The King

Jedan je Kuningas Litmanen

''Moj san je bio postati profesionalni nogometaš. Kao mali sam pregledao kasete, snimke, kako igraju oni najbolji. Analizirao sam što rade i zbog čega to rade.''
Sport / Nogomet | 10. 10. 2019. u 12:07 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamislite da je u ovoj reprezentaciji Finske on tu. Kako bi Finci bili još zajebaniji, iako su za neke selekcije pa i BiH, već dovoljno. Sa njim, Finska bi danas bili Švedska, možda Danska. Ali bez obzira na sve, bez obzira koliko Finska napravi danas, sutra, u budućnosti, on će ostati najbolji nogometaš Finske svih vremena. Uostalom, činjenica da je igrao važnu ulogu u jakom, velikom Ajaxu devedesetih možda najbolje govori o kakvom se igraču radi. Ajaxu Van Gaala koji je s Jarijem Litmanenom u glavnoj ulozi uspio da napravi niz od 52 utakmice bez poraza, osvojio tri uzastopne titule prvaka i na kraju pobjedi Milan u finalu Lige prvaka 1995. godine. Jarijem koji je s loptom mogao sve. Kreirao i zabijao, uništavao protivnike uglavnom zato što nije imao jasno definiranu poziciju. Nije želio biti lider, jednostavno nije bio takav karakterom ali je Ajaxu bio najopasnije oružje Van Gaala. Čovjek oko kojeg je nizozemski stručnjak gradio svoj sustav igre. Bio je posebna vrsta playmakera, igrač rođen iz kontraintuitivnih liberalnih teorija Johana Cruyffa. Nije bio umjetnički playmaker . Jari je bio antiteza moderne umjetnosti, ali je bio funkcionalan i sjajan.

Počeo u rodnom Lahtiju

I priča Jarija Litmanena nije ona klasična. Siromaštvo, nogomet kao bijeg iz istog, itd. Njegova priča je ipak nešto jasnija. Otac se je bio nogometaš, čak i majka, pa je sa šest godina Jari počeo trenirati u rodnom gradu Lahtiju. Sa 16 već je igrao za prvu momčad Reipasa. Već je tada bilo jasno da je Lahti premalen za igrača takvog talenta i 1991. Jari odlazi u glavni grad Finske. U Helsinkiju je igrao samo jednu sezonu, i to kako, a MYPA će biti važna stanica u njegovog ranoj karijeri. Sa ovim klubom Jari je stigao do finala Kupa, uspio je zabiti gol, pred očima skauta Ajaxa Tona Pronka.

- Imali smo svog čovjeka u Finskoj, on nam je pričao o jednom njihovom igraču. Bili smo zainteresirani da ga vidimo, baš kao i svakog drugog igrača. Rekli smo da može da dođe i da trenira ovdje u Ajax. Dva treninga su bila dovoljna kako bismo vidjeli o čemu se radi, kakav je potencijal. Na početku je tu bio na poziciji centralnog veznog, nije baš dobro reagirao, ali kada sam vidio kakav je njegov pregled igre, kako želi nešto veću slobodu u igri, odlučio sam staviti iza napadača, sjeća se veliki Van Gaal.

Van Gaalu je bio sve

Nakon osvojenog Kupa UEFA, Van Gaal je morao polako slagati novu postavu, iskusni igrači Jonk, Winter, Roy su došli do izlaznih vrata. I legendarni Bergkamp je bio blizu. Naravno, nije sve teklo glatko po Jarija. Morao je ipak malo čekati.

- Prva godina je bila teška, jer su otišli Bergkamp i Jonk. Van Gaal mi je pred kraj prethodne sezone rekao: Imaš godinu dana, Bergkamp bi mogao da ode, ako se to desi, ti moraš da budeš spreman. I bio je. I ne samo to. Postao je lider, sjajni igrač koji radi za momčad.

- Moj san je bio postati profesionalni nogometaš. Kao mali sam pregledao kasete, snimke, kako igraju oni najbolji. Analizirao sam što rade i zbog čega to rade. Pokušavao sam ih "skidati".

