EURO 2020

Skupina E: Španjolce usporava korona, ali su opet ispred svih

Slobodno možemo napisati kako je ovo jedna nova, mlada Španjolska kojoj nedostaje deset igrača iz Rusije i nema niti jednog iz Real Madrida. Kroz kvalifikacije su imali najveći postotak uspješnih dodavanja, najveći posjed lopte...
Sport / Nogomet | 10. 06. 2021. u 10:47 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je jedna od najmanje atraktivnih skupina ovog Eura. Španjolska je ispred svih to je sigurno, međutim, ovo je skupina u kojoj smo imali ili imamo najviše problema organizacijski. Nakon što Bilbao nije mogao garantirati prisustvo navijača, UEFA je s lokalnim vlastima Andaluzije dogovorila da se na stadionu Cartuja u Sevilli odigraju utakmice s kapacitetom od 30 posto, odnosno, 20.000 navijača.

Tu će svoje utakmice igrati Španjolska, dok će iz Seville umjesto u Dublin, prema dalekom Saint Petersburg putovati Poljaci, Šveđani i Slovaci. I sigurno im neće biti nimalo lako. Uz to, dvije selekcije iz ove skupine suočile su se s problemom korone, pa je veliko pitanje kako će se stvari razvijati dalje. To su Španjolska i Švedska koje se sastaju u međusobnom dvoboju u prvom kolu ove skupine.

Španjolska

U skupini E nikakve dileme nema, prvo ime je Španjolska. Jedna od onih reprezentacija bez koje su velika takmičenja teško zamisliva,  jedna od onih reprezentacija koja uglavnom nema problema u kvalifikacijama. Tako je bilo i ovaj put. Osvojeno je prvo mjesto u skupini s 26 bodova, uz gol razliku 31:5. Deveti put su prošli ciklus bez poraza, uz prosjek od neka četiri gola po susretu. U Ligi nacija jesu jednu utakmicu izgubili (Ukrajina), ali su zato zauzeli prvo mjesto, dok su u posljednjem susretu razbili Njemačku 6:0.

Video: Training session the Spanish national football team

Slobodno možemo napisati kako je ovo jedna nova, mlada Španjolska kojoj nedostaje deset igrača iz Rusije i nema niti jednog iz Real Madrida. Kroz kvalifikacije su imali najveći postotak uspješnih dodavanja, najveći posjed lopte, najviše udaraca prema protivničkom golu. Luis Enrique nakon teškog razdoblja u privatnom životu opet se posvetio reprezentaciji koju je u jednom trenutku morao napustiti. Kao izbornik ne odustaje od prepoznatljive igre Španjolaca, ide najčešće sa sustavom 4-3-3 ili nekim drugim koji su najbliži upravo tom.

Čak 38 igrača je zaigralo u ciklusu za Euro, Álvaro Morata je bio nekako najstandardniji u špicu, uz Rodriga desno dok su se na lijevoj strani mijenjali Dani Ceballos, Mikel Oyarzabal, Marco Asensio. Od spomenute trojice, na Euru nećemo igrača Arsenala i Reala. Neće biti ni Ramosa, Kepe, Reguilóna, Carvajala, Jesusa Navasa, Sergi Roberta i još nekih igrača, ali zato su tu predvodnici novog vala mladih, poput Olma, Ferrana Torresa i Erica Garcije.

Barem je sve izgledalo do prije samo nekoliko dana idealno, a onda se pojavila korona, prvo je pozitivan bio Sergio Busquets, Luis Enrique je pozvao još šestoricu igrača za svaki slučaj. Albiol, Moren, Fornals, Soler, Mendeza i Kepa počeli su se, odvojeno od ostatka momčadi, pripremati za Euro. A onda je stigao i pozitivan nalaz Diega Llorenta, što je Španjolce dodatno uspaničilo i nitko ne zna kako će stvari razvijati u novonastaloj situaciji. Za svaki slučaj  Enrique u pričuvi čuva nekoliko igrača iz mlade reprezentacije, koji su tek završili svoj Euro. Španjolci jesu i dalje prvi favoriti skupine, igraju tri utakmice doma u Sevilli, ali sada je pitanje koliko će ove stvari ostaviti traga.

Poljska

Ni Poljaci nisu imali problema u kvalifikacijama, drugu Austriju su ostavili na šest bodova zaostatka. U cijelom ciklusu primili su tek pet golova,  četiri su ima zabili Slovenci u dva susreta. Paulo Sousa kojeg pamtimo kao igrača Sportinga, Juventusa, Borussije Dortmund ih je preuzeo početkom godine uglavnom forsira 4-2-3-1, iako recimo neće odbaciti ni klasičnih 4-4-2. Gledajući roster, ima tu iskusnih igrača, poput iskusnog dvojca centralnih veznjaka Krychowiaka i Klicha dok je nešto mlađi Piotr Zieliński bliži protivničkom golu.

Video: Poland Team - Ready For Euro 2020

Arkadiusz Milik na ovom prvenstvu mijenja Krzysztofa Piąteka, ali je naravno najveća faca reprezentacije Robert Lewandowski. Gol mašina iz Bayerna, kojem će po svemu sudeći u sjajnoj karijeri nedostajati jedan jači, bolji rezultat upravo s reprezentacijom.  I nije mu lako u reprezentaciji iako i tamo zabija, ali to nije isti onaj "Lewa" kao u Bayernu.

