Kalkulacije do prvaka

Idu li 'Plemići' na veliki remont?

Najlošija jesen u zadnjih sedam sezona očito takav potez traži, a kad je tako, nisu sigurni ni oni s ugovorima, ni oni s velikom minutažom.
Sport / Nogomet | 13. 12. 2019. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi igrač čiji je odlazak po završetku prvog dijela ZrInjski službeno potvrdio bio je Ivan Lendrić.

Niz je spekulacija tko bi mogao biti sljedeći, a mi ćemo vam pokušati pomoći u nagađanju, u sastavljanju popisa za remont koji je očito neizbježan.

"HŠK Zrinjski i Ivan Lendrić dogovorili su sporazumni raskid suradnje. Iza 28-godišnjeg napadača su 24 službene utakmice u prvom dijelu sezone u kojima je postigao šest pogodaka", obznanio je rekordni prvak BiH.

Bila je to, kako saznaje Dnevni list, obostrana želja – Lendrić se očito nije najbolje osjećao u klubu čiji je 2011. godine bio najbolji strijelac, a čiji ga navijači nisu najbolje primili natrag nakon angažmana u Željezničaru.

Klub jer to osjetio i to je bilo to – razlaz je vjerojatno bilo najbolje, možda i jedino rješenje.

Ovakvih, sličnih objava Zrinjski će do kraja godine plasirati još – sudeći po klimi u klubu, dosta njih. Jer klupsko rukovodstvo već je dovođenjem Mladena Žižovića napravilo prvi korak ka promjenama koje bi Zrinjski trebale vratiti gore, bliže vrhu, možda i u borbu za naslov – jer usprkos ne baš uvjerljivim partijama Plemića, Liga je toliko izjednačena da je vrh 19. kola ostao tek pet bodova daleko.  Nikako nedostižna udaljenost, ali Pod Bijelim brijegom moraju reagirati brzo i na odgovarajući način – a čini se da je odabran remont momčadi. 

Najlošija jesen u zadnjih sedam sezona očito takav potez traži, a kad je tako, nisu sigurni ni oni s ugovorima, ni oni s velikom minutažom.

Obrana

Da krenemo od gola, gdje nekih pola godine neće biti prvog vratarskog izbora, Ivana Brkića. Zbog ozljede s kraja jeseni u Banja Luci, morao je ‘pod nož’ pa je u vatru uskočio iskusni Antonio Soldo.

Hoće li on na proljeće nastaviti nositi jedinicu, misli li struka da je dovoljno dobar ili će posegnuti za novim rješenjem, još ćemo vidjeti. Mlađi Kenan Topolović (21) i Vojin Savić (19) teško da će uskočiti u prvi plan.

Kandidate za rubriku ‘odlasci’ generalno, pa i u slučaju Zrinjskog ove zime, prije svega treba tražiti u rubrici ‘minutaža’, a tu neki znakovito loše stoje.

Prvi od njih, posuđeni je defanzivac Rijeke Jasmin Čeliković (20). Ubrao je tek tri nastupa i vrlo vjerojatno se vraća u Rijeku. Desni bek Hrvoje Barišić upisao je deset nastupa i logično da će se naći na udaru, dok još manje korišteni kolega mu po poziciji, Mario Tičinović, vjerojatno nije u opasnosti – iako je igrao još manje. No, u njegovom je slučaju olakotna okolnost bila ozljeda koja bi mu ipak mogla biti snažan alibi.

Veza

Vezni red je mozak momčadi i Zrinjski tu, barem na papiru, zaista djeluje ‘pametno’. Ali ima tu i odumirućih sivih stanica koje Žižoviću na proljeće neće biti od velike koristi – samo ih treba locirati.

Možda će neke i iznenaditi, ali prema izlaznim vratima kluba mogli bi krenuti i imena poput Damira Šovšića (20 nastupa, 3 gola), Ivana Čurjurića (21, 3), igrači od kojih se više očekivalo. Znali su bljesnuti, ali onda se na nekoliko utakmica izgubiti. Nadalje, mogao bi otići i Frane Čirjak koji je bio starter u četvrtini utakmica, ali više protiv njega govori činjenica da je stranac. Semir Pezer bi se također mogao na popisu – jer jednostavno nije igrao. Nigerijca Uchea možda ne bismo trebali spominjati, jer nije ni debitirao, ali ako već moramo – da, on je nesumnjivo višak.

Napad

Nakon Lendrića, još jedan bivši Hajdukovac, Marko Bencun, mogao bi uskoro početi tražiti novi klub – zbog zdravstvenih problema više je sjedio po strani, nego igrao. Sa tog aspekta, nije imao sreće, a kako je sreća sastavni dio nogometa, njen izostanak jednostavno bi ga mogao koštati angažmana.

Suprotno njegovom slučaju, Crnogorac Staniša Mandić je igrao i to dobro – iz 24 nastupa izvukao je pet golova, bio je jedno vrijeme jedna od udarnih igala u napadu, ali sve ukazuje na to da će natrag u norveški Sogndal – odakle je posuđen, a posudba mu je istekla.

Zrinjski još nije službeno obznanio plan priprema, ali već se zna da će generalku za 20. kolo, na rasporedu 22. veljače, odraditi protiv Željezničara. Utakmica bi se trebala odigrati 15. veljače, vjerojatno u Međugorju.

Podsjetimo, Zrinjski će novu godinu dočekati na petom mjestu ljestvice s 31 bodom, što je dosta lošije u odnosu na prošlu sezonu kada su "Plemići" na zimsku stanku otišli s 38 bodova.

Rezultati by SofaScore

Kopirati
Drag cursor here to close