjski. A da četrnaest kola prije kraja aktualno prvenstvo nije riješeno, pokazuje podatak da je u kampanji 2014./2015. jedanaest kola prije kraja s pet bodova prednosti vodio Široki Brijeg, ali titulu je osvojilo Sarajevo.

Sve će se opet, nakon zimske stanke, zakotrljati iduće srijede, kada će biti obavljeni liječnički pregledi, a onda počinju treninzi. Od 14. do 23. siječnja momčad će boraviti u Međugorju, krajem prvog mjeseca nastupit će na Memorijalu u Gabeli (gdje uz domaćina GOŠK još sudjeluju Sutjeska i B momčad Dinama), a od 1. do 13. veljače u Medulinu. No, u Istri za razliku od prethodnih zima neće nastupiti u okviru Istria Winter Cupa.

Foto: Bljesak.info / Susret Hajduka i Zrinjskog na memorijalu Andrije Ankovića u Gabeli

"Ovog puta želimo sami tempirati taj dio priprema, ne želimo upasti u turnirski ritam u sklopu kojeg ne možemo sami kontrolirati svoje vrijeme. Gledat ćemo koji će klubovi tada biti u Istri pa ćemo vidjeti", rekao je Ivanković za Dnevni list, dodajući da će generalka za gostovanje u Širokom biti odigrana 19. veljače, protiv nekog niželigaša.

Foto: Bljesak.info / Derbi susret 6. kola Premijer lige BiH - FK Sarajevo - HŠK Zrinjski

U ovom trenutku djeluje kao da je Sarajevo zbog mnogočega u prednosti, ali nemojmo još otpisati Plemiće. Ali ako se i dogodi da ne svežu četiri titule, malo im tko može zamjeriti na tomu. Jer tri naslova u nizu prije njih bilo je nečuveno ostvarenje, a jasno je da svakoj dominaciji kad-tad mora doći kraj.

U tom slučaju bilo bi poželjno da Zrinjski u cilj uđe barem kao drugi, da pad ne bude najmanje moguće bolan – radi tranzicije, radi skupljanja energije za iduću sezonu u kojoj će klub iznova poželjeti sve moguće trofeje i novi nastup u Europi. A da je u zadnje tri sezone potrošena ogromna količina energije da se ostvari ostvareno, ne treba ni spominjati.

Kopirati
Drag cursor here to close