Dugo vremena Lewandowski vuče reprezentaciju što mu možda i nije problem u susretima protiv onih protivnika koji su kvalitetom ispod Poljske, ali kada dođu one najbolje i on se nađe u problemima. Šveđani i Slovaci jesu u ovom trenutku slabiji od Poljaka, što znači da im osmina finala ne bi trebala pobjeći. Je li njihov maksimum u ovom trenutku? Čini se da jeste, osim ako im se ne otvori neka mogućnost u ždrijebu.

Švedska

Ždrijeb je htio da se protivnici iz kvalifikacija nađu ponovo zajedno. Šveđani su završili na drugom mjestu kvalifikacije skupine  F u kojoj su kao drugoplasirana selekcija imali pet bodova manje od Španjolske, četiri više od treće Norveške. Gledajući imena igrača, mnogu su očekivali Norvešku na drugom mjestu, međutim Švedska je još jednom pokazala što i koliko može s postojećim igračkim kadrom.

Video: Sabaton - Swedish Pagans (Uefa Euro 2021 Unofficial Music Video)

Gledajući prošlost, Šveđani su redovni sudionici završnih smotri računajući period od 2000-te godine do danas. Međutim, samo su jednom prošli u četvrtfinale. Kod njih se uglavnom sve zna, nekih iznenađenja, eksperimenata, nema.  Jednako tako Janne Andersson ne odstupa od svoje formacije 4-4-2, a gledajući godine možemo reći kako su oni najstarija reprezentacija na turniru. Priča je kada je u pitanju ova reprezentacija postala vrlo zanimljiva onog trenutka kada se pojavila mogućnost da Zlatan Ibrahimović ponovo obuće reprezentativni dres. I činilo se u jednom trenutku kao gotova stvar, međutim na kraju je Zlatan odustao, problem je predstavljala ozljeda.

Tako je Švedska došla na ovaj Euro s provjerenim snagama. Poput Marcusa Berga napadača, golmana Robina Olsena, stopera Andreasa Granqvista, bočnog Pierrea Bengtssona. Dobro, ima i nešto mlađih igrača u selekciji, a koji su važni. Kao što su Lindelöf, Forsberg,  ili još mlađi Dejan Kulusevski. Znaju koliko mogu, ne srljaju, igraju svoju igru i mogu biti neugodni. Uostalom, vidjeli smo kako su se u Rusiju probili skoro do polufinala. Ipak i oni kao i Španjolci imaju problema s koronom a u takvoj situaciji sve je neizvjesno.

Prvi zaraženi bio je Dejan Kulusevski, jedan od najvažnijih igrača, a što je najgore, on je već prebolio koronu, sad se razbolio drugi put. Nekako su se tješili da Kulusevski nije bio u kontaktu s previše suigrača, ali onda je stigao i pozitivan nalaz Mattiasa Svanberga.Poznato je zasad da su četvorica igrača bila u kontaktu s Kulusevskim, strahuju da bi moglo biti još pozitivnih, naravno. Ipak, izbornik Janne Andersson odlučio je da neće pozivati nove igrače. Ova dvojica sigurno će propustiti utakmicu sa Španjolskom, ali poslije bi mogli biti na raspolaganju ako nalazi budu negativni. Znaju kako igrati protiv Španjolske, mogu se nositi s Poljacima, dok su u prednosti ispred Slovačke. Koliko će bodova sakupiti, hoće li biti dovoljno za jedno od četiri treća mjesta koja vode u osminu finala, teško je reći. Iako bi vrlo lako mogli imati četiri. Znate kako je kod hladnih Šveđana. Ako prođu skupinu dobro, ako ne i neće biti neka velika tragedija. Ovo nije atraktivna skupina, što odgovara Šveđanima.

Slovačka

Slovaci su kroz dva dramatična susreta famoznog baraža, preko dvije Irske stigli na Euro, iako ih tamo realno malo tko očekivao. Međutim, prvo su dobili Republiku Irsku na jedanaesterce, a nakon u neizvjesnoj završnici i Sjeverne Irce. U ligi nacija su bili slabi, posljednji u svojoj skupini pa se sele u C diviziju. Prije četiri godine su odradili svoj posao na najbolji način. Prošli su skupinu, pa su onda zaustavljeni od Njemačke. Sada su kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo dobili Rusiju, što znači da nisu toliko slabi.

Video: Euro 2020 Team Preview | Slovakia HM Sport

Štefan Tarkovič u rosteru ima kvalitetnih imena, igrača, koje uglavnom slaže u postavku 4-3-3. Čak šestorica igrača su kroz kvalifikacije bili tu stalno prisutni sam maksimalnom minutažom. Martin Dúbravka golman Newcastlea, Milan Škriniar je bitan u momčadi Intera, dok veliko povjerenje Tarkovič ima u trojku iz veznog reda Marek Hamšík, Juraj Kucka, Stanislav Lobotka. Najveći problem Slovaka je slaba realizacija. Nemaju pravog, kilera, klasičnog špica koji može i najslabije prilike pretvoriti u gol. Róbert Boženík jeste to po vokaciji, ali teško da ih on svojim golovima može odvesti dalje iz skupine.

Zato se vade na udarce iz daljine, tu su uspjeli postići sedam golova od svojih 18 izvan šesnaesterca što zvuči pomalo nevjerojatno. Na takav način teško će proći dalje iz skupine, ali tko zna. Možda im se negdje ukaže prilika u susretu sa Švedskom eventualno Poljskom.

Kopirati
Drag cursor here to close