Video: Litmanen u dresu Ajaxa

U tom periodu Ajax je četiri puta bio prvak Nizozemske, tri sezone zaredom. Uzeo je tri Kupa, tri Superkupa, pa Ligu prvaka, Interkontinentalni Kup, Europski Superkup, pa je još upisao jedno finale Lige prvaka. Ipak, 1994. godine je bila posebna jer je u tom periodu Ajax osvojio prvi naslov u Nizozemskoj nakon pune četiri godine, a do naslova su došli impresivno – bez poraza u cijeloj sezoni, zabivši 106 golova u 34 susreta.

Barcelona prva greška, Liverpool druga

1997. godine, Van Gaal odlazi u Barcelonu, Litmanen ostaje još dvije sezone u Ajaxu, pa pakuje kofere. I on dolazi na Camp Nou. Tamo gdje je nestalo magije u igri ovog sjajnog Finca. Magije koja se više nikada nije vratila. Jer Barcelona nije Ajax, a u takvoj Barceloni Jari se nije snašao. Za dvije sezone je kompletirao tek 21 nastup. Na kraju je otišao kao slobodan igrač.

- Mogao sam se pridružiti Romi, Milanu, Bayernu, Atleticu i Liverpoolu 1999. godine, ali odabrao sam Barcelonu. Van Gaal je bio najbolji trener s kojim sam ikad radio. Bio je zahtjevan i pošten. Vidio je sve, pojašnjavao je svoj izbor Finac.

Video: Sjajni golovi

Sljedeća stanica je bio Liverpool, za koji je kako kaže navijao kao mali. Uostalom, njegov uzor je bio Kenny Daglish. Legenda Reedsa.

- Doveli smo fantastičnog igrača, svjetsku klasu. Jari je na Anfield došao s golemom reputacijom i uvjeren sam da će ovaj posao biti jedan od najvažnijih u povijesti kluba'', 2001. je izjavio tadašnji trener Liverpoola Gérard Houllier.

Međutim, stvari se nisu promijenile. Jari je igrajući za repku zaradio neugodnu ozljedu, minutaža je bila jako skromna, pa se odlučio nakon samo jedne sezone vratiti kući. Ne u bukvalnom smislu, nego u Ajax gdje je možda i trebao završiti priču, ali nije. Nakon dvije sezone se ponovo otisnuo na "turneju".

Mijenjao je klubove, od Švedske preko Njemačke do Engleske. Igrao je još u Lahtiju, Hansi, Malmou i Fulhamu. Godine 2008. ponovno se vraća u Lahti, s kojim osvaja treće mjesto u ligi i odvodi finski klub u Europsku ligu. U travnju 2011., s 40 godina na leđima, vratio se u Helsinki s kojim je osvojio dvostruku krunu za kraj jedne čudesne karijere. 29. listopada 2011. godine odigrao svoj 200. ligaški meč u Finskoj, ostvarivši tri asistencije u pobjedi nad Hakom. To je ujedno bio i njegov posljednji u karijeri.

Za repku igrao četiri različita desetljeća

Za reprezentaciju je igrao jako dugo, u periodu od 1989. pa sve do 2010. godine. Debitirao je kontra Trinidada i Tobaga 22. listopada 1989. godine, protiv San Marina 17. studenog 2010., sa skoro 40 godina na leđima, odradio je posljednju. Zabio je i gol na utakmici i postao najstariji strijelac u povijesti finske reprezentacije. Jedini čovjek u povijesti nogometa koji je nastupao za svoju državu u četiri različita desetljeća. Prvi Finac koji je osvojio Ligu Prvaka. Sve ono što je napravio prije svega kao igrač s Ajaxom, nije uspio s reprezentacijom, jednostavno nije ni mogao. Ali bez obzira na to, ostao je najveći finski igrač svih vremena. Kuningas Litmanen, The King.

Video: Top 10 golova
Kopirati
Drag cursor here to close