The Gunners

Arteta – Ili je nemir ili je strast

Wenger je bio tvorac jednog Arsenala, Arsenala koji polako nestaje, Arteta dolazi barem u ovom trenutku izgleda kao čovjek koji je spreman dati sve kako bi stvorio jedan novi, drugačiji.
Sport / Nogomet | 21. 12. 2019. u 09:35 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada ih je sredinom devedesetih George Graham napustio, Arsenal se našao u velikim problemima. Radilo se o menadžeru koji je sa ovim klubom bio dva puta prvak, koji je uzeo Kup Kupova, jedan FA Kup, dva Liga kupa, jedan Superkup. Trebalo je pronaći zamjenu. Nije išlo. Stewart Houston je tu bio u dva navrata, nepunih šest mjeseci ukupno, Bruce Rioch godinu dana, Pat Rice 15-tak dana.  A onda je iz Japana došao on. Trener koji je će promijeniti sliku Arsenala, engleskog nogometa uopće. Arsene Wenger.

Wenger je jednom morao otići, a onda su opet nastali problemi. Prvo su Topnici doveli Emryja koji nije uvezao dvije sezone. Ljungberg je odradio nekoliko utakmica i evo ga sada je tu Mikel Arteta. Treći trener u relativno kratkom razdoblju. Arteta koji je u svom prvom samostalnom mandatu dobio jedan klub kao što je Arsenal. Arteta čovjek od velikog povjerenja Pepa Guardiole.

Učio od Wengera, Guardiole...

U ovom trenutku jednog od najvećih, najvažnijih trenera današnjice. Od trenutka kada je Guardiola krenuo u priču oko preuzimanje Manchester Cityja, Arteta je podcrtan kao onaj kojeg mora dovesti za pomoćnika, da mu pomogne oko shvaćanja engleskog nogometa. A nije da se nisu poznavali. Jesu, jer kada je Arteta došao u Barcelonu, tamo je bio Pep, glavna faca veznog reda, pa je ubrzo došao Xavi. To je značilo da za Artetu nema mjesta. Otišao je, ali je nešto ostalo. Način razmišljanja koja je preuzeo od tadašnjeg šefa Johana Cruijffa. Kasnije dok je odrađivao posudbu u PSG-u, nešto je naučio i od Mauricija Pochettina koji mu je u to vrijeme bio kapetan, a sljedbenik "Luđaka" Bielse, kasnije naravno i od Wengera.

"Jednom kada postanem trener moja filozofija će biti jasna. Posvećenost nogometu 120 posto. Kako mene, tako i igrača. Oni igrači koji ne bi moglo to pratiti, oni ne bi mogli igrati za mene. Kada je vrijeme za rad, onda se radi, ako se trebamo kasnije zabavljati, ja ću biti prvi u redu. Ali obaveze koje moraju ispunjavati igrači, to je ono najvažnije. Moja ekipa mora biti ona koja diktira igru, koja preuzima inicijativu, ali i zabavlja ljude na stadionu. Uvjeren sam da je mogu to napraviti", rekao je jednom prilikom Arteta još u vrijeme dok je bio igrač Arsenala.

Već tada je imao svoju viziju kako bi sve izgledalo na terenu.

"Vi možete imati ideju o sustavu, ali morate biti u mogućnosti transformirati ga ovisno o igračima koje imate. Morate znati koliko ste spremni fizički, kako izgledate tehnički, koliko rizik možete preuzeti. Važno je analizirati svoje igrače, jer ne možete uvijek igrati na isti način. Trebaš učiti od svojih igrača. Ako možeš to, onda možeš napraviti nešto novo, veliko", razmišljao je tada Arteta koji će kroz godine suradnje sa Guardiolom, izrasti u jednog od najboljih pomoćnih trenera na svijetu. Čovjeka kojeg krasi opsesivna posvećenost detaljima i korekcijama.

Ostati uporan do kraja

Danas je tu, na klupi Arsenala koji u ovom trenutku izgleda kao razbijena vojska. Nema igre, nema rezultata, puno je povrijeđenih, puno nezadovoljnih, neki već sada najavljuju odlazak. Artetu očekuje puno posla, strašno puno.

"Gledajući utakmicu protiv Manchester Cityja ostao sam pomalo iznenađen onim što sam vidio. Stekao sam dojam da je Arsenal izgubio svoj identitet. Ne mogu shvatiti zašto je to tako i sigurno je da ćemo morati promijeniti neke stvari, od igrača do svih ostalih u klubu. Svi moramo imati isti pogled, istu ideju, ostalo će doći. Moj posao je da uvjerim sve da je ovo ono za što živimo. Ako žele da budu dio ove organizacije svi će morati da poštuju neke stvari", naglasio je Španjolac nakon preuzimanja Arsenala. Naravno Arteta je spomenuo i Wengera.

"Wenger je uvijek vjerovao u mene i sigurno da njega nije bilo, vjerojatno ja danas ne bi bio trener Arsenala. Neke stvari sam naučio od njega, neke ideje koje ću zadržati za sebe. Želim da radim stvari na svoj način i da uvjerim ostale da je taj način ispravan. Želim da se ljudi osjećaju prijatno kada pred njih stavim određene zahtjeve. Želim da svi pokažu strast i energiju u ovom klubu. Trener mora biti nemilosrdan, dosljedan i spreman da svakog dana radi na pobjedničkom mentalitetu. Ja sam spreman dati i posljednju kap krvi za uspjeh", slikovito je pojasnio Arteta.

Wenger je bio tvorac jednog Arsenala, Arsenala koji polako nestaje, Arteta dolazi barem u ovom trenutku izgleda kao čovjek koji je spreman dati sve kako bi stvorio jedan novi, drugačiji.

Pitanje je koliko će mu vjerovati igrači, najveće zvijezde. Zalogaj je krupan, velik, za prvi samostalni posao. Vrijeme i rezultati će pokazati je Španjolac novi Arsenalov Wenger.

 

Kopirati
Drag cursor here to close