Nema publike, nema ni para!

BiH: Premijerligaši u pandemiji izgubili 4 milijuna maraka!

Sport / Nogomet | 27. 04. 2021. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do četiri milijuna KM pretpostavlja se da su ukupno izgubili svi klubovi M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine zbog činjenice da su u aktualnoj sezoni utakmice igrane bez navijača.

Riječ je o računici dobivenoj ako se u obzir uzme da bi prosječna cijena ulaznice na stadionima bila osam KM, a da je očekivana posjećenost na tribinama na svim mečevima mogla biti oko pola milijuna ljubitelja nogometa (198 utakmica u 33 kola), pišu banjalučke Nezavisne novine.

Naime, u sezoni 2018/19, posljednjoj u Premijer ligi Bosne i Hercegovine igranoj do kraja uz prisustvo navijača, a prema podacima Nogometnog saveza BiH, sve utakmice tada je gledalo više od 450.000 navijača. Iako je određeni dio gledatelja s članskim kartama, godišnjim ulaznicama ili zbog određenih akcija klubova na stadione ulazio i besplatno, prostom računicom i dalje je jasno da su gubici klubova izazvani mjerama zaštite u borbi protiv virusa korona ogromni.

Foto: Bljesak.info / Stadion Rođeni

Naravno, najviše su oštećeni vodeći klubovi na ljestvici, odnosno oni koji broje najviše simpatizera poput Sarajeva, Željezničara, Borca, Veleža, Zrinjskog, Širokog Brijega... Na posjetu svakako utjeću i rezultati određenog kluba u određenom trenutku, pozicija i kvaliteta rivala, vrijeme i dan odigravanja, ali isto tako novac od prodaje ulaznica nije jedini gubitak izazvan korona virusom.

Uzročno-posljedično, zbog izostanka publike na stadionu i ekonomske krize, klubovima su značajno umanjeni i prihodi od sponzora, dok je cijena organizacije utakmica ostala gotovo ista kao i prije novonastale situacije.

"Mi smo u jednom trenutku prije korone imali najbolju posjećenost ne samo u BiH, nego i u regionu. Veliki broj naših utakmica je pratilo šest, sedam i više hiljada navijača. Publika voli dobar nogomet, to ih privlači. Mi smo napravili dobru priču u tom kontekstu pa vjerujem da bi sa sadašnjim rezultatima prosječan broj gledalaca bio značajno povećan. Gubici su zbog toga veliki. Iako je nemoguće doći do preciznih podataka koliko bismo zaradili da je bilo navijača ove sezone, sasvim je sigurno da je riječ o ozbiljnim sredstvima", kazao je za Nezavisne Dejan Lukendić, direktor Boraca.

Željezničar je u samom vrhu po broju simpatizera. Nakon 1. travnja 2017. godine, kada je legendarni Ivica Osim svečano otvorio novoizgrađenu istočnu tribinu stadiona "Grbavica" sa 4.266 sjedećih mjesta, kapacitet popularne "Doline ćupova" se povećao na 13.449 sjedećih mjesta. Samo polusezonu ranije u devet domaćih utakmica

Želju je, prema službenim podacima NSBiH, gledalo 49.000 navijača (prosječno 5.444 u devet domaćih utakmica). To je 392.000 KM ako je prosječna cijena osam KM. Naravno, nije svaka utakmica donosila istu zaradu, ali prema nekim podacima, u kasu "plavih" u određenom razdoblju samo od karata po jednom mjesecu stizalo je od 70.000 do 120.000 KM. Riječ je o novčanim sredstvima kojima se značajno mogu pokriti troškovi za plate.

Aktualni prvak Sarajevo svoje utakmice igra na najvećem bh. stadionu "Koševu". Neki podaci govore da bi godišnja prodaja pojedinačnih ulaznica ekipi Sarajeva mogla donijeti više od pola milijuna KM, a moglo se očekivati da u derbijima protiv Željezničara i Borca stadion bude ispunjen skoro do posljednjeg mjesta.

Foto: Bljesak.info / Navijači iznad stadiona Pod Bijelim Brijegom

Velež tradicionalno uživa povjerenje publike, čak i u vremenu kada je igrao u Prvoj ligi Federacije BiH. Ove sezone "Rođeni" su u samom vrhu, pa su gubici ogromni. Slično je i u gradskom rivalu Zrinjskom, te Širokom Brijegu, ali i Slobodi, jer bez obzira na činjenicu da se Tuzlaci sada bore za opstanak, pretpostavlja se da bi podrška s tribina bila značajna.

Oštećeni zbog praznih stolica nisu samo klubovi... Gubitak bilježi i država činjenicom da nema prihoda od PDV-a. Znatno je umanjen i interes navijača za rekvizitima, majicama, šalovima, dresovima i slično.

Kopirati
Drag cursor here to close