Nema još povratka na tribine

Ima li smisla nogomet bez navijača?

"Novo normalno" polako nas navikava na prazne stadione. Hoćemo li se potpuno odviknuti od navijača i publike na tribinama?
Sport / Nogomet | 11. 08. 2020. u 10:15 S.B. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bundesliga neće startati s navijačima. Klubovi nepovratno gube novac koji prikupljaju od ulaznica, sezonske nisu niti puštene u prodaju jer se ne zna dokle će sve ovo sa Covidom – 19 trajati. Još uvijek traje izvanredno stanje svuda u Europi, a već se sve glasnije najavljuje i drugi val na jesen ili na zimu, razumljivo je kako u takvoj situaciji nitko ne želi preuzeti odgovornost za povratak navijača na tribine.

Liga Europe i Liga prvaka igraju se u do sad neviđenim formatima, jer lopta se mora kretati terenom, klubovi moraju igrati i zarađivati, jer kad lopta i igrači stoje – nema zarade nikome! Ni klubovima, ni igračima, ni menadžerima, ni UEFA-i. No, što ćemo s navijačima, i oni su u modernom nogometu jaka financijska stavka, sve skuplje ulaznice, takozvani merchandise, dresovi, suveniri, članske karte i drugi fancy elementi pripadnosti nogometnom plemenu slijevali su u kasu mnogo novca.

Bez navijača na tribinama, dijela financijskog kolača više nema. To je jasno, ali postoje metode koje taj nedostatak novca mogu anulirati. Ipak, prvo nešto o samom smislu postojanja navijača na tribinama. Naravno, neki će reći kako prije svega nema niti atmosfere na utakmicama, ali je istina kako je atmosfera danas na mnogim utakmicama velikih klubova niti blizu onoj iz devedesetih – kupiti kartu postalo je sve teže i teže, cijene su otišle u nebo, pa je pogledati Barcelonu, Real ili Manchester United postala prije svega privilegija bogatih i turista, koji su tu samo jednom u životu, u sklopu obilaska grada, kluba i stadiona.

Obični navijači, ordinarna ekipa koja 365 dana u godini živi za svoj klub već je poodavno pogurana u stranu, Uz sve to, vlasnici klubova su s organiziranim navijačkim grupama često na ratnoj nozi, godinama se mrze ili bojkotiraju, zbog njihovih ispada klubovi plaćaju masne penale UEFA-i, a pritisak na politiku kluba je često izuzetno jak za ukus onih koji su tu samo zbog profita. Drugim riječima, nekima i odgovara ovako, sterilno i s praznim tribinama, tišinom na stadionu, bez poruka, skandiranja imena i pogrdnih izraza.

Stoga je nogomet odavno više televizijski spektakl – TV prava iz godine u godinu sve su veća, jer je i broj pretplatnika sve veći. Iako stadioni u Ligama petice sve više postaju dnevni boravci, zbog cijene ulaznica mnogi navijači radije izabiru vlastiti dnevni boravak u 4K tehnologiji ili pubovsku navijačku atmosferu, nego da tjednu plaću daju na jednu jedinu utakmicu. Drugim riječima, već odranije smo se pripremili na "lockdown", samo to nismo znali. Tribine su postajale rezervirane više za influencere i celebrityje, nego za "običnu raju".

I, eto, danas navijača nema na tribinama, neki će reći kako ih, uz čast klubovima - izuzecima, nema već odavno. Grlate i do pasa skinute tifoze na tribinama su zamijenile manekenke, poslovni ljudi, glumci, političari, ekonomisti, pjevačice, strejndžeri i udavače. Bogataši gledaju bogataše, rekli bi zlobnici.

A obična raja tiska se po pubovima, ispred stadiona ili trpi gospođu koja pet puta ničim izazvana prolazi pored TV-a dok je mrtva šansa u toku. No, lova se slijeva i preko TV pretplate, milijarde ljudi danas prate nogomet, milijarde njih plaćaju za gledanje. TV danas pokriva gotovo sve, gotovo da se može reći kako nema te utakmice koju negdje ne možete upratiti. 4K, HD, multicamera, multistereo...

A kad nema navijača, nema ni gužvi, nema ni osiguranja u onom broju u kojem ga bude na utakmicama, nema straha od terorističkih napada ili baklji u nevakat, nema rasizma, niti ekshibicionističkog ulijetanja u teren, nema ni već ranije iskazanog nezadovoljstva upravom kluba. Sve moderne pošasti s tribina kao mokrom krpom su učas izbrisane!

Razmislite i o tome. Stavite se u poziciju onih koji nogometom upravljaju i prije svega im je novac na prvom mjestu!
Nogomet pred dekoriranim tribinama i bez navijača možda postaje naša stvarnost – a trošak od ulaznica ionako će pokriti jača TV prava, možda na kraju netko vikne – hej, pa zašto će nam navijači uopće? Prazne tribine otvaraju mogućnost stavljanja velikih reklama za publiku ispred TV-a, velike reklame možemo još više naplatiti nego ove reklame uz teren što smo imali do sada, a onda će netko baciti kalkulaciju i kazati kako navijači u stolicama donose manji profit od reklama koje su pokrile te iste stolice!

"Novo normalno", braćo i sestre. Pritom će se potegnuti i onaj jaki argument, na nečiji prigovor kako nogomet nema strasti kad nema navijača, a on glasi: Milijuni djece igraju na igralištima bez navijača, milijuni rekreativaca igraju po balonima bez navijača, pa nedostaje li strasti u igri? Nedostaje li vike, galame i dobrih akcija? Kome nedostaju navijači, vjerujem kako će ih uskoro moći softverski odabrati u svom pretplatničkom paketu, ali na kraju će ispasti kako je jedino važna lopta i onih 11 na 11. Jedino važno je da se lova i dalje neometano vrti.

A navijačke grupe? Njima zapravo i ne trebaju tribine da bi postojale. Oni su pokazali kako mogu (pre)živjeti i izvan stadiona i u vrijeme kad nema nogometa. Zlobnici će reći kako im ne treba niti sam nogomet da bi postojale. A Covid – 19 je očito bogomdan i najelegantniji mogući način da ih se udalji od nogometa koliko se već može.

Kopirati
Drag cursor here to close